(21.20 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

66. Zvýšili jsme průměrné platy učitelů na 130 % průměrné mzdy. - No tak to je lež, ne? Pokud vím, je to 112, 113.

67. Změnili jsme systém voleb do Rad České televize a Českého rozhlasu a zajistili tak jejich větší nezávislost díky kontrole Senátu. - Ano, Senát je váš, takže je to jenom politizace České televize, která už nemůže být víc provládní, než je provládní. Vidíme to každé pondělí nebo neděli nebo večer, jak ti redaktoři vedou ty debaty, ano? Takže 67, tak to nevím, proč se to tady takhle vykazuje, no.

68. Podporujeme historickou paměť, proto budujeme Památník romského holocaustu v Letech u Písku a rekonstruujeme Památník ticha v areálu nádraží Bubny, odkud byly vypravovány transporty Židů za druhé světové války. - Naše projekty včetně památníku Bubny, ano. Prosím vás, to je jako neuvěřitelné. Pane premiére, vy skutečně nevíte, nevíte, kdo vlastně tyto projekty realizoval? Vy to fakt nevíte? Já vám to přečtu: V lednu 2020 v čase 75. výročí osvobození Osvětimi uložil premiér Andrej Babiš ministru kultury Lubomíru Zaorálkovi, aby založil novou státní příspěvkovou organizaci Památník Šoa Praha, s tím že osobně garantuje finance na její provoz a na investice do přestavby místa paměti. A následoval mnohaměsíční proces mezirezortního řízení, vládního projednávání a zakládání, které bylo završeno o 16 měsíců později zřízením nové státní příspěvkové organizace Památník ticha. Takže pane premiére, zase lžete. Kdo vám to chystal ty podklady? Šoa je náš projekt. Věnujte se Petrkovu, to jsme začali, jestli mají peníze. Věnujte se Uherské Hradiště, věznice, kde jsem s Hermanem 2016, kde jste se vyfotili, i vy, Stanjura i ten zbytečný ministr.

No a pojďme na ty Lety. To je příběh! Tak vepřín v Letech do konce roku zbourají. To se píše 3. 4. 2018. No, jaká je historie, pane premiére? V roce 1997 ministři Jan Ruml ODS a Pavel Bratinka prohlásili, že navrhnou vládě, aby vepřín vykoupila. 1997, chápete to? Ano, všichni to říkali. Všichni o tom mluvili. Tošovský, Paroubek, Klaus, Evropský parlament. Topolánek říkal, že na peníze na vepřín nemá peníze. Nečas taky nemá peníze. Sobotka říká, že je potřeba radši vzdělávat romské děti. Taky proti, no. A potom 2016 Dienstbier s tím přišel, ano. Potom já jsem se k tomu nějak vyjádřil, obrovská kritika, a potom jsme to udělali. Ano, my jsme to udělali. A vy to teď vykazujete. Nemáte s tím nic společného. Akorát ti vaši z ODS to slibovali a neudělali. My jsme to udělali. A co se stalo? Schválilo se to, potom mě Sobotka vyhodil z vlády v květnu 2017, a potom schválila vláda neuvěřitelnou částku. Ale ten památník zkrátka tam bude. Takže pane premiére, vykazujete tady dvě věci, které my jsem zrealizovali. Vy s tím nemáte nic společného. A jestli si myslíte, že skutečně na to nikdo nepřijde? Však to jsou všechno fakta. Tak já nechápu, proč tohle říkáte. Udělejte něco vaše. Máte tam připravenou Novou scénu, udělejte to Hradiště a Invalidovna, Národní galerie. Vždyť to je ostuda. Kdo to tam řídí? Vždyť tam byl skvělý projekt, který jsem ukazoval Macronovi. To jsou projekty. Ukažte něco, co vy uděláte sami, ne že prodáváte naši práci.

69. Založili jsme Digitální agenturu, která bude řídit tolik potřebnou digitalizaci státu. - Takže bude tady nový úřad, 300 milionů. Vždyť nemáte kompetenční zákon. Vy to nemáte vůbec schválené, tak proč to oznamujete? Protože pan Bartoš o tom mluví?

No a poslední bod, 70. Sjednocujeme domény webu státní správy pod jednu doménu, která přinese větší přehlednost a také, a je to důležité, zlepší ochranu před cyber útoky. - No samozřejmě ano, fajn. Tak to udělejte, no.

Já bych jenom chtěl připomenout váženým spoluobčanům, že kdo v naší zemi tady vlastně byl u vlády. No já už jsem to tady jednou říkal. KDU-ČSL 18,8 let, ČSSD 15,5, ODS 11, no a potom nějací nestraníci tady do počtu. A my jsme poprvé byli ve vládě pana Sobotky, kde jsme byli v menšině, takže historicky co tady všechno bylo, myslím si, si na to všichni vzpomeneme. Takže já si myslím, že je důležité, aby lidi věděli, že pan premiér neříká pravdu, že tady přednesl 70 bodů a 26 těch bodů jsou lži. 17 projektů je našich, já už jsem to tady četl. A je to neuvěřitelné, jak tohle vlastně pan premiér může tady říkat. My jsme skutečně v historii naší země neměli politika, který takhle brutálně neříká pravdu a lže. Ano. A potom jak to přečetl pan premiér, tak samozřejmě zase útok. Tady děkuje všem poslancům. A tady říká, no představte si, co by se tady stalo, kdyby ty volby dopadly jinak, kdyby se věci měly jinak. No jak by se stalo? Stalo by se to, že bychom pokračovali v tom, co jsme vám předali. Že bychom neklesli v žebříčku prosperity o tři místa a bezpečnosti o šest míst. Já nevím, vy nečtete ty statistiky? Nebo vy tomu nevěříte?

Pan premiér říká, že se jim daří dělat všechno pro to, aby naše země zůstala v bezpečí, ve svobodě a prosperitě. Já nechápu. My jsme někdy ohrožovali někoho? Vždyť ti vaši provládní novináři, co říkali? Babiš nebude chtít odevzdat, ne?, ten úřad. Já jsem si mohl vzít to pověření od pana prezidenta Zemana a mohl jsem tady rok chodit a říkat panu premiérovi Fialovi, jestli tedy... Ne? To jsem neudělal. My jsme vám to dali v mašličkách. Protože jsme si mysleli naivně, že se budete k nám chovat stejně, jak my jsme se chovali k vám. A my jsme se chovali velice korektně. A ta brutalita, s jakou vy realizujete tuhle novou totalitu za podpory těch provládních médií a oligarchů! Vždyť Bartoš tady mluvil ti oligarchové. No kdo to je, ti oligarchové? Kdo to je jako? To je neuvěřitelné. Neuvěřitelné. Takže to jsme si mysleli. A já myslím, že úplně musí stačit lidem, co jsem tady přečetl.

Mě fascinuje, i pan Křetínský mluvil, hodnotová orientace. Všichni mluví o hodnotách. Já jsem si vytáhl z Wikipedie ty hodnoty, jo? Takže bylo by dobré, kdybyste sepsali ty vaše hodnoty. Já mám ty hodnoty. Já mám ty hodnoty jako pomáhat lidem, nebo rodinu, ano. A další věci. Novináři říkají, Babiš nemá žádné hodnoty. Ne, nemá žádné hodnoty, určitě. A pan premiér říká, že já jsem neudělal pro tuhle zemi vůbec nic. A já jsem to tu řekl na začátku. Já jsem tady vybudoval jednu z největších firem, která za 17 let odvedla 52 miliard!, pane premiére, do veřejných rozpočtů. Možná právě vaše neziskovka, která dostala 90 nevím kolik milionů, možná jsou to právě peníze, které přišly z té firmy, kterou já jsem tady vybudoval. Jak si to můžete vůbec dovolit říct, tohle? To je neuvěřitelné. Neuvěřitelné jako. To jsem fakt nezažil. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP