(22.20 hodin)
(pokračuje Jana Černochová)

Potlesk zleva začínající v hnutí SPD. Ale když jsme byli na tom semináři pana Žáčka, tak nám řekl, že tam bylo sedm nabídek. Tak zkuste nám je ukázat, zkuste nám říct ta kritéria, jaká byla tam váha, a tak dále... Pane Babiši, nebyl to seminář pana Žáčka, byť pan Žáček byl přítomen. Byl to seminář pana poslance a místopředsedy výboru pro obranu Fleka, tamhle na mě mává, může se vám přijít osobně představit, anebo až bude tady vystupovat v rámci hlasování o nedůvěře, tak uvidíte, jak pan poslanec Flek vypadá, abyste si ho nepletl s panem poslancem Žáčkem. A ten seminář byl myslím si velmi dobrý a spousta lidí, včetně pana poslance Maška, za což mu děkuju, nás pochválili za to, že opravdu ty informace, které na tom semináři zazněly, měly hlavu a patu a objasnily celou řadu věcí, které možná v někom vyvolávaly pochybnosti.

Takže pane Babiši, vše podrobně vám tam vysvětlil pan generál Čepelka, pan generál Míka v minulém týdnu na tom semináři, který se konal tady v Poslanecké sněmovně Parlamentu. Nechtěli jsme vás zvát na rezort, abyste zase neřekli a nevyčítali nám, že vás zveme na rezort a nemáte možnost se o tom bavit na půdě Poslanecké sněmovny, protože to jste nám také vyčítali. Takže opět musíme hledat nějaký způsob, jak se vám zavděčit, jak vám vyjít vstříc, abyste nás nekritizovali opravdu úplně za všechno. Pánové generálové panu Babišovi řekli, že detailní informace v roce 2022 byly představeny výboru pro obranu a že jsou ochotni mu ty dokumenty v tom režimu, ve kterém samozřejmě jsou, ukázat.

Tady bych chtěla říct - a mrzí mě, že teď tady není ani můj pan kolega Metnar, bývalý ministr obrany a předseda výboru pro obranu, protože já jsem tady nechala udělat časovou osu pro to vojenské doporučení. A pane Babiši, ta časová osa - a já vám ji tady klidně takhle ukážu, máte rádi ty grafy, tak ať to vidíte úplně všichni - ta časová osa jasně dokazuje jednu věc. 28. 11. 2019, pane Babiši, prošlo nařízení náčelníka generálního štábu k provedení analýzy možných řešení taktického letectva po roce 2027. Čímž odpovídám i na dotaz pana Růžičky, jak je možné, že jsme neříkali, že tady nějaké smlouvy s Gripenem končí v roce 2027. To jste věděli dávno, Pavle Růžičko. Dávno jste věděli, kdy končí ty smlouvy. A dokonce i za vaší vlády jste tu informaci měli od náčelníka generálního štábu. Takže to bylo 28. 11. 2019.

V dvanáctém měsíci 2019 bylo osloveno v rámci zkratky JAPCC, což je organizace, která vytváří různé analýzy, tak v rámci této organizace byl zahájen na doporučení této organizace a s jasným stanoviskem této organizace takzvaný průzkum trhu. Pane Babiši, víte, kdy byl zahájen ten průzkum trhu? Já vám to řeknu - 22. 7. 2020. Kdo seděl na židli ministra obrany 22. 7. 2020, kdy byl zahájen průzkum trhu? No, pan poslanec, nyní předseda výboru Metnar! Určitě vám to pan poslanec Metnar potvrdí, já to tady opravdu mám zpracované a nikdo z nás si nic nevymýšlí.

Od roku 2020 do roku 2021 probíhalo zpracování analytické části. A teď se dostávám do finále, které určitě zajímá všechny kolegy. Prosím pěkně 1. 12 Armáda České republiky dokončila analytickou část se závěrem Analýza schopností plnění hlavních operačních úkolů taktického letectva s výsledkem 24 kusů nového víceúčelového letounu. Kdy nastupovala Černochová na rezort Ministerstva obrany? Černochová na rezort Ministerstva obrany nastupovala až 18. 12. 2021. Tato analýza byla dokončena 1. 12. 2021. 18. ledna 2022 proběhlo jednání generálské rady, kde byl mimo jiné projednán materiál. a tak dále.

Další věci už víte, protože už se to týkalo vlastně naší vlády, a já se k tomu hrdě hlásím. Já jenom nerozumím tomu, proč milý pan kolega, poslanec a předseda výboru Metnar není schopen vysvětlit svému šéfovi, že žádné nabídky od nějakých států, nabídky, které by měly charakter nějakého výběrového řízení, nikdy nedostal. Anebo si o ně měl říct. Tak to možná udělal teda pan Metnar v rozporu s tím, co si tehdy přál pan předseda Babiš, když teda si možná pan předseda Babiš přál mít nějaké nabídky. Žádné nabídky nebyly. Já bych poprosila pana kolegu Metnara, aby to opravdu panu předsedovi vysvětlil, aby si s ním sedl, možná ho i vzal za ruku, dovedl ho na rezort Ministerstva obrany, my mu tam ten průzkum trhu milerádi ukážeme, dozví se všechny informace, které potřebuje.

Nabídky opravdu za éry pana Metnara proběhly pouze v rámci analytické fáze, proč to takhle kolega udělal, já nevím, ať to řekne on, v průběhu přípravy vojenského doporučení. V té fázi průzkumu trhu, která začala v červenci 2020, byly osloveny vlády USA, Velké Británie, Francie a Švédska. Vlády byly osloveny oficiálně cestou takzvaného request for governmental informations. Jednalo se o podrobný souhrn dotazů ohledně schopností letadel, nákladů na pořízení, nákladů a zajištění provozu, takzvaný životní cyklus, na munici, na interoperabilitu a na možnost průmyslové spolupráce. Jednalo se o tyto typy - určitě si na to pan Metnar, který tam seděl, vzpomene, armáda za jeho vedení tehdy požadovala ty dotazy na USA - typy F-15, F-16, F-18 a F-35. Dále se vešlo v jednání s francouzským Rafalem a s britským Eurofighterem a se švédským Gripenem. Tohle všechno proběhlo. Ale nebyly to nabídky ve smyslu výběrového řízení. Prosím, konečně to někdo panu předsedovi vysvětlete, anebo přiznejte to, že jste to v tom roce 2020 udělali teda bez jeho vědomí, on to nevěděl, teď se mu to nelíbí a kritizuje za to mě. To je trošku divný, ne? Tak buďte chlap, pane kolego, předsedo, já vím, jste chlap, a řekněte tady na mikrofon, že si nevymýšlím ani slovo z toho, co vám tady teď říkám. A moc vás prosím a ráda se tomu budu věnovat, vezměme spolu pana bývalého premiéra, předsedu hnutí ANO, na rezort Ministerstva obrany, věnujme tomu ten čas, ukažme mu to, ať má opravdu jistotu, že to, co jsem tady řekla já a vy, pevně věřím, potvrdíte, že si nikdo z nás nevymýšlí a tak to prostě bylo.

Dovolte mi ještě reagovat - anebo teď mně zase řekněte, ať mně nevyčítáte, že jsem na vás nereagovala. K obraně tady hovořil hodně pan Metnar, hovořil pan poslanec Vích. My máme zítra výbor pro obranu, na který já jdu. Chcete, abych tady zkrátila teď to vystoupení a nereagovala tady na ty vaše připomínky a řekla to zítra na výboru pro obranu, anebo můžu vystupovat dál? Není tady pan... (Volání v sále.) Můžu vystupovat dál? Super, tak jo.

Takže pan Metnar tady řekl: "Rozhodnutí vlády o nákupu letounů F-35 považujeme za hazard, protože představuje vysoké nároky na státní rozpočet, které jsou v současné situaci neobhajitelné, tím spíše, že máme v blízké budoucnosti používat letouny Gripen, a to snad do roku 2035. Z tohoto důvodu jsme jej doporučovali odložit o dva roky a získat tak relevantní obraz o možnostech nejefektivnějšího zabezpečení vzdušného prostoru České republiky." To byla konstatace pana předsedy výboru Metnara. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP