(23.50 hodin)
(pokračuje Jaroslav Foldyna)

Víte, my jsme v Děčíně měli fabriku, která stála 110 let a vyráběla čokoládu, která byla špičková. Kaštany, takové ty mince, jmenovala se Diana, 115 let vyráběla čokoládu. Pak přišla firma Nestlé, které se tato čokoládovna prodala, nám zbyla barabizna, barák, a 500 ženských bez práce. A už nic nemáme. Ale firma Nestlé má ty skandinávské trhy, které pokrývala ta Diana v Děčíně. A to jsou ty prachy, které ta Evropa z nás potřebovala vytáhnout. (Hovoří velmi hlasitě, důrazně.) To nejsou jenom ty peníze, který my odvádíme z těch daní, ale to jsou taky ty prachy, kdy jsme jim dovolili, že nám nepatří naše voda, že nám nepatří produktovody, že nám nepatří plynovody, že nám nepatří rafinérky, že všechno kupujeme. Že jsme papežštější než papež. Že kupujeme ruskou ropu, ale z Německa, z Maďarska, Turecka, odkud všude. Že kupujeme plyn dráž, než jsme ho kupovali včera. Ale ideologicky jsme super! A kluci a holky nás pochválí za Velkou louží. Koupíme si přece od nich ta letadla, to je přece dobrý.

Ta vstupenka do toho Bílého domu, to bylo hezký, to bylo všechno signifikantní. Ale víte co? My máme větší strach z vás než z celého Putina. Větší strach mají lidé z vás než z celého Putina. Protože vy vytváříte ty podmínky, kdy se zhoršuje životní úroveň našich spoluobčanů. Vy se tomu smějete, pane kolego, jste příliš mladý na to, abyste se tomu smál. Ještě jste prošel málo profesí, abyste mohl porovnávat. Zatím si tady hrajete na ministry a na všechno možný. Ale ti lidi v tom Šluknovském výběžku, na severu Čech, v těch městech, kde je ta životní úroveň hluboce, ale hluboce pod tou životní úrovni, na kterou vy vidíte z těch aut s tím majáčkem, než se tady míjíte v pražských kavárnách. U nás je to úplně jinak, ta životní úroveň. Ten chleba má jiný kůrky. (Velmi hlasitě.) A proto já vás nepodpořím! Proto tuhletu vládu nemůžu podpořit a nevyslovím vám důvěru! Protože jste prostě prolhaný.

Lhali jste lidem, že nebudete zvedat daně, zvedáte daně. Berete jim z kapes a neumíte to ani zdůvodnit. A není to pro ně. A český národní zájem, to slovo, znáte ho vůbec? Neznáte. Vy ho neznáte. A všichni jsou proruský a švábi a já nevím, co všechno. Protože my se staráme o svoji zemi. Především na prvním místě jsou pro nás občané České republiky. A co je pro vás na prvním místě? Plnit nějaké úkoly? Ale, hm, úkol vám dávají občané této země, proto vás zvolili. A na to jste zapomněli. Proto vám nemůžu dát svůj hlas při hlasování o důvěře, která se tady bude teď hlasovat.

Já to zkrátím. Já jsem se to trošičku emotivně rozčilil, protože když jsem tady sledoval tu diskusi, vy jste úplně mimo. Ta veřejnost, pojeďte do Šluknovského výběžku, pojeďte do Děčína, do Benešova, do Jílového. Pojeďte do Ústí nad Labem, pojďte do Trmic. Jo, vy jste tam byl, no tak pět minut, co jste tam byl, to je sranda. Pojďte k těm klukům, co tam musí takhle žít. Zeptejte se těch Romů, jak se jim žije, co jim ty vaše neziskovky pomáhají. Pomáhají jim prdlajs. Je to úplně postavený na hlavu.

A vy chcete další prachy. A chcete důvěru. Proč bychom vám ji dávali? Děkuju. To je všechno. (Potlesk poslanců SPD.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Máme zde dvě faktické poznámky. Pan ministr Jurečka a připraví se pan poslanec Vomáčka.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Protože tady ta lež zazněla opakovaně včera i dnes od několika poslanců opozice, tak já vám chci vyzvat - teď jste to tady znovu, pane Foldyno, řekl. Že vláda tady poslala někam 100 miliard korun. Můžete tady někdo z vás, kdo toto řekli, přijít a vyjmenovat v položkách těch 100 miliard korun, které naše vláda poslala někam na Ukrajinu? Můžete to sem přijít někdo vyjmenovat? Anebo se přijďte omluvit. Protože tady skoro každé vystoupení opozice je vždycky minimálně jedna lež, ne-li několik desítek, tak to fakt není normální. Já jenom chci připomenout pro korektnost: to, co česká vláda investovala jako pomoc, byla podpora v rámci rezortu školství, v rámci rezortu vnitra a v rámci rezortu MPSV a určitá část podpory přes rezort obrany, která nám je kompenzovaná z rozpočtu EU či od našich partnerů, jako jsou to například Spojené státy americké.

Ale vrátím se teď k té pomoci na národní úrovni. Za loňský a letošní rok na odvodech pracujících Ukrajinců český rozpočet a česká společnost získá víc, než jsme poskytli jako pomoc. Dneska pracuje 120 000 Ukrajinců, na 86 % těchto pracovních vztahů je odváděno pojistné a ten odhadovaný příjem je zhruba kolem 15 až 18 miliard korun. Takže prosím vás pěkně, buďto přijďte, vyjmenujte tady v konkrétních položkách 100 miliard korun, o kterých tady hovoříte, a lžete tady veřejnosti, anebo to neříkejte.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Pan poslanec Vomáčka s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Vít Vomáčka: Děkuju za slovo, vážený pane předsedající. Já jsem přišel klidným krokem, na rozdíl od mého kolegy Foldyny. Já jsem ho velmi pozorně poslouchal a zaujalo mě, a je určitě chvályhodné, jak on neustále mluví o maminkách s dětmi. A jestli se nepletu, vážený pane Foldyno, prostřednictvím předsedajícího, vy jste po komunálních volbách nastoupil na Magistrát města Děčína v koalici s hnutím ANO. A jedním z vašich naprosto prvních rozhodnutí bylo to - a teď se omlouvám, mám to opravdu z médií - že jste zdražili vstupné do zoologické zahrady v Děčíně. To mi nekoresponduje s tím, co jste říkal, ty chudáci maminky s těmi dětmi. Protože jestli maminky s dětmi velmi něco využívají, tak to jsou zoologické zahrady a návštěva zoologických zahrad. Tak tady si velmi protiřečíte a měl byste asi držet jednu lajnu. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: S faktickou ještě před vámi, pane poslanče, byl pan poslanec Hendrych a hned poté pan poslanec Foldyna. Jestli se vyměníte - tak nejdříve pan poslanec Foldyna.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Já vám děkuju, pane kolego Hendrychu. Já odpovím hned na tu zoologickou zahradu v Děčíně. Podívejte se, díky nekompetentnosti a politickým rozhodnutím stávající vlády stoupají náklady měst a obcí na dopravu, na školky, na všechno. A my jsme stáli před otázkou, zdali zdražíme významně městskou dopravu, anebo ty peníze někde seženeme jinak, a tak jsme zdražili vstup do zoologické zahrady, než bychom těm maminkám zdražili městskou dopravu o tolik, o kolik bychom měli. To je první odpověď. Protože díky vám, protože díky této vládě stojí benzin a nafta v České republice tolik, co stojí. Energetickou krizi jste způsobili vy především. Jak říkal Baťa, není žádná finanční krize, je krize morálky. A ta krize morálky, ta začíná právě u vás a přerostla v tohle. To je jedna odpověď.

A panu ministru Jurečkovi dám odpověď. Kde jsem vzal ta čísla 100 miliard? No podívejte se, máme dvě odpovědi na interpelace, má je pan Okamura, který se na to ptal. A máme tady dvakrát 45 miliard. Jednou je to 45 miliard, jsou to náklady na uprchlíky, to znamená na Ukrajince žijící v České republice. A druhých 45 miliard jsou náklady na zbraně, které jsme dodali na Ukrajinu. Máme to v interpelačních odpovědích, jsem schopen to doložit. Pan Okamura mi volal do telefonu a říkal, že tyto věci jsme schopni doložit. Děkuju vám, že jste to vyslechl.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Hendrych, faktická.

 

Poslanec Igor Hendrych: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já jsem rád, že tady vidím pana ministra Jurečku. To vaše Ministerstvo práce a sociálních věcí je tak zaneprázdněné, že mi zapomnělo poslat odpověď na interpelaci. Respektive poslalo mi ji o tři dny později, než říká jednací řád Sněmovny, což je zákon. Mám to doložené, interpeloval jsem 14. září, odpověď jsem dostal 17. října. Chápu, máte tam moc práce, ale prosím vás, nezapomínejte na to, že musíte dodržovat zákon, pane ministře.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Vondráček v rámci obecné rozpravy. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP