(18.00 hodin)
(pokračuje Vladimír Zlínský)

Tato metoda je ale těžce využitelná, nebo je pravděpodobně drahá a technologicky složitá, a tak se vlastně ta velkovýroba těch vakcín dělala úplně jiným způsobem. A dělala se tak, že se použila bakterie Escherichia coli, což je gram negativní bakterie, což je důležité, že je to gram negativní bakterie. A já vám řeknu proč. A do té bakterie se vložil plazmid, což je vlastně kruhová molekula DNA, v které je zakódován, ta mRNA, a pak samozřejmě to je mRNA, ta bílkovina toho spike proteinu.

Problém s touto technologií je ten, že ta bakterie je poměrně komplexní organismus plný různých makromolekul a velmi těžce se to purifikuje, to znamená, velmi těžce se to čistí. A vlastně ta bakterie G- gramnegativní má na svém povrchu takzvané endotoxiny. To jsou látky, které mají velký prozánětlivý efekt na lidský organismus. Jestli jste viděli film Vetřelec, jak uřízli tomu vetřelci, té první generaci toho vetřelce, tu nohu, tak z něho vytekla kyselina a ta poškodila tu kosmickou loď. Tak to je něco podobného. Když zabijete tu bakterii, tak z ní se vyplaví toxiny, které poškodí organismus. Tak teď už chápete, že když se neudělala pořádně ta purifikace, to čištění, tak se ty endotoxiny, možná pravděpodobně, mohou dostat do lidského těla a působit tam problémy. Totéž se týká DNA jednak té bakterie a jednak těch plazmidů, protože DNA je stabilní molekula, která dlouhodobě přetrvává v těle, a my nevíme vůbec nic o tom, že když se dostane do nitra buňky, co tam tato makromolekula těch bakterií nebo toho plazmidu provádí.

Já jsem... Už nebudu dál pokračovat, ať vás úplně neumořím. Jenom jsem chtěl říct, že považuji za nesmírně důležité, aby se provedly jednak studie těch chorob, o kterých jsem mluvil, a jednak se otestovaly šarže... Já věřím tomu, že je máme uložené, všechny ty šarže, co se aplikovaly u lidí, aby se otestovaly na tyto látky, o kterých jsem mluvil. To znamená na tu cizorodou DNA, na ty endotoxiny a případně jiné látky. A hlavně aby se testovaly ty šarže, které se k nám dostávají nově, protože se pokračuje dál ve vakcinaci vakcínou od firmy Pfizer, takže asi by stálo za to toto testování provádět, abychom eliminovali tyto vedlejší účinky. A hlavní důvod, proč to tady říkám, je ten, že si myslím, že dojde k masivnímu a rychlému vývoji biotechnologií, který bude potencován digitalizací společnosti a využitím systému umělé inteligence a vše bude směřovat k použití těchto nových metod DNA vakcín, RNA vakcín, nových konstruovaných proteinů a je třeba zaručit to, že tyto produkty budou zcela bezpečné, to znamená, že nebudou mít žádné nežádoucí účinky na nás, na naše obyvatele ani na populaci.

A chtěl bych jenom říct, že pokud se poučíme od našeho imunitního systému - imunitní systém nespustí masivní imunitní reakci. Mnohokrát se přesvědčí o tom, s čím se setkal, nakolik je to nebezpečné, nakolik ho to může ohrozit, a teprve pak spustí masivní reakci, která může... sám organismus může být touto reakcí ohrožen, může být pro něj nebezpečná. Takže měli bychom se od imunitního systému poučit a postupovat stejným způsobem. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane poslanče. Vaše vystoupení vyvolalo jednu faktickou poznámku paní poslankyně Adámkové. Prosím, paní poslankyně, máte slovo a dvě minuty.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Dámy a pánové, já musím říct, že velmi zevrubný výčet velmi pravdivého stavu, který předvedl můj kolega, mě přivádí k tomu, že bych shrnula tuto situaci do řeči, abychom jí rozuměli všichni. On tady velmi hezky popsal situaci, která může nastat a jak je to všechno spojeno s tím, proč se mi nelíbí, co tedy dělá naše vláda.

Za prvé, máme tam ne zcela průhledné, nedokonalé snížení financí do zdravotnictví, výzkumu a pedagogiky. Jak to spolu souvisí? Velmi rychle - jestliže nebudeme mít kvalitně zaplacený výzkum, budeme mít horší výsledky. To se vcelku nabízí, na tom není nic tak jako úplně světoborného, to by nás napadlo všechny. Ale pozor, ono to má druhou stránku věci. My jsme podle těchto výzkumů, podle těch publikací, hodnoceni v rámci světa. Víte dobře, že univerzity se bojí o to, jakým způsobem dopadnou v hodnocení těch žebříčků, a nebude-li tam kvalitní výzkum, no tak nebudeme mít dobře hodnocené univerzity, tak se sem asi nepoženou zahraniční studenti platící. Což možná vypadá jako legračně, ale je to velmi závažná záležitost, protože ti zahraniční studenti, kteří přicházejí, nám přinášejí jiný rozhled, samozřejmě jinou kulturu, ale také obohacení. A to všechno směřuje k tomu, že si nemůžeme dovolit snížení peněz ani do základního a středního školství, což se již stalo. Nesplňuje se tam to, co se odsouhlasilo, tedy příslušné ohodnocení těch učitelů, což může ve svém důsledku vést, že ani tam ta kvalita nebude zachována. Takže chceme-li se bránit těmto chorobám zde popsaným, tak všechno musí být velmi řádně propočítáno a to není.

Já si dovolím teď toto přerušit a pak se přihlásím ještě jindy. Děkuji, pane místopředsedo.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuji za dodržení času. To byla faktická poznámka paní Adámkové. Pan poslanec chce reagovat také faktickou poznámkou. Tak prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Děkuji za slovo. Já děkuji paní poslankyni Adámkové za určitou podporu a chtěl bych říct, že to není jenom záležitost této vlády, že se to neřeší, ono se to neřeší asi nikde. Žádné vlády to neřeší, ono zatím se o tom moc nemluví. Ale já jsem tedy na sebe to riziko vzal, že jsem to tady zvedl, tu myšlenku, i když je mi jasné, že je to, jak jsem hovořil ze začátku, téma kontroverzní. Ale nicméně skutečně se to objevuje, ty problémy, tak je třeba o tom začít mluvit a já budu rád za jakoukoliv podporu od kohokoliv, aby se o tom začalo mluvit a aby se to začalo řešit, a budu rád za jakýkoliv krok, který k tomu povede. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Také děkuji za dodržení času a vrátíme se do obecné rozpravy. Vystoupí pan poslanec Brož, než tak udělá, načtu čtyři omluvy. Pan poslanec Jan Berki se omlouvá od 17 hodin do 19 hodin z pracovních důvodů, pan poslanec Josef Kott se omlouvá od 17.30 do 18.30 z pracovních důvodů, pan poslanec Jiří Navrátil se omlouvá od 19 hodin ze zdravotních důvodů a pan poslanec Síla Jan se omlouvá od 18 hodin ze zdravotních důvodů.

Vracíme se do obecné rozpravy. Pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Lubomír Brož: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já budu už opravdu velmi stručný, protože tady včera a dneska padly desítky argumentů, proč ani já nemohu dát důvěru této vládě. Nicméně snažil jsem se pozorně poslouchat i projevy ministrů, kteří vysvětlovali to, co dělají, a musím říct, že některé z nich byly inspirující. Například projev pana ministra Síkely, ve chvíli, kdy se pokoušel tady mentorovat nějakým způsobem pana Havlíčka a paní Schillerovou prostřednictvím pana předsedajícího, tak využil pomoci umělé inteligence. To mě inspirovalo, a tak jsem to také použil. Zadal jsem umělé inteligenci dotaz: "Jakým nebezpečím může být pro českou ekonomiku a společnost nafoukaný a arogantní ministr, který si libuje v urážení a útočení na jiné?" A umělá inteligence mi na to dala šest odpovědí: Za prvé politickou nestabilitu, za druhé špatnou mezinárodní reputaci, za třetí ztrátu důvěry, za čtvrté politickou paralýzu, za páté ekonomický dopad a za šesté sociální konflikty, sociální napětí a polarizaci ve společnosti. - Tak to jenom až budete zase mluvit o tom, jak je polarizovaná společnost a další věci. Takže tolik umělá inteligence na nejmenovaného pana ministra.***




Přihlásit/registrovat se do ISP