(17.30 hodin)
(pokračuje Lubomír Metnar)

Já jsem jako ministr obrany zadal v roce 2020 vojenské doporučení, jak postupovat s nadzvukovým letectvem po roce 2029. V roce 2020 byli osloveni dodavatelé letounů s tím, že jde o předběžný dotaz - a teď prosím dobře poslouchejte - a že odpověď nebude použita k vyhodnocení soutěže, nebude brána jako oficiální nabídka a nebude na jejím základě ze soutěže nikdo vyloučen. Vojenské doporučení bylo dokončeno až po mém odchodu. Ve veřejném prostoru existuje spousta spekulací k tomu, co ve vojenském doporučení opravdu je. My jsme byli oficiálně s tímto doporučením seznámení v dubnu 2022. Teď, když to tak slyšíte, jaký byl postup, jaká byla faktografie? Mně osobně zde chybí mezifáze, když bylo vydáno to vojenské doporučení a když vláda rozhodla, že pořídí tato vozidla. Mně zde chybí vyžádání nabídek, a to jak jsem říkal, od více dodavatelů, posouzení, jak již jsem zmínil, a rozhodnutí o nejlepší možné variantě. Ale to se bohužel nestalo. A proto také moje kritika.

Dále mi dovolte chvíli pohovořit o personální politice rezortu obrany. My zítra máme výbor pro obranu, zde budeme mít některé body, co se týče státního podniku, co se týče některých řekněme organizací rezortu Ministerstva obrany, takže budeme se dotazovat a budeme chtít slyšet bližší informace. Ale jenom pro krátké shrnutí: Pro mě doposud nepochopitelná rezignace náčelníka Vojenské policie, změna na pozici ředitelů státních podniků VTÚ a dalších organizací, potom v současné době mediálně zmiňované řekněme hospodářské a personální problémy ve státním podniku VOP Nový Jičín, kterým se zítra budeme zaobírat. Takže je tady celá řada, kdy o těchto jednotlivých oblastech bych mohl o této personální práci rezortu hovořit déle.

Ale spíše půjdu na moji poslední oblast, o které jsem se chtěl zmínit, a to je komunikace. Rovněž z naší pozice, a to hovořím za poslance výboru pro obranu, komunikaci ze strany Ministerstva obrany dlouhodobě kritizujeme. Je to jak na horské dráze, abych byl spravedlivý a objektivní. S tím, že se snažíme tyto informace zjišťovat. V minulosti to bylo tak, že za mě sám rezort pravidelně zasílal informace o akvizicích, strategické akvizice vysvětloval.

Ale abych nebyl jenom negativní, byla by tu věc, za kterou bych rezort pochválil, pochválil bych i paní ministryni obrany. Ale takový nákup a rozhodnutí pořízení velkokapacitního letounu Embraer brazilské firmy, myslím si, že to je dobrá cesta. Ale nemohu paní ministryni pochválit, protože o této připravované akvizici jsem se já dozvěděl včera na internetu z médií. Takže taková je situace.

Ale abych nekončil úplně takto pesimisticky, tak bych chtěl říci, že je oblast, za kterou je třeba paní ministryni pochválit - za její nasazení, za její nasazení při transportu našich spoluobčanů z Izraele s ohledem na válku v Izraeli. To je oblast, za kterou si zaslouží poděkování.

Na závěr mi tedy dovolte, Ministerstvo obrany má v roce 2024 hospodařit s historicky nejvyšším rozpočtem, a tato vláda včetně rezortu obrany nemá důvěru občanů České republiky a občané České republiky nechtějí, aby tato nekompetentní a arogantní vláda dále pokračovala v této destruktivní politice. Proto se vyjádřím a budu hlasovat pro vyslovení nedůvěry. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní je v obecné rozpravě další v pořadí přihlášena paní poslankyně Maříková. Paní poslankyně, prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážený pane premiére, vážená vládo, už potřetí čelíte vyslovení nedůvěry vaší vládě. Začátek vaší vlády vypadal celkem slibně, ale netrvalo dlouho a přišlo rychlé probuzení pro tento národ. Sliby, které jste dali občanům, kvůli kterým vás volili, zůstaly ty tam. Koalice SPOLU před říjnovými volbami v roce 2021 slibovala, že nezvýší daně, že nebudete posouvat věk odchodu do důchodu a snižovat valorizaci důchodů. Slibovali jste, že stát se nebude zadlužovat. Jedny z hlavních slibů koalice, zejména premiérovy ODS, byly tedy jasné: snížit schodek státního rozpočtu, ale zároveň nezvyšovat daně. Na jednom z předvolebních plakátů se objevilo i spojení "žádné daně". Kandidát na ministra financí Zbyněk Stanjura dokonce hlásal, že případné zvyšování daně z nemovitosti by bylo nebezpečné. Tvrdil, že i bez toho je schopný v rozpočtu ihned uspořit 80 miliard korun.

Pojďme si to trošku shrnout. Psalo se 10. května 2022. Meziroční inflace v Evropské unii v květnu znovu stoupá na rekordní čísla - na 8,8 %, v Česku je to 15,2 %. A premiér Fiala hlásá: Nebudeme zvyšovat daně, považujeme to za špatné. Je dobré, když mají lidé a firmy víc peněz. Zvyšování daní? Sebereme lidem víc peněz, stát je pak spotřebuje, rozpustí a přerozdělí je jinak. Pro společnost, ekonomiku i stát je lepší, když peníze mají k dispozici lidé i firmy.

15. října 2022. Inflace v České republice v říjnu zpomaluje, dostává se na 15,5 %, i tak je sedmá nejvyšší v Evropské unii. Vláda připravuje první daňové reformy. Zatím se jedná o takzvanou válečnou daň, aniž bychom byli ve válce. Do státní kasy musí odvádět více peněz energetické, petrolejářské i těžební firmy. Premiér uvádí, že jde ovšem o zcela výjimečný tah a další zvýšení daní se nechystá. A premiér lidem stále tvrdí: Nebudeme zvyšovat daně živnostníkům, podnikatelům ani občanům. Válečná daň je speciální věc, jiné daně zvyšovat nebudeme. Máme to v programovém prohlášení a chceme to dodržet. Nevěříme v to, že máme vybrat od lidí více peněz a vše to zase přerozdělit. To opravdu není správná politika. Ne, ne, zvyšování daní nebude. Nebudeme zvyšovat daně. Tečka.

11. listopadu loňského roku premiér ještě pořád mlží a v televizi prohlašuje: Nebudeme měnit věk odchodu do důchodu nebo valorizaci penzí.

13. listopadu, tedy o pár dní později, po říjnovém zpomalení se inflace v listopadu opět dostává na 17,2 %, ministr financí Stanjura oznamuje, že vláda plánuje snížit schodek rozpočtu pro rok 2024 o 70 miliard. Poprvé také naznačuje podobu opatření, které za půl roku vláda oznámí jako konsolidační balíček, včetně změn daní. Později ale pro Blesk uvádí, že mu zvyšování daní nepřijde jako dobrý nápad. To zaráží i některé podporovatele vlády - bývalého předsedu TOP 09 Kalouska, který prohlašuje: Rušení výjimek znamená zvyšování daní, aby nedošlo k omylu. Já tomu fandím a podporuji to. Ale nedělejme z lidí blbce a nazývejme poctivě věci pravdivými názvy prosím, uvedl pan Kalousek na Twitteru.

3. ledna letošního roku: Máme třetí největší schodek v historii České republiky. V roce 2022 se hospodařilo s deficitem 360,4 miliardy korun.

28. ledna: Prezidentské volby vyhrává Petr Pavel. Vláda už může konečně přestat lhát, shodit své masky a může přijít smršť.

1. února Zbyněk Stanjura otáčí. Vůle zvýšit daň z nemovitosti, věcí by byla. Pokud jako ODS odmítáme růst přímých daní, tak vám zůstanou jen nepřímé a majetkové daně, to je logické. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP