(10.10 hodin)

 

Poslanec Aleš Dufek: Já se omlouvám zbytku Sněmovny, ale nemohu úplně nereagovat na to, co pan předseda Okamura tady v první části svého vystoupení přednesl. Poměrně ostře napadl naši náměstkyni ministra práce a sociálních věcí, napadl Sudetoněmecké sdružení, napadl celou KDU. Já fakt nechci vracet stejně a rozebírat něco, co je možná někde spíše ve vztahu dvou stran. Přesto bych si dovolil podotknout na jednu myšlenku, kterou pan předseda Okamura začal svůj projev, a pokud jsem dobře pochopil, tak říká ani korunu na Ukrajinu. Ani korunu Ukrajině, tím začal, On to samozřejmě vysvětlí tím, že to myslel směrem vně našeho státu, jako směrem do Ukrajiny, nicméně samozřejmě pak v rámci toho zjednodušování, takové té tiché pošty, která jde přes sociální sítě, z toho pak vyplývá, a spousta lidí to tak pochopí, že ani korunu Ukrajincům. To tak jako je a ono to tak možná bývá a pak se nemůžeme divit nějakým náladám našeho obyvatelstva, které jsou, když vlastně takové výroky zaznívají.

Co chci říct? Včera kupodivu bylo nějaké volno a šel jsem tady kolem Kotvy a šel jsem kolem Palladia, kde je myslím nějaké kontaktní centrum pro uprchlíky z Ukrajiny. Byla tam fronta asi 50 Ukrajinců, kteří čekali na to, až se otevře to kontaktní centrum, z toho bych řekl 10 mužů už bylo oblečených v nějakých pracovních oděvech, různých metařů a různých pracovníků technických služeb. Dále tam byly další ženy, zjevně už některé pracovaly u nás v Česku, na některých bylo vidět v očích obrovský strach, který si tady ti uprchlíci nesou ze země, která je rozbitá válečným konfliktem.

Já bych chtěl panu předsedovi SPD doporučit, aby dříve, než nás tady zaplaví takovým nánosem negací, jako nás zaplavil dneska v devět hodin, ať si den předtím zajde na to kontaktní centrum a každému z těch 50 lidí řekne do očí tady tuhle větu: Ani korunu Ukrajině. Ani korunu Ukrajincům. Pak ho možná tyhle kolektivní viny a kolektivní útoky přejdou a dostane se do určitého normálu. (Potlesk z pravé poloviny sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Na chvíli předám řízení schůze.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní je přihlášen s přednostním právem pan místopředseda Bartošek a pak následuje pan předseda Fiala. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Dovolte i mně, abych krátce zareagoval na vystoupení pana předsedy Okamury. Chtěl bych se vrátit do roku 1997, kdy Česká republika a Německá spolková republika uzavřely deklaraci s tím, že se už nebudou vracet do minulosti a nechtějí zatěžovat své vztahy politickými a právními otázkami pocházejícími z minulosti. Jsem velice rád, že vztahy mezi Českou republikou a Spolkovou republikou Německo se vyvíjí velmi dobře, a to v mnoha oblastech. Jsem velice rád, že Česká republika může žít se svými sousedy v míru, může prosperovat a místo podporování vzájemné nenávisti se snaží o společné usmíření, spolupráci a cestu do budoucna.

To, že naše minulost je zatížená bolestmi, to pravda je. Ale my máme možnost si vybrat buď to, že budeme směřovat pozitivně do budoucna, anebo se budeme vracet neustále k něčemu, co nás zraňuje, co nám ubližuje. A to si myslím, že není správná cesta. Naopak bych zde chtěl upozornit na jednu věc, a to je to, že dochází k poměrně intenzivní spolupráci na úrovni SPD a AfD. A tady bych chtěl citovat, a AfD je dost často zmiňována, že se jedná o extrémně pravicovou stranu, tak například: Jeden z předních představitelů této strany Alexander Gauland v září 2017 prohlásil, že by Němci měli být hrdí na výkony německých vojáků v obou světových válkách. A také v roce 2017 jeden jejich představitel prohlásil o berlínském památníku holocaustu, že je to památník hanby a že by se Německo nemělo omlouvat za svou nacistickou minulost. To jenom pro pořádek, abychom věděli, z jakých úst tady zaznívají tyto výroky a v jakém kontextu se to teď odehrává. To znamená, ano, SPD spolupracuje se stranou a snaží se o spolupráci se stranou AfD, jejíž představitelé přednáší tyto výroky.

Já osobně jsem zastáncem vzájemného usmíření a podporuji tento proces. Je zde potřeba také říct, že krajanské sdružení se zřeklo svých majetkových nároků na území České republiky. A chci zde říct jednu věc: Jsem rád, že moji kolegové na toto setkání jeli, každopádně já sám jsem se jich nikdy neúčastnil. A proto vás žádám, prostřednictvím paní předsedající, pane předsedo Okamuro, abyste vzal své vyjádření zpět, abyste se mi omluvil, protože jestliže tak neučiníte, dáváte mi oprávnění, abych vás v každé další diskusi nazýval lhářem. Děkuji. (Potlesk zprava.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní se s přednostním právem hlásí předseda Radim Fiala. Pan předseda má slovo a následuje paní ministryně Černochová. Prosím, máte slovo. A prosím, kolegyně a kolegové, o ztišení!

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Vy tady mluvíte, pane místopředsedo Bartošku, prostřednictvím předsedající, o jakémsi usmíření, nenávisti a různých vlastnostech, a jak by to mělo být. A já jsem vás teď slyšel někde na sítích o tom, na jakých hodnotách krásných, krásných, opravdu pozitivních chcete stavět další vztahy - a pak jdete do televize a nazýváte opozici extremisty, populisty, fašisty, Putinovými agenty a různými dalšími přívlastky. Tak se potom nedivte, že vám tady prostě citujeme vaši minulost a citujeme, co se stalo. A budeme to dělat vždycky, když vy s tím začnete. A pan Okamura tady s tím stál několikrát, s tím landsmanšaftem, a kdo ho zakládal a co se tam dělo a co to byly za krásné relikty minulosti. Ale vy s tím vždycky začnete! Nikdy tady ten Okamura nestál s tím, že by sem šel a řekl si: Tak dneska to těm KDU zase natřu. Vždycky tady stál, když vy jste s tím začali. Včera jste s tím začali v televizi v Událostech, komentářích a já vím, že ten Okamura tady s tím vždycky bude stát, když vy začnete s nějakými extremisty, populisty, fašisty, Putinovými agenty, když nám začnete nadávat. Dokud to budete dělat a budete se tak krásně chovat, budete bez nenávisti a budete nás takhle titulovat, tak se nedivte, že tady ten Okamura bude stát a bude vám říkat, co jste zač! (Poslanci SPD tleskají.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Paní ministryně Černochová s přednostním právem, následuje pan předseda Okamura. Prosím, máte slovo.

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová: Děkuji, paní předsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi také se vyjádřit k výrokům pana předsedy Okamury, které zde zazněly na můj účet. Také bych tady možná mohla použít oblíbenou hlášku našeho kolegy z hnutí ANO Patrika Nachera o dvojím metru. Víte, možná pana Okamuru neděsí vlna antisemitismu, ale mě vlna antisemitismu, která se zvedá v západních metropolích a která není nepodobná té, jež zde byla před druhou světovou válkou, opravdu děsí. Vyvolává to ve mně, a nejenom ve mně, skutečné reminiscence o tom, co tady probíhalo během druhé světové války. Antisemitismus, pane Okamuro, znovu prorůstá do celého světa, OSN nevyjímaje. Často jsem si říkala, jak mohl svět nevěřit hrůzám koncentračních táborů? Proč tak dlouho trvalo, než přeživší vězněné na konci války někdo vůbec osvobodil? Ale zjevně, když vás tady tak poslouchám, tak to není až tak těžko uvěřitelné.

Každý, kdo si přečte rezoluci Valného shromáždění OSN z 26. října, na kterou jsem reagovala, jistě uzná, že tento dokument je zcela jednostranně namířen proti Izraeli, který není v aktuální situaci agresorem. Rezoluce nejenže neobsahuje žádné odsouzení teroristických činů Hamásu a zavraždění nejméně 1 400 izraelských nevinných civilistů, ale naopak, pane Okamuro, bezostyšně nazývá Izrael okupační mocností. To je absurdní a zcela nepřijatelné. Rezoluce také vyzývá Izrael, aby nenutil civilisty v Pásmu Gazy k přesunu do jižní oblasti, čímž de facto popírá právo Státu Izrael na to, aby se účinně bránil teroristům z Hamásu. Ti setrvale a dlouhodobě využívají a zneužívají palestinské civilní obyvatelstvo jako svůj živý štít. A dokud nedojde k jejich napadení, budou na jejich činy doplácet jak Izraelci, tak Palestinci. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP