(23.20 hodin)

 

Poslanec Pavel Růžička: Pane ministře, děkuji za salonní úvahy. Já jsem rád, že rozeznáte hasiče od vojáka. To je skvělé, určitě. Já jsem tady citoval z rozpočtu, který jste zpracovali, který nám byl doručen. Že vám čísla nesedí, to asi není můj problém.

Chtěl bych poprosit paní ministryni, ona mi na to v rámci interpelací neodpověděla, kolik tedy je inflační doložka? Vy jste tady udělali totiž jednu zásadní věc. Za prvé za 5 miliard jste ta vozidla vykuchali, nemají tu specifikaci, kterou měla mít, dali jste pryč rušiče a EOD, to není v té specifikaci, která měla být, takže ohrožujete bezpečnost vojáků, pane ministře. To tady řekněte všem občanům České republiky. A další, druhou věc, vy jste cenu rozpustili v inflační doložce. Prostě ta vozidla jsou dražší. A vy tady lžete. Podívejte se na průzkum veřejného mínění, kolik lidí věří vám, kolik lidí věří paní ministryni? 10 %? To bych se styděl.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Pan poslanec Major. (Ministr Stanjura před řečništěm: To jsem já.) Tak jako byste byl major, pane ministře. Když už máme tu armádu.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Omlouvám se panu kolegovi Majorovi. Já takovou vysokou šarži nemám.

Ale pro pana poslance Růžičku. Vy naštěstí nejste engéš. My jsme nic nevykuchali. Podle sebe soudím tebe. Tu specifikaci bévépéček dělala armáda, ne ministři české vlády. Jak si to vůbec představujete? Že my tam sedíme a říkáme: a ten radar jo a ten radar ne a tenhle kulomet ano a tenhle ne? To není vůbec normální. Já to vůbec nechápu, jak můžete říct... (Poznámka z pléna.) Neříkejte, že lžu! Neříkejte, že lžu! Já nemůžu říct režimové informace. Vláda to schválila ne proto, že má paní ministryně silný hlas, což bezesporu má, ale protože měla dobré argumenty a dobře připravené podklady. Proto jsme o tom rozhodli. I kdyby to říkala tišším hlasem, tak jsme rozhodli úplně stejně.

Já jsem mluvil o jednotkových cenách. Tak si prosím nevymýšlejte. Až budete engéš - a doufám, že nikdy nebudete - tak budete rozhodovat například o specifikaci konkrétních zbraňových systémů. O tom fakt nerozhodují ministři české vlády. Doufám, že to tak nebylo ani v minulosti. Mě to ani nenapadlo, že by ministři, Babiš... Andrej Babiš, ano, ten umí všechno, ten by to sám řídil, sám by vybral systémy, sám by odzkoušel a sám by bojoval. To je ale jiný případ. Ale mluvím o ministrech, nemluvím o bývalém premiérovi. Tak mě ani nenapadlo, že by oni měnili specifikaci některých zbraňových systémů, například u bévépéček. Tak já nevím, jestli to fakt myslíte vážně, nebo jenom jste neměl co říct a potřeboval jste vydržet mezi 23.20 a 23.22, abychom tak brzo nehlasovali.

Děláme správná rozhodnutí pro bezpečnost této země. Tak se držte toho, co říkal pan poslanec Kubíček. Já to potvrzuji, přestože jsme z jiných stran a jsme mezi vládou a opozicí. My samozřejmě nemůžeme říct na mikrofon vyhrazené informace, které jsme se dozvěděli na Bezpečnostní radě státu. Jenom jsem přesvědčen, že jsme udělali dobré rozhodnutí, správné rozhodnutí pro bezpečnost občanů (Předsedající: Čas.) jak v otázce BVP, tak platforem. Omlouvám se, pane místopředsedo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Pan poslanec Žáček.

 

Poslanec Pavel Žáček: Děkuju za slovo. Já se taky musím vyjádřit k pravdám a nepravdám a k lžím pana kolegy Růžičky. Je to ten slavný seminář, kdy tady zapřel to, že autoritativně po odchodu pana předsedy ANO řekl: my za dva roky to přehodnotíme, ta 2 %. a rozhodně ne nahoru, jak potom říkal lživě, to znamená dolů, na obranu České republiky. Čili tím engéšem nebude, tímhletím si ten ortel podepsal. Takže i kdyby chtěl, tak jím nebude, ani ministrem ne. A pak také řekl: přehodnotíme tu strategickou zakázku F-35.

A teď ode mě určitě nikdo nebude čekat, že budu chválit pana Babiše, to jako bude teď poprvé a asi naposledy. Ale pochválím to, že byl schopen na rozdíl od pana Růžičky říci, že pokud tato vláda uzavře takto strategickou zakázku se strategickým partnerem, kterým jsou Spojené státy, tak že on garantuje, že to měnit nebude. To tady prosím řekl, tady to je v protokolu. Čili o čem pan Růžička a spol. mluví? Jestliže váš pan šéf rozhodl, že tato zakázka, pokud ji řádně vláda v intencích zákonů České republiky a té dohody uzavře, tak to tak prostě berte, jako to tak berete v jiných případech. Je to věc, která rozhodně neohrozí obranyschopnost a bezpečnost České republiky, ba naopak. Pan Babiš to řekl. A v tomhle jediném - v tomhle jediném - mu věřím.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Pan poslanec Bělica.

 

Poslanec Josef Bělica: Děkuju, pane místopředsedo, za slovo. V tomto směru bych se možná opět pokusil ty emoce uklidnit. Pan ministr Stanjura tady vystupoval tak jako plamenně a útočně na pana poslance Růžičku. Pane ministře, on to pan poslanec nemyslel tak, že ministři mění ty parametry. On mluvil o tom, že armáda změnila ty parametry. A myslím si, že je korektní, aby to tady zaznělo a my jsme se o tom bavili. Já mám na toto téma písemnou interpelaci, paní ministryně mi snad odpoví. Takže předpokládám, že to bude vyjasněné, protože jsme se bavili o tom, že tam, a myslím si, že to tady zaznělo i na mikrofon, že se tam změnily ty parametry a že je změnila armáda v té zakázce. Je to tak, paní ministryně? Myslím si, že tohleto je správné. Já jsem nezaznamenal, že by pan poslanec Růžička mluvil... (Ministr Stanjura reaguje.) Jako byste vy to vykuchali? No já jsem to pochopil, jako že mluvil o armádě, jo. Takže o.k., dobře.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Vzhledem k tomu, že nevidím v tuto chvíli další faktickou poznámku a s přednostním právem také nikoho nevidím, tak pan Patrik Nacher.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, pane místopředsedo. Tady to je jak na houpačce. Já jsem měl původně připravený takový obsáhlejší projev, byť jenom poznámky, pak jsem si to proškrtal, protože jsem byl jakoby požádán, abychom to urychlili, teď se tady rozjela ta debata, tak jsem zase některé ty věci tam vrátil zpátky. A teď jsem byl dokonce ministrem, přímo ministrem financí, dvakrát vyzván jako poslanec "dvojí metr", abych se tady k tomu vyjádřil. Tak nejdřív se vyjádřím k těm aktuálním věcem a pak to tedy skutečně stručně, nemusíte se obávat, projedu, proč tato vláda nemá mou důvěru.

Tak první - pan ministr říká: dvojí metr, hledá se Andrej Babiš, protože ten tady teď není. Chtěl bych panu ministrovi, který teď tady zase není - tak to je vtipné, on tady není - že se hledali ministři až na výjimky celý den. Celý den se hledali ministři a až na paní ministryni obrany oni celý den neodpovídali. Zdravím. (Řečník mává na kohosi v pravé části sálu.) To je ten dvojí metr.

Takže tady od mojí kolegyně Taťány Malé i od kolegy Huberta Langa a dalších padla opakovaně například otázka na ministra vnitra, bavíme se tady o Dozimetru, jestli odevzdal ten svůj kryptotelefon NCOZ, tak jestli nám na to odpoví, nebo ne. Já bych mohl říct, že se hledá pan ministr Rakušan. Protože on tady nebyl, neodpovídal. Tohleto je možná ten dvojí metr. Vy hledáte opozičního politika, ale my tady dneska vyhlašujeme, nebo vyvoláváme nedůvěru vládě České republiky, takže my hledáme ty ministry, ti by tady měli sedět primárně. Když to bylo opačně, vy jste byli opozice, tak jste hledali ministry. Je to furt dokola. Vy to nechápete, ten dvojí metr. Já vám na to dám školení, jestli budete chtít, co je to ten dvojí metr. Ten dvojí metr je, že se dvakrát různě díváte na tutéž situaci. Ta stejná situace je, že byste měli právo hledat Andreje Babiše, kdyby byl premiér, tak by tady měl sedět. Ale on je teď opoziční politik. Takže hledá se Babiš je úplně špatně. To ministr financí vůbec nepochopil. Vůbec to nepochopil.

Potom dvojí metr, že jsem se neozval, že dodržujete zákon, pro který my jsme hlasovali, ta 2 %. Ano, pro to jsme hlasovali. Ale já, jak jsem to pochopil, nejsem na to expert, tak kolegům tam vadí i ten kontext toho, v jaké době se tohleto schvaluje. V době, kdy všechny ostatní položky se škrtají, kdy všem ostatním se říká, že nejsou peníze, kdy se zvyšují daně, a v době, kdy jiné závazky, například u učitelů 130% průměrná mzda, tak tam to nedodržujete. To je zajímavé.

Já jsem tady napsal u jiné poznámky: mimořádná valorizace. Ta také vycházela ze zákona. A to jste změnili prostě zpětně. Jedna z částí ústavní stížnosti je, že to byla retroaktivita nepřípustná. Další změna - předčasné odchody do důchodu - totéž. Tam už lidé s těmi pravidly počítali, vy jste to změnili. Takže zase platí úplně stejná teze jako u těch 2 %, je to v zákoně a vy jste to změnili. Takže když už pan ministr Stanjura, který tady není, předpokládám, že poslouchá na chodbě, chce dvojí metr, tak pak dodržujte všechny ty závazky ze zákona striktně u všeho, a ne že tam, kde se vám to hodí, tak to změníte, a to dokonce retroaktivně, což je mimochodem jedna z výtek, kterou já tady mám napsanou, aniž bych věděl, že budu takhle vyzván. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP