(23.40 hodin)
(pokračuje Patrik Nacher)

S tím souvisí i za mě princip falešného rozpočtu. Vy tam započítáváte položky, které tam nepatří. Připomenu: Nižší platby zdravotního pojištění za státní pojištěnce, nula korun na valorizace důchodů. To vám kritizoval i Miroslav Kalousek. Prodej za emisní povolenky. Modernizační fond, neboli nafouknutý windfall tax, a tak dále a tak dále. Půjčka pro fond dopravní infrastruktury. Tohleto všechno, za to byste nám umyli hlavu.

No a čím se rozloučím. Jak jsem řekl, Dozimetr já navrhuji v úterý jako bod programu. Doufám, že vás to bude zajímat a že budete chtít znát tu odpověď.

Na závěr připomenutí, které už jsem vám řekl při důvěře vládě i nedůvěře vládě, trochu to odlehčím. V programovém prohlášení v kapitole životní prostředí píšete, že ve spolupráci s Českou společností ornitologickou podpoříte celostátní kampaň, které vybere českého národní ptáka. Já nevím, jestli si to pamatujete, že to tam máte. Chci se tedy zeptat, jestli jste dodrželi aspoň toto a jakého ptáka jste nám a lidem vybrali? Při vyslovení důvěry vládě v lednu v roce 2022 já jsem vám tady navrhoval, jestli si vzpomínáte, že by to mohl být kalous ušatý. Já se za to omlouvám takhle dodatečně po roce a tři čtvrtě, protože teď bych vám mohl nabídnout, že by to mohla být třeba straka. Děkuju za pozornost. (Pobavení v sále. Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Poprosím pana poslance Foldynu.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážená vládo, pane premiére, moji kolegové a kolegyně, možná jsem to měl říct asi obráceně, kolegyně a kolegové, vážení spoluobčané. Vlastně... Co tady vlastně jdeme teď projednávat? Opozice vyvolala nedůvěru vládě. My o tom budeme hlasovat, teď tady o tom hodiny a desítky hodin diskutujeme. A pro vás už je to přece jasné, pro ty spoluobčany. To je vidět z těch statistik. 75 % lidí této vládě nevěří. Proč by jí také věřilo, že jo? Něco jiného říkali předtím, něco jiného říkají teď a něco jiného budou říkat příště. Takže vlastně lžou. To je taková strategie.

Mohl bych zde mluvit o statistických datech, která dokazují, jak moc, jak hodně tato vláda zruinovala ekonomiku této země. Ale já to neudělám. To už tady zaznělo, ta čísla, to každý vidí. Mohl bych tady mluvit o tom, jak strmě stoupá počet lidí všech věkových kategorií s vážnými psychickými problémy. Neudělám to. Všichni to víme, proč to opakovat. (Poznámka z pléna.) Já to slyšel až sem, pane poslanče. Mohl bych mluvit o miliardových nákupech státu bez výběrových řízení. Ale ani to nemusím dělat, to už tady přece zaznělo v těch hodinách. Mohl bych mluvit o tom, že každý, kdo v České republice řádně platí daně, se vlastně dopouští trestného činu spolufinancování organizovaného zločinu. I tahle diskuse tady zaznívala v minulých hodinách, kdy jsme si mluvili o nějakých šifrovaných telefonech a o penězích na volební kampaň. To všechno tady zaznělo. A lidi musejí držet ústa, platit daně a poslouchat a čekat s hrůzou. A víte, mluví se tady vždycky o strachu, o nebezpečí. Největším nebezpečím pro stávající veřejnost jsou vždycky jednání této vlády. Lidi se bojí, co zase vymyslíte, na co přijdete, jak jim budete chtít vzít peníze, jak budete chtít srovnat ta salda těch rozpočtů. Tu je to daň z nemovitosti, to znamená daň z peněz, které už dávno zdanili a prostavěli, aby měli kde bydlet, tak vy jim to zdaníte, abyste měli peníze. Víte, kdybyste chtěli ty peníze na výstavbu škol, financování nemocnic, vzdělávání, možná bychom skousli i to, možná bychom, jak se říká lidově, promiňte, že to řeknu tak explicitně, drželi hubu a krok. Ale my nechceme držet hubu a krok. Ani ta veřejnost to nechce. Vy ty prachy utrácíte. Dali jste 100 miliard do válečných dobrodružství na Ukrajině, 100 miliard peněz českých daňových poplatníků. Mluvíte tady o leopardech, o F-pětatřicítkách. Víte, že těm lidem jsou vaše leopardy a F-pětatřicítky ukradený? Ty miliardy, které musíte vytáhnout z jejich kapes a utratíte to tady za to, a furt jim vyprávíte, čeho se mají bát. Vy je strašíte. Neustále je strašíte.

Jo, je tu jedno nebezpečí, o tom ale vy nechcete ani slyšet. To nebezpečí neschopnosti zajistit bezpečnost Evropy. Protože sem proudí desítky tisíc a statisíce uprchlíků z arabského světa a z Afriky. To neumíte zajistit. To vyprávíte, a když se někdo o tom začne bavit, tak mu řeknete: Jé, ty podněcuješ vůči té skupině. Ale z toho jde strach. Veřejnost z toho má strach. A co děláte vy? My nemáme ani policajty na stávající stav, natož kdyby se tady něco dělo.

Já prostě nemůžu mlčet za tu veřejnost, která tady není, která v té Praze nežije. Vy jste si navykli tady žít v těch lavicích poslaneckých a kamarádit se s těmi vašimi kámoši, co vám rozdávají ty telefony, co se nedají odposlouchávat. Mně to nevadí. Mně je to úplně ukradený, abych byl upřímný. Je to vaše věc, to je vaše ukázka. Víte, mně spíš vadí to, že tu lžete. Neustále tomu národu lžete. Něco mu servírujete prostřednictvím České televize. Ta teď přijde s tím, že potřebuje prachy, že chce zvednout poplatky. Že i ti, co mají mobilní telefony, budou platit poplatek za Českou televizi, za tu masáž, mediální masáž. Takovou nezažívali ani v padesátých letech. Vy jste ji totiž dovedli do absolutní dokonalosti. To vymývání mozků za peníze daňového poplatníka, za financování neziskovek, které se na tom spolupodílí, to jste dovedli do absolutní dokonalosti. Proto tady pořád potřebujete prachy. Vy je utrácíte na strašný nesmysly. Kdybyste je fakt utráceli pro tu veřejnost, pro tu českou veřejnost, která tady je, s vámi žije, která to vydělává, tak ti lidé by byli zticha. Ale oni už toho mají plný kecky a plný zuby samozřejmě.

A dovolte, abych to tlumočil tady, protože do těch Kauflandů a do těch Lidlů chodím a vidím, jak se ti lidé rozmýšlejí. A jak jim říkají ty děti: Maminko, kup mi tohle. A ona mu říká: Ne, to je moc drahý, ta sušenka stojí 42 korun. Ta sušenka stála před pěti, osmi roky 15 korun. Dneska stojí 40! A je to prý desetiprocentní inflace. Všimli jste si toho někdy v těch krámech, že ti lidé vlastně musejí přemýšlet, co budou platit? Když přijdou děcka a říkají: Ne, dej nám maminko na kroužek. A kolik potřebuješ? Tři tisíce korun na půl roku. A ta máma nemá těch tři tisíce. A teď se rozmýšlí, jestli bude dávat na školní obědy, nebo tři tisíce na kroužek? Anebo když jim řekne učitelka: tak přineste každý sedm stovek, pojedete do Prahy, nebo pojedete na zámek. Víte, jak se kroutí ti lidé? Co musejí těm dětem říkat? A co prožíváme my, kteří jsme, přátelé, tohle nikdy nezažili? (Hovoří hlasitě, emotivně.)

Já to nezažil. Mého tátu v roce 1971 vykopli z práce soudruzi a udělali z něho uklízeče v kině. No ale já jsem takovouhle bídu, jakou musejí zažívat lidé pod vaší vládou, nezažil. Bylo to na prd, nemohli jsme nikam jezdit na doložku, na všechno. Ale žádný hlad jsem neměl. Ale víte, že v téhle zemi mají lidé hlad? A že se hodně rozmýšlejí, co si koupí? A že se prostě prodávají neustále ty nejlacinější potraviny? Běžte se do těch Kauflandů podívat. Směje se, tady si lidé dělají srandu, jak stojí důchodci frontu na různé akce. No co mají dělat taky, když jim přijdou doplatky za elektřinu? Za tu elektřinu, kterou my vyrábíme nejlevnější pomalu v Evropě a kupujeme ji zpátky úplně z nějakých aukčních síní kupujeme ji zpátky, trojnásobně, pětinásobně dráž. My jsme blázni. A vy říkáte: Ne, to je OK, to je dobrý. To je v pořádku, to je pro vás dobrý. Přece ta Evropská unie, ta nám dává peníze. Akorát ona nám dává co? Mají v Evropě nějakého soustružníka? Mají nějakou fabriku? Nebo jsou to jenom naše prachy, které my jsme jim dali? Nebo jsou to prachy, které vydělaly ty firmy tady u nás, že u nás podnikají? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP