(0.30 hodin)
(pokračuje Vladimíra Lesenská)

Na závěr bych chtěla zdůraznit, že je naší povinností naslouchat občanům a podnikatelům, bránit jejich práva a hledat řešení, která povedou k lepší budoucnosti pro nás všechny. Jak je patrné, vláda moc důvěry od vysokoškolských učitelů a akademiků nemá a zdaleka nejsou jedinou skupinou, která vládě nevěří. Podle posledního průzkumu vládě nedůvěřuje 75 % občanů, přičemž jí rozhodně důvěřují pouze 3 %. Někde se tedy stala chyba, a pokud si je vláda sebejistá, že vše dělá správně, potom nerozumím, proč přesvědčila tak málo voličů. Každopádně moji důvěru tato vláda nemá. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, paní poslankyně, a poprosím pana poslance Černého.

 

Poslanec Oldřich Černý: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, to, co zde za ty dva roky předvádíte, je pro většinu občanů i pro mě mnohdy šokující. Už jenom to, že si úplně od začátku svého mocenského vládnutí silou 108 hlasů neustále ohýbáte jednací řád Sněmovny ve svůj prospěch, jak již zde bylo mnohokráte zmíněno, je pouze projevem vašeho povrchního přístupu k instituci, jakou Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky má být. Díky tomu je slovo poslanec mezi lidmi v České republice sprosté slovo a posměch a nevraživost je bohužel to jediné, co se vám podařilo v lidech vyvolat.

Jako opoziční poslanec musím přihlížet tomu, jak díky údajným úsporám ožebračujete české občany o jejich peníze a na druhé straně pořád plýtváte těmi veřejnými v milionových částkách. Jako opoziční poslanec musím přihlížet tomu, jak vláda svou neschopností, nebo možná cíleně, nevím, ničí živnostníky i firmy, kteří vinou nejen drahých energií padají, a některé firmy již raději přesunují svoji výrobu jinam.

Musím také přihlížet tomu, jak vláda ničí rodinné rozpočty v souvislosti s cenami energií také v domácnostech a jak obchodníci s energiemi vysávají z českých občanů neskutečné sumy peněz. A toto zdražení energií způsobilo plošné zdražení úplně všeho v této zemi. Před rokem, když jsme se začali do této energetické a cenové propasti řítit, tak nám předsedkyně parlamentu doporučila svetr. Nemyslíte, že to bylo neskutečně arogantní a urážlivé vůči občanům, kteří vás živí z vlastní práce? Místo abyste tenkrát řešili příčinu problémů a zastropovali ceny u výrobce na již mnoha odborníky zmiňovaných 1 500 korun, tak aby se neřeklo, jste je s velkou pompou zastropovali, sice se značným zpožděním, u distributora na 6 000. A tím se právě řada domácností i českých firem ocitla v existenčních problémech.

A co sliby, které jste dali českým podnikatelům? Za všechny uvedu teď před zimou například slíbenou podporu teplárenskému průmyslu. Loňský slib se ale také nyní ruší. Odmalička jsme se učili a vštěpujeme to i našim dětem, že sliby se mají plnit. To ale vy jako vláda nečiníte! Před volbami v roce 2021 jste jako celá koalice voličům slibovali, že nebudete - a já tady svoji řeč záměrně přeruším, protože to vše tady již mnohokráte zaznělo a vše jen potvrzuje, že vyjádření nedůvěry pro neschopnost vést tuto zemi pro blaho českých občanů je dnes zcela namístě. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Vážené paní kolegyně, páni kolegové, to byl poslední přihlášený v rozpravě. Nikdo další se již nehlásí, takže rozpravu končím.

Nyní jenom připomenu, že podle § 85 odst. 1 a 2 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny se o návrhu na vyslovení nedůvěry vládě hlasuje podle jmen. K přijetí usnesení, kterým se vyslovuje vládě nedůvěra, je potřeba souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců. Prosím vás tedy nyní o ztišení. Ještě jednou vás žádám o ztišení. A žádám nyní určené ověřovatele této schůze, kterými jsou poslankyně Renáta Zajíčková a poslanec Stanislav Berkovec, aby zaujali místa u stolku zpravodajů.

Nejdříve přistoupíme podle § 74 odst. 4 jednacího řádu Poslanecké sněmovny k vylosování jména poslance, od něhož se bude v abecedním pořadí hlasovat. Kontrola lístků se jmény poslanců byla provedena. (Ověřovatelka poslankyně Zajíčková přináší zapečetěnou schránku se jmény, předsedkyně Pekarová Adamová losuje.) Jako prvního jsem vylosovala poslance Ondřeje Lochmana.

Připomínám, že podle § 74 odst. 4 jednacího řádu se vyvolaný poslanec vysloví pro návrh, nebo proti návrhu. Jestliže se zdržuje hlasování, řekne: zdržuji se. Jiný projev poslance se považuje za zdržení se hlasování. Prosím, aby každý vyvolaný poslanec své stanovisko řekl dostatečně hlasitě, abych jej mohla v souladu s jednacím řádem opakovat. Vidím, že i pan poslanec Lochman už je přítomen, takže můžeme přikročit k hlasování.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje vládě nedůvěru." A nyní vás budu vyvolávat a prosím o vyslovení se.

 

Zahajuji tedy hlasování.

Lochman Ondřej: Proti návrhu.

Mádlová Ivana: Pro návrh.

Major Martin: Proti návrhu.

Malá Taťána: Pro návrh.

Maříková Karla: Pro návrh.

Mašek Jiří: Pro návrh.

Metnar Lubomír: Pro návrh.

Michálek Jakub: Proti návrhu.

Mračková Vildumetzová Jana: Pro návrh.

Müller Tomáš: Proti návrhu.

Munzar Vojtěch: Proti návrhu.

Nacher Patrik: Pro návrh.

Naiclerová Hana: Proti návrhu.

Navrátil Jiří: Nepřítomen.

Němečková Crkvenjaš Zdenka: Proti návrhu.

Novák Marek: Pro návrh.

Nováková Nina: Nepřítomna.

Nový Miloš: Proti návrhu.

Oborná Monika: Pro návrh.

Ochodnická Martina: Proti návrhu.

Okamura Hayato: Proti návrhu.

Okamura Tomio: Pro návrh.

Okleštěk Ladislav: Pro návrh.

Olšáková Eliška: Proti návrhu.

Opltová Michaela: Nepřítomna. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP