(21.10 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

54. Systematicky digitalizujeme služby státu v sociální oblasti pro naše občany. - Je to lež! Digitalizace nefunguje na MPSV, prodlužuje se vše, i čekání lidí, systémy jsou staré, úřady nezvládají a víceméně stále jedou v tom IT. Ano, je to zakleté tam, jak to je, ale pan Jurečka, který, zdá se, že bude to řešit nezávisle od pana Bartoše, který vytváří zase nějaký úřad, to se tváří, že to zvládne. Ale nic není ještě. Takže já nechápu, proč to pan premiér vykazuje jako nějaký úspěch, toto. Všechny tyhle body nazývá úspěchy. Úspěchy. A je úplně minimum, malinké minimum z toho, co za ty dva roky bylo zrealizováno.

55. Prostřednictvím daňového Milostivého léta jsme umožnili dlužníkům z řad fyzických osob zbavit se jejich daňových nedoplatků. - Ano, tak Patrik Nacher tady křičí, ano. Ale pan premiér nemluvil o vás, tak asi jste málo... (Směje se.) Asi vás taky nemá rád, i když vy jste ten globální politik. Minule vám tleskala tady koalice, takže moc vám to nepomáhá. Takže ano, náš Nacher se na tom podílel, ale pan premiér to vykazuje jako úspěch pětikoalice

56. Tak, a to je největší sranda, poslouchejte dobře: Zvládli jsme poslední velkou vlnu covidu, a to bez zákazů a bez lockdownu. - No to je lež neuvěřitelná! Jaká, jaký covid tady měli? Žádný neměli! 17. 12. 2021 8.30 ještě byla Rada pro zdravotní rizika, které jsem předsedal, 8.30. 12.30 jsme čekali v pozoru novou vládu na červeném koberci s kytkami. Žádný covid tady nebyl. Proč stále lžete? Byl omikron. Nebyli lidi na jipkách. Nebyli lidi v nemocnicích. Nebyli. A teď, když se někteří chtějí očkovat, tak je to téměř nemožné. Vy ste neni schopní ani zařídit pro ty lidi, aby někde, když chtějí, se naočkovali. Takže zase lež.

57. Předložili jsme ústavní změnu, která zajistí vyšší ochranu vody a vodních zdrojů. - Ano, to je náš projekt, respektive na tom stále trvali komunisti. Takže fajn, ústavní změna, my to určitě budeme podporovat. Akorát mě zajímá, pane premiére, když my jsme připravili vodní přehrady, a od revoluce tady nebyla ani jedna postavená, za 15 miliard korun, proč jste zrušili všechny další projekty? Proč, když tedy v rámci klimatické změny ta voda je velký problém? Proč jste to zrušili? Nerozumím tomu.

58. Systematicky tlačíme (směje se) na výrobce i prodejce potravin. - Možná by bylo dobré sepsat, kde tlačili. Nebudu to rozvádět. Na koho tlačili. Prodejce potravin. No tak ten ministr Nekula tam něco tlačil. Co to bylo? Nějaká mouka. - Aby nezneužívali situace a zbytečně nenavyšovali svoje marže, nepodporovali inflaci. - Pane premiére, ještě jednou. Ten rohlík obyčejný, 43 gramů, který stojí 3 koruny, tak ho čeští pekaři prodávají za 1,55. Tak si můžete vypočítat ten rozdíl, kde to je. Tak nevím, jak budete tlačit. Ale hlavní problém cen potravin byly samozřejmě ceny elektřiny, ceny vstupů, ano. Když začala Ukrajina, tak cena pšenice explodovala. A my jsme jediná země, která nemá ráda zemědělce, a vy dobře víte proč, ne? Polsko, Maďarsko, Slovensko, ty mají výhrady proti často kontaminované pšenici z Ukrajiny, ale to je zase jenom politika. Takže samozřejmě je to lež, není to pravda. ÚOHS jasně řekl, že nikdo tady nic nezneužívá, tak snad mu budete věřit.

59. Omezujeme dotace pro velké ziskové zemědělské firmy a více podporujeme malé farmáře. - Tak. Ne? Tak co to je? Takže omezujeme dotace pro Agrofert a podporujeme Jurečku, jeho manželku a bráchu asi, ne? Údajně už má pět kombajnů. Ne? O čem to je? Nebo pan Bendl si tam vyřídil nějaké dotace? Co to je za strategii, tohle? Kdo vám bude vyrábět tady ty potraviny, kdyby náhodou se něco stalo? Ale já chápu, že ta nenávist vůči mně se takhle promítá. Nic jiného jste takhle nedělali. Jak jste nastoupili, tak to je. Tímto se chlubí pan premiér, že velké ziskové firmy. Velké ziskové firmy. No tak ono to záleží od obratu, jako velké ziskové firmy. Když pan premiér tady včera mluvil, že ten zlý Agrofert má 3 miliardy dotace jako každý na plochu, tak při 365 miliardách tržeb to není ani 1 %. Je to něco pod procento. No ale já tomu rozumím.

Bod 60. Sázíme nové lesy. Jen loni se podařilo vysadit celkem 226 milionů stromků. - Tak to je náš projekt, na něm pokračujete, pane premiére. Takže nic nového. Takže zase se jenom chlubíte našimi věcmi.

61. Zakázali jsme prodej nikotinových sáčků pro děti a mladistvé do 18 let. - Ano, je to váš projekt, pane premiére, gratulujeme. To je vaše. My jsme to nějak zaspali, nebo nedělali, nevím. To je jedno. Měli jsme jiné starosti, hlavně dva poslední roky s covidem.

62. Digitalizujeme a zjednodušujeme proces přijímacího řízení na střední školy. Nově se budou podávat tři přihlášky, u talentových zkoušek až pět. Výsledek bude znám v řádu dnů, říká pan premiér, nikoli týdnů. - No a prosím vás, vždyť tady, já nevím, jestli pan premiér nečte média, tady máte článek 17. 10. 2023 Právo, to je po novém šéfredaktoru protibabišovský deník, píše: Elektronické přijímací zkoušky na střední školy jsou v ohrožení. Velké sousto si ukousl Cermat, který připravuje státní přijímací zkoušky na střední školy. V příštím roce poprvé mají bez pilotního testování proběhnout elektronicky. No, takže pan premiér to vykazuje a Cermat, který je samozřejmě úplně zbytečný a který je potřeba zrušit, pane premiére, a vyděláte do rozpočtu peníze. I ty Scio testy zrušte, aby lidi nemuseli platit. Vždyť ty školy to zvládnou i bez Cermatu a bez Scio testů. Tak vám to nefunguje. Tady je to v ohrožení. Tak já nechápu, proč to tady vykazujete. To je jenom přání.

63. Zvládli jsme začlenit desetitisíce ukrajinských školáků do českého vzdělávacího systému, a to bez větších problémů. - No tak to je otázka samozřejmě, jak se integruje a jak to celé dopadne v podstatě a kdo tady vlastně zůstane a kdo se vrátí. A doufejme, že ta válka skončí. Ale je potřeba se zeptat, pane premiére, na těch školách, jak ve třídě, kde jsou, nevím, dva žáci z inkluze a deset ukrajinských žáků, jak to vyučování funguje. Jo, a hlavně abychom měli ten přehled, že když vy vykazujete, že z hlediska zaměstnání těch uprchlíků je to příjem, ano, to bychom si určitě přáli, tak abychom dostali už konečně nějaký přehled, kdo sem přišel, jaké profese, kde jsou. Vždyť oni vlastně bydlí, kde chtějí. My nemáme tady institut toho trvalého bydliště.

64. Finišujeme nové rámcové vzdělávací programy, které omezí, jak jsem o tom mluvil, biflování. Budou prosazovat moderní výukové metody. První školy se jimi začnou řídit už v dalším školním roce. - Takže prosím vás, vy máte skvělou strategii vzdělávání do roku 2030. Tu připravil ministr Plaga za nás. A ta strategie je skvělá, takže vám jenom stačí v tom pokračovat, jo? Takže já nevím, jaké - ano, vzdělávací programy, fajn. Držíme palce. Držíme palce, aby naše školství se skutečně dostalo na přední příčky v rámci světových univerzit a další věci, aby vlastně školství produkovalo pro stát ty profese, které potřebujeme, a pro privátní sféru ty profese, které potřebuje.

65. Rozšiřujeme kapacity základních škol. Zvyšujeme množství lyceí a připravujeme nové typy vysokých škol polytechniky. - Tak já nevím. Teď je stávka na školách, to vy asi vykládáte za úspěch. Mladí lidé odcházejí do zahraniční. A když už mluvíte o těch školách, tak ano, v listopadu 2013 na rozpočtovém výboru, ještě jsem nebyl ministr financí, mě paní Kovářová informovala o tom, že nejsou peníze, že Kalousek jí nedal peníze. A od června 2014, kdy jsem se stal ministrem, respektive od ledna 2014, tak jsem na Ministerstvo financí zavedl peníze na ty kapacity mateřských, základních a tak dále, 26 miliard jsme dali do toho. A o tom typu vysokých škol, polytechniky, to jsem nikde nezjistil, že co to je, tak bylo by fajn to nějak konkretizovat. Tak já nevím. Nikdo o tom nic neví, no.***




Přihlásit/registrovat se do ISP