(23.00 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Paní ministryně.

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová: Já bych chtěla poprosit paní předsedkyni klubu ANO Schillerovou, aby nějakým způsobem edukovala pana poslance Růžičku, jak se sestavují kapitolní sešity, jak se sestavují rozpočty. Protože pokud pan kolega Růžička tady přečetl tyto zásadní informace, kterým jistě tady všichni porozuměli, tak možná mu unikla jedna podstatná. On hovoří o rozpočtu 2023. A uznejte, paní předsedkyně Schillerová, že v prosinci 2022, když jsme schvalovali rozpočet, tak nikdo z nás nemohl vědět, jak dopadne výběrové řízení, respektive G2G jednání se švédskou stranou a jestli se opravdu podaří udržet tu cenu, která tam byla, ta jednotková cena, jak my říkáme, za pana Metnara. Vždycky se do toho rozpočtu dává odhad. Samozřejmě že v dalších letech už ten rozpočet bude přesně kopírovat to, co je uzavřeno v těch smlouvách, včetně plánování finančních prostředků. Tak prosím zkuste si s ním na chvilku sednout a zkuste mu to vysvětlit.

K reakci na pana poslance Maška, já to tedy řeknu ještě jednou, byť asi je to vyčerpávající, ale někdy prostě se ty věci opakovat musí. Pane poslanče Mašku, 1. 12. 2021 armáda dokončila analytickou část s nějakým závěrem. Když jsem přebírala kancelář po panu ministrovi Metnarovi o 18 dní později, tak jsem na stole měla jednu informaci, která se týkala nějaké živé kauzy, ten dopis pana Metnara mám doteď. Žádná zmínka o nějakém vojenském doporučení tam nebyla. Pan Metnar měl 18 dní na to, aby se s tou analýzou mohl seznámit. A pevně věřím, že pan náčelník generálního štábu si to nechtěl nechat pro sebe. Proč to pan Metnar neudělal, nevím.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Bělica a připraví se pan poslanec Metnar. A prosím o ztišení v sále. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Josef Bělica: Dobrý večer. Tentokrát nevyužiju zdaleka dvě minuty. Chtěl bych opět vyzvat pana poslance Fleka, aby mi tady na mikrofon řekl, v čem jsem lhal a v čem já jsem konkrétně dezinformátor. Pane poslanče, prosím, řekněte to! Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní je na řadě s faktickou poznámkou pan poslanec Metnar. Prosím.

 

Poslanec Lubomír Metnar: Děkuji za slovo, paní předsedající. Ještě jednou: To, že tento request byl zadán, na tom jsme se shodli. To, že jsme se o něm dozvěděli v dubnu 2022, já jsem o něm informován nebyl, je to utajený dokument, jsme se také na tom shodli. Je to tak, byl to utajený dokument. Existují k tomu průvodní dokumenty. Takže co se týče toho, paní ministryně, předložte, jak slíbili vaši kolegové na semináři, tento dokument, ukažte ho kolegům, kteří ho požadovali. Já jsem s ním byl seznámen, už sice si ho nepamatuju, v dubnu 2022. Ukažte jim ho, jak bylo sedm platforem posouzeno. A myslím si, že předejdeme této debatě další. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou už se nikdo nehlásí. S přednostním právem je přihlášen pan ministr Stanjura. Pane ministře, prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Nejprve chci poblahopřát paní ministryni Janě Černochové: 14 faktických připomínek na jedno vystoupení - to není špatné, paní ministryně.

Tak nejprve bych chtěl říct tady, dívám se pořád dokola, hledá se poslanec Andrej Babiš. Nevíte někdo, kde je? (Reakce v lavicích ANO.) V Aktech? Tak kdyby přišel. Přišel, všechny nás pozurážel, usvědčený lhář osočuje z lhaní jiné členy Poslanecké sněmovny. To je opravdu mimořádně nezdvořilé. Ale my jsme zdvořilost od Andreje Babiše neočekávali. Bohužel taková je zkušenost s jeho vystupováním v Poslanecké sněmovně. Divím se, že expert na dvojí metr k tomu nevystupuje a přivírá oči. My když se lehce otřeme o soupeře, tak už je tady křiku. Když někdo loktem udeří někoho do hlavy nebo použije šlapák, tak se to projde tichým mlčením, protože to je náš předseda.

Teď k debatě, která probíhala v posledních minutách. Jsem rád, že většina klubu hnutí ANO hlasovala pro 2 % výdajů na obranu. Tak co se divíte? Vy jste pro to hlasovali. Paní ministryně hledá smysluplné projekty, jak naplní ta 2 % výdajů na HDP, včetně pětatřicítek. Někteří z poslanců vystupují jako obchodní zástupci firmy, která vyrábí gripen. Tak nám řekněte, kdo tyto letouny používá a bude používat v příštích letech?

Tady jeden poslanec nerozumí matematice. Ono je to dražší. Tak si koupím jeden chleba za 10 korun. To objednal pan bývalý ministr Metnar. Já to zjednoduším, abyste to pochopili, ať těch nul není hodně. A paní ministryně koupí dva chleby za 20 korun. On říká, no to není možné, paní ministryně, vždyť je to dražší! Není to dražší. Jestli jednotkovou cenu nikdo nechápe, tak je to složité, ale to je fakt na základní školu. Takže se bavme o tom, kolik bévépéček se kupuje a zda je jednotková cena. My nemůžeme za to, že bývalí ministři obrany za ANO neměli odvahu podepsat jakýkoliv větší kontrakt. My tu odvahu máme. Rozhoduje o tom vláda jako celek, proto vystupuji. O tom nerozhoduje paní ministryně obrany jako sama. Ona měla pověření od vlády, aby jednala G2G se Spojenými státy. Co je na tom netransparentního? G2G - česká a americká vláda. Co je na tom netransparentního? Ale podle některých poslanců výboru z hnutí ANO jsme měli vyjednávat on-line. Tak si zkuste svoji soukromou smlouvu vyjednávat on-line, jak dopadnete. Já to vlastně nechápu.

Souhlasím s panem poslancem Kubíčkem, že věc obrany by měla být součástí národního zájmu. To jste projevili, já jsem to ocenil, ocením to ještě jednou s tím, že jste spolu s námi hlasovali pro 2 % výdajů na HDP. Některý z těch kontraktů, které (nesrozumitelné) vláda na návrh paní ministryně, překračuje tato procenta - ano, nebo ne? Ne! Takže my naplňujeme zákon, který jste podpořili i vy. A je to dobře, že jste ho podpořili. Tak já to nechápu. Vystupuje předseda Babiš, který byl pro, a říká no, ale neměli bychom to teď plnit v těchto letech. Tak to měl ale hlasovat proti tomu zákonu. To je legitimní. Tak někdo hlasuje pro 2 %, a pak nás kritizuje, že plníme zákon a výdaje jsou 2 % na HDP.

Pro pana poslance Bělicu. Každé naše rozhodnutí je politické. Neříkejme, že neděláme politiku. I v Havířově děláte politiku. Každé rozhodnutí vašeho zastupitelstva je politické. Na tom není nic špatného. Nedělejme z toho politiku. Jsme politici, děláme politiku. Je nějaký dokument víc politický než rozpočet? No není! Je to legitimní politická debata o tom, co má být v rozpočtu. Ale o 2 % výdajů na obranu jsme se s vámi shodli. (nesrozumitelné) všemi. Tak já bych chápal, kdyby tam bylo 1,5, že by byste říkali pozor, pozor, vy jste hlasovali pro 2 %, a v tom návrhu rozpočtu to nemáte. Ale my postupujeme přesně podle zákona. Paní ministryně ve všech seminářích, prezentacích, která měla i pro opozici, ukázala v budoucích deseti, dvaceti, třiceti letech, a můžeme skončit v roce 2069, kolik z těch 2 % HDP podle našich odhadů tvoří výdaje na F-35.

Pan poslanec Kubíček vystoupil jako bývalý voják. A co jsme udělali? My jsme akceptovali doporučení vojáků. Vojáků české armády, ne obchodních zástupců firmy, která vyrábí gripeny. Tak co je na tom špatně? Kdyby vláda rozhodla proti vůli vojáků, tak to by bylo špatně, to s vámi souhlasím. Ale tady není rozpor. Kupujeme to nejlepší, co je na trhu, s nejdelší možnou užitnou dobou, kdy ty letouny nebo platformy, jak se správně říká, máme využívat. Co je na tom špatně? Co je na tom špatně? Možná vám nějaké nabídky na něco zadarmo chodí. Zadarmo není vůbec nic! Ukažte mi, co je něco zadarmo. Vždycky se to platí. Někdy to možná není moc vidět, ale platí se za to. Nic zadarmo není!

Takže oba velké projekty, které schválila vláda na návrh paní ministryně, plní 2 % výdajů na obranu vůči HDP. Ani jeden projekt to neohrožuje. A podle ujištění vedení armády, ne paní ministryně, nejsou ohroženy žádné další modernizační projekty armády. Tak o čem se vlastně bavíme? Koho vyzývá pan poslanec Kubíček k té jednotě? Nás? Nás ne. Kdo tady útočí (nesrozumitelné)? Především váš pan předseda. A my se bráníme. Fakt si myslí, že může přijít v sedm, hodinu a půl nás urážet, a my pak máme být potichu? Co na to říká pan poslanec "dvojí metr"? Omlouvám se. Je to jeho oblíbené téma. Ale nevidí, neslyší, protože se to týká jeho předsedy.***




Přihlásit/registrovat se do ISP