(22.50 hodin)

 

Poslanec Pavel Růžička: Děkuji, pane předsedající. Já se nebudu vyjadřovat k F-pětatřicítkám nebo o bévépéčkách. Paní ministryně, vy jste podepisovala kapitolní sešit. Víte, kolik jste podepsala rozpočet na bévépéčka? Víte, kolik tam máte? 70 miliard! To je o 10 miliard víc, než tady všem tvrdíte! Takže ta cena, kterou vyjednal pan ministr Metnar, vůbec neplatí. Máte tam 70 miliard. Tak se podívejte, co podepisujete!

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Pan poslanec Flek, faktická, a poté paní ministryně, faktická.

 

Poslanec Josef Flek: Děkuji, pane předsedající. Vážení kolegové, vážené kolegové, paní ministryně, pane ministře, já jenom v krátkosti zareaguji na kolegu Josefa Bělicu, vaším prostřednictvím. Opravdu takový vliv nemám, i když se snažím informovat a jsem u toho již od začátku volebního období a troufnu si říct, že už bych snad dokázal i tu F-pětatřicítku smontovat. To, že některé informace, které tady zazní, jsou nedostačující z vaší strany nebo jsou dezinformační, je to je zčásti i vaše chyba, protože z rezortu několikrát zaznělo, že jste vítáni a že ty informace vám budou dodány kdykoliv jakékoliv. A seminář byl konán ne proto, aby docházelo k nějakému ovlivňování, ale abyste byli informováni, aby se mohli senátoři i poslanci dotázat na cokoliv. A zaznělo tam i několikrát od Armády České republiky, že ani v době ministra Metnara, vaším prostřednictvím, ani ministryně Černochové nedocházelo k žádným nátlakům na výběrové řízení. Nevidím v tom zásadní důvod tady něco takového rozebírat v tuto hodinu. Zítra to máme na výboru a prosím, jestli bychom to nemohli přesunout na výbor pro obranu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Nyní je s faktickou přihlášená paní ministryně Černochová, ale zaregistroval jsem, že pan ministr Stanjura se ještě hlásil? (Ministryně Černochová mimo mikrofon prosí o faktickou teď.) S faktickou jste vy teď v pořadí a pan ministr chtěl s přednostním právem? S faktickou jsou ještě dva po vás.

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová: Já budu velmi stručná. Já nevím, jestli možná pan kolega Růžička tady nebyl včera, když jsem měla to vystoupení, nebo nerozumí pojmu jednotková cena. Teď koukám na pana poslance Bělicu, který tady říkal, proč prostě já reaguju tak agresivně. Pane kolego Bělico, pokud tady mě někdo osočí způsobem, jako to teď udělal pan Růžička, tak já mám reagovat klidně? Pokud tady pan Růžička lže - a vy víte, že lže, protože víte, že jednotková cena je stejná, jako byla za pana kolegy poslance, předsedy výboru Metnara z toho výběrového řízení. To, že kupujeme bojových vozidel pěchoty víc, to přece víte. Vždyť jste vy si ty dokumenty taky na tom výboru podepisovali. Tak tady prosím nelžete, nepodsouvejte tady informace, které nejsou pravdivé. A pokud prostě si chcete o bojových vozidlech pěchoty a o rozsahu, co tam všechno je, o počtech, detailně povídat, jsme na to připraveni. Ale nelžete tady. Nelžete tady, že to stojí víc, než by to stálo za pana kolegy Metnara. Tak to prostě není. Kupujeme jich víc, protože pan poslanec Vích a vlastně i vy jste tady častokrát říkali, proč se nekupují všechny vojenské materiály zároveň ve větším množství, aby byly k dispozici v případě, že některé z nějakého důvodu jsou poruchové, dojezdí, musí se odstavit. Tak jsme vyšli vstříc v tom, na co vy jste poukazovali a co chce i ta armáda. Kupujeme jich víc. Ale jednotková cena je stejná jako za Metnara!

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S faktickou pan poslanec Mašek, poté s faktickou pan poslanec Bělica a poprosím, aby se připravil pan poslanec Růžička. Stále faktické máme.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuju. Já jsem to nestihl doříct všechno předtím, tak já snad jediné. Ona to je sice odpovědnost paní ministryně, ale jsou to peníze nás všech. Tak se nezlobte, paní ministryně, že nad tím chceme mít nějakou kontrolu a že nemůžeme být nadšení tím, že jsme pozváni na seminář, kde se nám dodatečně vysvětlí, že jsme fakt vybrali to nejlepší, a přitom nás na tom semináři o tom nejste schopni přesvědčit. Mělo by tady být výběrové řízení minimálně z těch dvou letadel, asi teda lépe z více, a mělo to být propracováno do detailů, jako jsou propracovány F-pětatřicítky, za což jsem vás pochválil, ale zároveň jsem řekl tu výtku, že tam nejsou ty alternativy podobným způsobem rozpracované. Jsem rád, že jste tady nakonec přiznala, že jste to byla vy, kdo v dubnu 2022 obdržel od armády ten výsledek. (Ministryně Černochová mimo mikrofon.) No, děláte to, ano, ale shazovala jste to na nás, na kolegu Metnara, že to zadal. On to zadal, ale vy jste pojala to vyhodnocení svérázným způsobem. Vyšla jste vstříc Spojeným státům, ne NATO, protože jsem se na tom semináři ptal, a NATO po nás nechce ani stíhačku páté generace, nechce konkrétní žádný model. To je prostě ten sen letců, který já chápu, protože být letcem, tak budu chtít lítat v tom nejlepším, ale pak tam musí být také ekonomové a politici, kteří to spočítají a řeknou, jestli gripeny pro obranu České republiky opravdu stačí, nebo nestačí. Měl by si to mimo jiné hlídat také ministr financí. Ale já budu rád, že nám to vysvětlíte, proč kupujeme to nejdražší. A mimochodem, tam byla diskutována i spolehlivost a ta spolehlivost podle posledních zpráv u F-pětatřicítek není právě nejlepší. A jako perlička, možná je to fake, ale F-pětatřicítka se díky své neviditelnosti Američanům ztratila a poměrně dlouho ji hledali. Našli pilota, který se katapultoval. Opravdu (Předsedající: Čas!), špatně.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Pan poslanec Bělica s faktickou.

 

Poslanec Josef Bělica: Dobrý večer ještě jednou. Já jsem to úplně nepochopil. Myslím si, že paní ministryně mě ze lži neobvinila. Ne, myslím si, že ne. Nicméně chtěl bych z tohoto místa pana poslance Fleka vyzvat, aby mi objasnil, kde jsem já dezinformoval, kde jsem já pouštěl nějaké dezinformace. Já si myslím, že to bylo hodně nefér. Velmi mě to mrzí, já jsem žádné dezinformace nikde nikdy nepouštěl, nejsem si toho vědom.

A k paní ministryni. Pan poslanec Růžička mluvil o kapitolním sešitu, ve kterém je na letošní rok 70 miliard, jestli se nepletu, 70,2, tak nějak. (Nápověda z pléna.) Celkem. A ta cena deklarovaná byla 59 miliard. To, že mluvíte o jednotkové ceně, o nákupu více jednotek, O. K., to je jednoduché, možná bychom se o tom mohli bavit.

Ale já bych se zpátky vrátil k panu poslanci Flekovi. Já vás, pane poslanče, vyzývám, abyste mi řekl, v čem se ty dezinformace zakládají. A myslím si, že to nebylo z vaší strany fér. A děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Růžička, připraví se pan poslanec Kubíček, poté paní ministryně Černochová. Stále faktické.

 

Poslanec Pavel Růžička: Děkuju, tak abychom si teda, paní ministryně, rozuměli, o čem se bavíme. Já se bavím a čtu z vašeho kapitolního sešitu. Akce číslo 107V081002031, pásové bojové vozidlo pěchoty a jeho modifikace. Nákup - období financování 2023 až 2030. Do roku 2023 5,9 miliardy, do roku 2024 - 11,1, 2025 - 6,7, do 2026 - 2,2, od 2027 - 44,5. Celkem 70 667 milionů. Tak prosím vás, kde je těch 59,7? Ta deklarovaná cena za tuto akci? Tady se jedná o 70,7, to je o 10 miliard víc, paní ministryně! Tak tady prosím vás, nelžete! Je to váš kapitolní sešit, který jste podepsala.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Poprosím pana poslance Kubíčka.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych ten vláček rád vrátil zpátky na koleje. Bavíme se tady o obraně České republiky. Tyhle diskuse měly proběhnout na výboru pro obranu, a ne se tady hádat o tom, jakým způsobem budeme bránit Českou republiku. Já jsem bývalý voják a plnil jsem úkoly, které mi vláda zadala. A bylo mi celkem jedno, kdo je v koalici, kdo je v opozici. Ale v rámci obrany bych očekával jednotu, a ne hádky! A ty hádky by se měly schovat na ten uzavřený výbor a ne sem. A bez ohledu na ten výsledek, který pak dopadne, tady by měla být jednota. Děkuji. (Potlesk zleva.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP