(23.10 hodin)
(pokračuje Zbyněk Stanjura)

Tak proč jste hlasovali pro 2 % výdajů na obranu? Abychom tam dali 1,8? Máte lepší projekty? Proč gripeny používají pouze tři země v Evropě? My, Maďaři a Švédové. U Švédů je to logické, je to jejich národní produkt, to já nijak nekritizuji. Divím se, že v ostatních zemích tyto podle vás skvělé nabídky nevyužívají. Takže pitomci nejsme jenom my jako česká vláda. Je to mnoho našich spojenců. Tak se podívejte na čísla letounů. Podívejte se na to, co bude kompatibilní, co bude jako v masovém měřítku převažující technika. A co je na to špatně, že mezi nimi bude Česká republika? To mi vysvětlete, já to asi nechápu. (Reakce v sále.)

Tady někdo křičí, že jsou lacinější. Tak si kupte nejlacinější auto. Za prvé nejsou lacinější. Ale mluvím o tom, co bude převažující ve výzbroji NATO. A my jsme NATO. To není nikdo jiný. My jsme NATO. A ostatní vlády, včetně naší, rozhodly, co vnímáme jako lepší a perspektivnější a více zabezpečující bezpečnost našich občanů. Tak já souhlasím s tím, co říkal pan poslanec Kubíček, abychom z toho nedělali politikum. Ale děláte to vy. Ne vy osobně, pane poslanče, ale vaši kolegové. Nebo ostatní státy, ať už spojenecké, nebo Švýcarsko, a ti, kteří objednali F-35, jsou taky pitomí? Taky nakupují něco předraženého a nekupují ty skvělé věci, které jsou levnější? To myslíte vážně?

Pan poslanec Metnar vymyslel opravdu kreativní přístup k veřejným zakázkám. To jsem fakt nezažil. On nezrušil soutěž, ale neměl žádnou nabídku. Geniální, to se výborně hodnotí. Jako vy se ještě usmíváte. Já to nechápu, jak se můžete smát. To jako kdyby mi to někdo řekl, tak řeknu, to je vymyšlené, to se nemůže stát. Ale pod panem bývalým ministrem Metnarem se to stalo. Měli jsme soutěž, on ji nezrušil. A kolik jsme měli nabídek? Nula. A teď to hodnotil. Vyberte z nula nabídek, která je lepší. Nevybral nic. Já to nechápu. Buďto měl někomu dát, nebo měl tu zakázku zrušit. Nemám dostatek informací, ani nemůžu mít, abych řekl... (Reakce v sále.) Ale ne, ne, ne, ne, ten zákon je úplně jasný. Copak může být soutěž, ve které je nula nabídek, a může pokračovat? Vy jste to připustil. To není normální. To není ani na Silvestra jako vtip. A vy se tváříte tak jako cha cha cha, vždyť je to normální. A paní ministryně zdědila veřejnou soutěž, veřejnou zakázku, ve které pokračovala, v které měla kolik nabídek? Nula! A vy říkáte: paní ministryně, proč jste nevybrala? No, vyberte z nula nabídek tu nejlepší. A ještě se tomu smějete. Já to vůbec nechápu.

Ten zákon tak není. Najděte mi v paragrafu zákona o zadávání veřejných zakázek, že z nula nabídek má zadavatel vybrat tu nejlepší. To je vaše kreativní interpretace, která je úplně neuvěřitelná. A místo abyste mlčel, tak chodíte, usmíváte se a říkáte, to je normální. Zeptejte se... (Reakce v sále.) Ne, nejsem právník. Zeptejte se tam pana starosty nebo pana primátora Bělici, jak by v Havířově vybrali z nula nabídek tu nejlepší. Třeba vám poradí. Já myslím, že z nula nabídek nevyberete tu nejlepší, protože tu soutěž zrušíte a vypíšete znova. To ale neměl odvahu. Nebo nevím, jestli odvahu, nebudu říkat, co všechno mě napadá.

Takže pokud máme brát vážně, a já to beru vážně, že v obraně nemáme dělat zbytečné politikum, tak mi řekněte, co jsme dělali špatně. Připravili jsme návrh zákona, vy jste ho podpořili. Návrh rozpočtu pro příští rok odpovídá zákonu. Dali jsme na vojenské doporučení české armády. A vy pořád máte nějaký problém! Tak nedělejte obchodní zástupce jiné firmy. Hajte zájmy české armády a českých občanů! Děkuju. (Potlesk z pravé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Vaše vystoupení, pane ministře, vyvolalo dvě faktické poznámky - první pan poslanec Bělica a připraví se pan poslanec Metnar. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Josef Bělica: Děkuju. Pane ministře, vy jste mě možná neposlouchal, nebo jste mě možná nepochopil. Já samozřejmě chápu, že ta rozhodnutí jsou politická, to je v pořádku. Ale já jsem hovořil o politizaci armády, o vrchním praporčíkovi, o politizaci armády, o tom, že vrchní praporčík dává nějaké statusy, kdo se má volit, kdo je ten správný a tak dál. Jo? To vám možná paní ministryně nestačila pošeptat. Já jsem mluvil o tom. Já jsem nemluvil o tom, že rozhodnutí, jestli F-35 nebo jiné stíhačky je politické, nebo není politické. Já jsem mluvil o něčem jiném. Takže to jenom tak. A možná, kdybyste poslouchal tu diskusi, tak to z toho vyplynulo. Já jsem nemluvil o tom, že... To je normální. A ano, zastupitelstvo dělá politická rozhodnutí, tak jak je dělá vláda, tak jak je dělá tenhleten parlament. V tomhletom jsme ve shodě. Ale když mě berete do úst, tak mě poslouchejte aspoň minimálně. A pak zjistíte, že jsem měl na mysli něco jiného. A politizace armády, to není něco, na čem se shodneme. To si myslím, že není v pořádku. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Metnar s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Lubomír Metnar: Děkuji za slovo, vážený pane předsedající. Pan ministr Stanjura v jeho vystoupení to řekl správně. U strategických projektů nerozhoduje ministr obrany, ale vláda. A teď vám řeknu, víte, proč nás to zajímá, proč se stále ptáme a chceme ty informace? Aby nedošlo k tomu, když byly pořízeny první casy, my jsme pořídili potom v roce 2019 druhé casy modernizované, ale o 500 milionů levněji. O 500 milionů levněji! A bylo to za vlády, tehdy byl premiér, když se pořizovaly tehdejší casy, byl pan premiér Topolánek. Potom v roce 2018 se ještě k tomu vyjadřoval pan premiér Nečas.

A co se týče těch bévépéček, to je vidět, že nejste právník, pane ministře. Protože stejný tým, který doporučoval ten postup a informoval, protože ten paní ministryně nezměnila, mi doporučil, tak jak to je, neb ty nabídky byly nevyhodnotitelné, a doporučil mi tento postup: najmout právní agenturu, aby udělala právní posouzení, které udělala. A z toho vyšel postup, na základě kterého potom postupovala paní ministryně Černochová. To je všechno.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Mašek. A připraví se pan poslanec Kubíček.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji. K panu ministrovi. Pane ministře, samozřejmě jsme pro 2 % zvedli ruku a samozřejmě chceme modernizaci armády. Akorát ty úkoly jsou tam různé. A ty, které nám z NATO vyplývají, je protivzdušná obrana a těžká brigáda. A k letounům znovu říkám, tam jednoznačné doporučení od NATO není ani o páté generaci, potažmo tedy potom o F-35, protože jiná pátá generace tady není. Takže abychom mluvili prostě tak, jak to je.

I na pana kolegu Vícha, prostřednictvím předsedajícího, ano, i on to tady řekl, čili jde o ty priority, a kam ty peníze budeme dávat. A to, že vyčerpáme 2 %, to přece z hlediska ministra financí nemůže být jako základní úspěch. Kdybychom náhodou vyčerpali jenom 1,8, ale přitom smysluplně, tak byste tomu mohl tleskat a mohlo by být trošku na školství nebo zdravotnictví. Čili akceptuji to a obdivuji, že paní ministryně Černochová má silný hlas, že si to umí na vládě vyjednat. Ale jsou i jiné rezorty, které taky ty peníze potřebují. A tím nezpochybňuji nutnost modernizace armády České republiky.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Kubíček.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji za slovo, pane předsedající. Kéž by bylo více takových ministryň, které si dokážou vydupat tu cestu.

Nicméně jenom takové informace, které jsou - já neznám, co se odehrálo na výboru na obranu, já tam nejsem, nejsem členem. Jedna strana si stěžuje na málo informací, druhá strana říká, že je více. To je právě ta debata, která má být mezi těmi členy výboru pro obranu.

Ale jedna věc, já bych pokládal další otázky, a já jsem ji, paní ministryně, položil, ono je to dvoutypovost. To je, když se posadí jedno letadlo na zemi kvůli nějaké poruše, tak sedí všechna. Druhá věc, která je, jaké budou úlevy z rozsahu? Protože bude narůstat počet vyráběných letounů jak v Americe, tak v Itálii a tak dále. Ale já znovu jsem říkal, že to nepatří sem, tahleta diskuse, ta patří na ten výbor, na ten odborný tým, abychom si rozuměli, protože já věřím tomu, že polovina lidí neví, o čem se tady bavíme. To tak je. Prostě každý je specialista na něco jiného, někdo na zdravotnictví, někdo na finance, někdo na tu obranu. Jako akorát se k tomu už teď vystupuje hodně a myslím si, že právě tohle je jedno z mála témat, kde se upřednostňují národní zájmy, a to znovu opakuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Růžička. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP