(10.00 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

A to si vezměte třeba, jak si to musí vyhodnotit firmy. Představte si, že v Německu ty obnovitelné zdroje energie už opravdu firmy ani spotřebitelé neplatí. Takže tam se to vyvíjí tak, že klesá cena. A nám poroste. A znovu říkám, u firem to nebudou jednotky procent, ani ne desítky procent, to uznává i vláda. Může to být až 250 %, to by bylo samozřejmě pro ty firmy na vysokém napětí.

Paní předsedkyně klubu paní Schillerová, to zde řekla správně. Byli jsme včera v Moravskoslezském kraji, tam jsou v panice z toho. Třinecké železárny 600 milionů korun dopad. Chceme, aby nám to dopadlo jako Liberty celá slavná? Vždyť přece vidíme, že tam je ohroženo 6 000 pracovních míst. To je chceme ještě zatížit? A u toho Třince by to bylo podobné. Proč se s nimi nejedná? Proč jste nedbali na to, co říkal Svaz průmyslu? Já jsem tam byl na tom sněmu, byl jsem na tom sněmu někdy před třemi týdny. Svaz průmyslu před tím varoval. A vy jste tehdy řekli: budeme o tom jednat. Jak jste jednali? Nijak. Hodili jste to do rozpočtu, a teprve když jste viděli tu paniku kolem Energetického regulačního úřadu, tak jste najednou, a to je dobrá zpráva, přistoupili k tomu, že bychom možná začali něco dělat s tou cenou pro firmy. Znovu říkám, to je ten švindl, kdy přihazujete více, než jak to bylo před tou krizí. Uvědomujete si vůbec to, že u nás ty domácnosti se začínají dostávat v nemalé míře do stavu chudoby? Uvědomujeme si to, že ty firmy nebudou zaměstnávat, nebudou investovat, nebudou inovovat a že se to dotkne hospodářského růstu? To je ten váš restart, který děláte? To fakt myslíte vážně? Je to neskutečné. Já už se nebudu rozčilovat, protože, protože... Kleplo by mě.

Ale já chci být věcný. Proto navrhujeme, a věcně, bez emocí, mimořádnou schůzi k tomuto. Prosím pěkně, pane premiére, zajistěte to, ať jsou tady hospodářští ministři, ale hlavně, hlavně ať argumentují s čísly, ať argumentují s fakty. Ať pan ministr Síkela aspoň na pár hodin, pokud tam ještě do té doby bude, strčí tu svoji aroganci prostě někam do trenek a ať komunikuje normálním způsobem. Anebo sem pošlete někoho jiného, někoho, kdo to za něj vyřídí, někoho, kdo tomu rozumí. Připravte se na tu diskusi. A pojďme se férově pobavit o všech možných variantách, které mohou nastat. Protože doposud to za vás dělá, víte kdo? Média to za vás dělají. Já vím, že vás to rozčiluje, zpochybňujete už různá média, dokonce i média, která vám docela fandí, zpochybňujete nás, což je asi normální v té politické diskusi. Ale proč nemáte ta data? Proč nemáte ta čísla? Proč nejste o krok napřed? Nebo se vám to zdá normální? Já to nechápu. Opravdu nechápu tuhle aroganci. Místo toho poučujete, místo toho urážíte lidi a úplně ignorujete jakýkoliv argument, který by vás jenom trochu vykolejil z vašeho přesvědčení. A já jsem přesvědčen, že to ani není vaše přesvědčení, vy už víte, že to je špatně, ale nejste schopní s tou pravdou vyjít ven.

A pokud se tady fakt nedohodneme, tak poté nastane ta varianta b, před kterou jsme varovali. A my opravdu to peklo tentokrát uděláme. To fakt není žádná výhrůžka, protože my zde dnes jako hnutí ANO zastupujeme třetinu lidí. Zastupujeme obrovské množství firem, se kterými dnes a denně jednáme. A my se nemůžeme, nezlobte se na nás, na to dívat. Ano, to peklo nastane potom v rámci rozpočtu, protože nikde jinde to není, toto je rozpočtová záležitost. A vy víte, že jste do toho rozpočtu v rámci takzvaných úspor přehodili - abych byl přesný, u rozpočtu to dělá 51 miliard korun, ale na zákazníky, na firmy to dopadne 64 miliardami korun, to tady teď nechci komplikovat. Takže ano, v rámci toho rozpočtu potom to peklo fakt uděláme. A neustoupíme tentokrát. Protože nechceme, aby se začal opakovat scénář roku 2022 - opět bagatelizace, nic se neděje a výsledek byl ten, jak jsme dopadli v srpnu, v září minulého roku.

Takže náš návrh je mimořádná schůze a nedopusťme, prosím pěkně, aby se stalo to, co nastalo v minulém roce. Děkuju. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní s přednostním právem Radim Fiala. Prosím.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, kolegové, tak je vidět, že ty energie trápí spoustu lidí, kteří s nimi mají co do činění, a samozřejmě trápí i mě, protože opravdu je to velký problém nejenom pro lidi, pro fyzické osoby, ale hlavně pro firmy. V prvním pololetí letošního roku se zdražila elektřina českým domácnostem o více než čtvrtinu a plyn o více než polovinu. Vyplývá to z nejnovějších údajů Evropského statistického úřadu, Eurostatu. Češi tak za energie platili výrazně více než Maďaři, Poláci nebo Slováci, a to přesto, že jsme na rozdíl od většiny sousedních evropských států vývozci a výrobci levné elektřiny. To jsou paradoxy.

Průměrná cena elektřiny pro domácnosti v České republice se meziročně zvýšila o 26 %, na Slovensku a v Polsku přitom domácnosti za jednu kilowatthodinu elektřiny platily pouze zhruba polovinu naší ceny a v Maďarsku pouze její třetinu. Průměrná cena plynu pro domácnosti v České republice vzrostla o 57 %, v Polsku a na Slovensku domácnosti platily poloviční cenu, v Maďarsku, kde je cena plynu nejnižší v celé Evropské unii, potom pouze čtvrtinu české ceny. Jedná se o katastrofální výsledky energetické politiky této vlády. Je naprosto nepřijatelné, abychom jako jeden z největších evropských výrobců elektřiny zároveň platili nejvyšší ceny. Navíc v příštím roce v důsledku ukončení takzvaných cenových stropů na energie ze strany vlády a kvůli souběžnému výraznému zvýšení regulovaných částí ceny elektřiny a plynu tyto komodity pro české spotřebitele výrazně zdraží. Toho už jsme svědky teď, kdy v pondělí Energetický regulační úřad zvedl regulovanou cenu elektrické energie a plynu, takže k tomu zdražení už dochází. U průmyslových firem jde až o několikanásobné likvidační zdražení.

Je nezbytně nutné okamžitě vystoupit z jednotného energetického trhu Evropské unie a začít českou elektřinu prodávat přednostně za dostupné ceny v takzvaném sociálním tarifu českým spotřebitelům. Stát musí obnovit plnou kontrolu nad společností ČEZ, a tím i nad výrobou, distribucí, cenotvorbou a prodejem elektrické energie. Pokud to tato vláda nechce udělat, škodí českým národním zájmům a musí skončit.

Řekněme si ještě, co už ve střední Evropě v podstatě teď probíhá. V Německu podle německé obchodní komory odchází třikrát více firem z Německa, než tomu bylo loni. Odcházejí za levnějšími energiemi, odcházejí nejenom do Asie, odcházejí i do Spojených států amerických, kde je cena energií třetinová než v Německu. Sami němečtí ekonomové říkají, že německý ekonomický motor se zastavil. Jestli tomu tak je, a já o tom nepochybuju, protože v Německu je nezaměstnanost 6 %... Šestiprocentní nezaměstnanost... Tak se brzo zastaví i ten český ekonomický motor a samozřejmě české firmy budou také hledat země s levnějšími energiemi. Hlavně ty velké české firmy se budou dívat na to, kde by mohly vyrábět a byly konkurenceschopné na světových trzích. Bohužel ti malí a střední, někteří z nich, to nepřežijí, někteří to budou muset prodat a někteří pojedou třeba na 50 %. Vy tomu říkáte strašení, ale není to žádné strašení. Podívejte se do toho Německa, podívejte se, jak to vypadá, a za chvilku to tak bude vypadat u nás. Už to vypadá. Ten proces není proces, kdy by ty firmy odcházely přes noc, ale je to složité rozhodování pro ně a bude to samozřejmě chvilku trvat. Ten problém je, že ten proces je nevratný proces. Jestli ta firma odejde, už se sem nikdy nevrátí, protože ty energie u nás rozhodně nebudou levnější, než budou třeba v Indii, v Číně nebo ve Spojených státech amerických.

Takže já na to upozorňuju. Znovu říkám, když jsme v roce 2015 říkali "dejme si pozor na migranty, na migraci", tak jste nám říkali, že jsme extremisti, zapisovali jste nás do zpráv o extremismu, a dneska máte světové nebo evropské metropole plné muslimských radikálů a nevíte, co s nimi. Mávají vám tam vlajkami ISIS a podobně. A dneska říkáme, že další velký problém v Evropě budou energie. Prostě budou. A až se bohužel proberete, tak už bude pozdě. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců SPD.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní s přednostním právem pan předseda Aleš Dufek. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP