(22.10 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a prosím pana poslance Aleše Juchelku.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc. Mě zaujala slova pana ministra Kupky a budu taktéž hovořit k němu, ale i k ostatním o tom, že tady říkáme vlastně, nebo strašíme, že je tady nějaký armagedon. My to skutečně neděláme, pane ministře. V drtivé většině tady nikdo není, ani od vás, jako od ministrů, ani z vlády, nikdo tady nesedí kromě jednoho, maximálně dvou ministrů. Nikdo tady není a nesedí tady v těchto lavicích. Takže ať se, vážení spoluobčané, tady projednává konsolidační balíček, nikdo tady nesedí. Takže neslyšíte vůbec nic, co my tady říkáme. Ať se tady projednává penzijní reforma, nikdo tady nesedí, nezajímá vás to. Je to nula. Když se tady projednává nedůvěra vládě, nikdo tady nesedí a vůbec neznáte naše argumenty. Přijdete jenom teď, protože tušíte, že by se za chvilku mohlo hlasovat.

Takže já vám řeknu třeba, co tady pořád opakuji z těch sociálních věcí. Takže tato vláda úhradovou vyhláškou navýšila hodinu péče v terénních službách o 20 korun. Tím pádem si všichni zdravotně hendikepovaní budou moci dovolit méně péče a je to pro ně velmi razantní zásah do toho, aby se mohli vykoupat, aby jim někdo mohl uvařit, aby je někdo mohl otočit, nebo je dokonce přebalit. Tady tato vláda nezvýšila přes 16 měsíců příspěvek na mobilitu, i když ceny na stojanech byli přes 40 korun za litr benzinu. Vykašlala se úplně na zdravotně hendikepované, na ty, kteří mají kartičku ZTP/P. Všechno jste jim zvýšili konsolidačním balíčkem a cenami energií. No a dokonce jste jim v rámci konsolidačního balíčku zrušili slevu na partnera u příspěvku na péči, kteří se starají třeba 24/7 o hendikepované dítě anebo o hendikepovaného partnera. Ten armagedon nepřichází, ten možná přijde až po 1. 1. A co jste neudělali? Nebyli jste schopni ani navýšit příspěvek na péči. Takže když už tady jste, vážení ministři, doufám, že podpoříte můj návrh (Předsedající: Čas!) novely zákona o navýšení příspěvku na péči.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Poprosím pana poslance Haase.

 

Poslanec Karel Haas: Vážený pane předsedající, děkuju mnohokrát za slovo. Já jsem si, kolegyně a kolegové, myslel, že už tu debatu nějakým korektním způsobem, tu legitimní debatu, dokončíme. Přiznám se, že mě zvedly ze židle tři věty, zkontrolujte si je na stenozáznamu: Lžete stejně jako premiér Fiala. Jste normální lhář. Jste megalhář. A teď možná slyšíte, přiznám se k tomu, že se mně lehce třese hlas. Když tahleta slova vypustí z úst lídr opozice, a omlouvám se, není to teď pochlebování o jednom z nejkorektnějších politiků, které je znám, o Martinu Kupkovi, který, věřím, že většina z vás, kteří jste s ním někdy jednali, tak s vámi vždycky jednal slušně a korektně, o jednom z nejpracovitějších politiků naší koalice. Promítněte si, jak úspěšný tandem, a na tom tandemu teď zmíním pochvalně i vaši vládu, ten tandem, který máme v čele české dopravy, to znamená ministra dopravy Martina Kupku a ředitele ŘSD Radka Mátla, takhle dobrý tandem v čele české dopravy jsme neměli možná za celou historii České republiky. A lídr opozice pronese a začne svůj projev teď ve 22.15 takovými třemi větami! Zkontrolujte si je na stenozáznamu. Omlouvám se - že se nestydíte! (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Poprosím pana poslance, pana předsedu Dufka.

 

Poslanec Aleš Dufek: Já možná budu parafrázovat film Kulový blesk. Přátelé, uvědomte si, že se blíží noc a v noci někteří lidi kupodivu i spí. Já chápu ty emoce. Já to chápu. Já fakt chápu ty emoce, ale prosím vás, je tady deset poslanců, kteří tady poctivě čekali, že se ještě k této věci nějakým způsobem vyjádří. Čeká nás hlasování o důvěře vládě. A já vás fakt poprosím, zkroťte emoce, pojďte se o tom bavit někdy před začátkem rozpočtu příští týden, ale zkusme nějakým způsobem důstojně dojet tento dnešní večer.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Kolovratník. Zatím poslední faktická.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Dobrý večer. Já jsem měl řádnou přihlášku, stáhl jsem ji. Možná tím reaguji na předřečníka, pana poslance Dufka. Asi vše podstatné už bylo z obou stran řečeno a v mnoha momentech bych se opakoval. Ale rychlá reakce na pana kolegu Karla Haase. Ten tým, kde byl součástí Radek Mátl, přece fungoval na Ministerstvu dopravy. Pan ředitel Mátl tam je od roku 2019, července, a zde přítomný teď řídící schůzi Karel Havlíček myslím, že byl stejným týmem nebo stejným členem a podobně platným, pracovitým a výkonným členem toho týmu. Takže myslím, tohle si tady nemusíme říkat a přetlačovat se, kdo má nebo nemá lepší tým.

Ale k panu ministrovi Kupkovi se velmi stručně vrátím a už nebudu reagovat na to, co bylo řečeno. Já jsem to měl připravené, ty jednotlivé body, které jsem pochopil, že pan ministr předal panu premiérovi v tom výkazu vaší práce, co se v dopravě daří, co posouváte a jaké jsou ty zásluhy. Kolegové, přece to všechno, a pane ministře, víte to moc dobře, ty kilometry teď běžících staveb, ty kilometry staveb v přípravě těsně před zahájením, víte moc dobře, že byly připraveny za předchozí vlády. A co vám zazlívám a co mě překvapuje, že vy jako opravdu korektní člověk, korektní partner v těch jednáních, že připustíte to, a je to ilustrační příklad, že když třeba otvíráte, jsou to asi dva nebo tři týdny, obchvat Loun, tak připustíte slova premiéra Fialy, že vaše vláda napravuje chyby a nerozhodnost vlády předchozí. Na akci, kterou víte, že byla připravena tou vládou předchozí. To za prvé.

A za druhé, velmi stručně, z úst pana ministra Kupky zaznělo, že tu přece není armagedon, že tu přece není spálená země. Tak dámy a pánové, před tím hlasováním jeden z mnoha grafů, Hospodářské noviny a data z Eurostatu, výkonnost České republiky, naše HDP ve srovnání se všemi evropskými zeměmi od předcovidového roku 2019 do letošního roku. (Ukazuje.) Česká republika je tady to prťavé na konci 0,01. (Předsedající: Čas, pane poslanče.) To je ten armagedon, pánové. Děkuji. (Tleskají poslanci ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: S přednostním právem byla paní ministryně Černochová. Máte slovo.

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová: Děkuji, pane místopředsedo. Přeji hezký večer. Víte, ono je to dvousečné, protože pokud tady jako ministři nebudeme vystupovat, nebudeme reagovat na to, co tady zaznělo k těm našim agendám, k těm našim rezortům, budete to vy, kteří nás budete kritizovat za to, že jsme na vás nereagovali, že jsme nevystoupili. Chápu, že kolegové na pravé části teď budou možná se na mě zlobit, když budu chtít reagovat na kolegy z opozice, kteří tady měli nějaké připomínky k rezortu Ministerstva obrany. Ale prostě je to hlasování dneska o nedůvěře vládě, já chci tady obhájit práci našeho ministerstva, tak prostě počítejme s tím, že tady holt budeme trávit další noc.

Já jsem svoje vystoupení včera měla poměrně krátké, stručné, dneska jsem sledovala tu debatu, která tady probíhala. Probíhala korektně. Moje vystoupení není dlouhé, omlouvám se tedy za to, že budu ještě vás tady zdržovat, ale kdybych to neudělala, tak se zase někdo zleva zvedne a řekne, vy jste na nás nereagovali. Takže tady prostě spíš to beru tak, že nikdy se nezavděčíme všem. Teď mě mrzí, že tady není pan předseda Babiš, protože jsem chtěla začít reagovat na jeho připomínky, které tady zazněly a které se týkaly několika bodů z mého rezortu.

Pan Babiš tady řekl: V obranné strategii označujete Rusko a Čínu za hrozbu. Dříve s nimi Nečas z ODS jako premiér spolupracoval. Takže pane Babiši, Rusko označujeme za hrozbu, ano, máte pravdu, Čínu označujeme za aktéra, který v některých oblastech působí proti bezpečnostním zájmům České republiky a našich spojenců. Nečasova vláda, prosím pěkně, jestli si to nepamatujete, skončila v červnu 2013. To je více než deset let. Pan předseda Babiš si ale jistě všiml, že se ta situace a bezpečnostní prostředí za těch deset let sakra změnilo. A jak moc se zhoršila bezpečnostní situace a co všechno v tom mezičase Rusko i Čína udělaly. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP