(14.10 hodin)
(pokračuje Markéta Pekarová Adamová)

Proto poprosím o vystoupení pana předsedu Bendu.

A vás, kolegyně a kolegové, prosím o ztišení. Ještě jednou - ztišení prosím v sále, ať vyslechneme pana předsedu. Prosím.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, jak jsem avizoval již dnes na grémiu, navrhuji jménem koaličních poslaneckých klubů, abychom podle § 53 rozhodli, že dnes budeme jednat a hlasovat i o zákonech i po 19. a 21. hodině. Říkal jsem, že chceme doprojednat ty body, které jsou ve druhém čtení, že o těch prvních čteních si případně dáme ještě poradu pak těsně před jednáním. Ale nechtěl bych, abychom, pokud by se program nějak protahoval, abychom se dostali do situace, že neuděláme zákony, které máme, ať už v režimu § 90, nebo ve druhém čtení. Proto tento můj návrh.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Jedná se o procedurální návrh, proto přivolám kolegyně a kolegy z předsálí, a pro ty, kteří nově přicházejí, zopakuji, o čem budeme hlasovat.

Jsem požádána o odhlášení všech, takže vás všechny prosím, abyste se opětovně přihlásili svými identifikačními kartami. Právě jsem vás odhlašovala.

Ještě načtu došlé omluvy. Richter Jan se omlouvá z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů a Vrána Petr od 14 do 14.45 z pracovních důvodů.

 

Pro nově příchozí opakuji, že pan předseda Benda navrhl, abychom dnes jednali i po 19. a 21. hodině, a to včetně hlasování, a tudíž o tomto návrhu hlasujeme.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento procedurální návrh? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 2, je přihlášeno 155 přítomných, pro 86, proti 14. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji tedy, že budeme dnes jednat i hlasovat po 19. i 21. hodině.

Pan ministr Rakušan bude dnes hlasovat s kartou číslo 47.

Nyní tedy vystoupí s přednostním právem k pořadu schůze paní předsedkyně Schillerová. Následující řečník je pan předseda Okamura. Paní předsedkyně, máte slovo.

A vás, kolegyně a kolegové, opět požádám o ztišení. Ale ještě jednou, kolegyně, prosím, přesuňte se do předsálí. Ještě prosím počkejme. Prosím tedy, abyste se ztišili, abychom mohli vyslechnout návrhy, které přednese paní předsedkyně.

Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Vážené dámy, vážení pánové, nepochybuji, že nikomu z vás neutekl sobotní komentář prestižního německého listu Die Welt, podle kterého se z České republiky pod Fialovou vládou stal nemocný muž Evropy, který ztratil, cituji, "půdu pod nohama, není schopen zotavit se z propadu způsobeného koronavirovou krizí a reálně mu hrozí, že ho předběhne sousední Polsko". (Předsedkyně Schillerová se odmlčela, čeká na snížení hluku v jednacím sále.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ano, ještě jednou vás, kolegyně a kolegové, žádám, abyste se ztišili.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Mělo by to být zdrcující čtení pro každého z nás, a hlavně čtení, které většinu v této Poslanecké sněmovně konečně přiměje k tomu, aby přestala jako hlasovací mašinerie na sílu válcovat jeden škodlivý protirůstový a proinflační zákon za druhým. Česko se nepotácí nadarmo. Česko se potácí proto, že má nejdražší energie přes kupní sílu v Evropě, že Češi trpí největším propadem reálných mezd v rámci vyspělého světa, Česko se potácí proto, že máme 3 miliony lidí na hranici chudoby, že mu tato vláda v prosinci 2021 sebrala vizi, ale žádnou vlastní nepředložila.

Prosperující ekonomika chudých lidí? To je protimluv, vážení kolegové. Podívejte se prosím do čerstvých makroekonomických prognóz renomovaných pracovišť, kam nepochybně patří Česká národní banka nebo Česká bankovní asociace. Víte, jaké budou podle nezávislých odborníků dopady vašeho daňového balíčku na hrubý domácí produkt? Cituji ze zprávy o měnové politice publikované Českou národní bankou minulý týden v pátek; cituji: "Celkový rozpočtový dopad konsolidačního balíčku zohledněný ve fiskálním impulzu v roce 2024 činí minus 1,4 % HDP. V roce 2025 pak bude rozpočtový dopad balíčku činit dodatečných minus 0,2 % HDP." 1,4 procenta HDP, dámy a pánové! Víte, kolik to je? Já vám to řeknu. Je to neuvěřitelných, neuvěřitelných 107 miliard korun, o které připravíte bohatství této země měřené v hrubém domácím produktu. A co je ještě horší, to je načasování. Vy to totiž uděláte v okamžiku, kdy naše ekonomika jako jedna z mála zemí v rámci vyspělého světa klesá. Ano, klesá, a to i bez balíčku, a v tu chvíli přichází vláda s nápadem ukrojit z případného křehkého růstu dalších více než 100 miliard korun. Opravdu? Myslíte si, že ČNB přehání? Prosím, račte se podívat do aktuální predikce České bankovní asociace. Ta si myslí, že daňový balíček sebere naší ekonomice 77 miliard při poklesu o 1 procentní bod. To je myslím pořád dost na to, abychom se nad šílenými nápady v režii ministra financí Zbyňka Stanjury, který za dva roky nebyl schopen vygenerovat jedinou ušetřenou korunu na provozu státu, na chvíli zastavili a zamysleli.

Vypůjčím si dvě varovná fakta, před kterými varuje dokonce i samotná prognóza Ministerstva financí, prognóza, která jinak o daňovém balíčku číslo 2 raději dělá, že neexistuje. Jsou to dva ukazatele, které dnes a denně ve svém životě pociťujeme všichni, každý jeden občan České republiky, kterému se za své kroky jako jejich volení zástupci máte zpovídat. Za prvé, pokles reálných mezd. Ani v roce 2026 se reálné mzdy českých zaměstnanců podle Ministerstva financí nevrátí na úroveň roku 2019. Jinými slovy, i za tři roky budeme chudší než před covidem. Za druhé, spotřeba domácností. Oproti předpandemické úrovni je o desetinu slabší, o desetinu méně prodaných výrobků a služeb, o desetinu méně nákupů, o desetinu méně bohatství kupujících i prodávajících. Žádná jiná země se nám v propadu spotřeby ani nepřibližuje. Ano, bohužel. Takto vypadá nemocný muž Evropy, dámy a pánové. Apeluji na vás, abyste přestali klopit zrak a pomohli české ekonomice vyváznout z víru, který ji stahuje na dno. A protože na základě srovnání makroekonomické predikce Ministerstva financí s výsledky práce jiných respektovaných pracovišť nelze nemít pochybnosti, že Poslanecká sněmovna disponuje zcela objektivními vládními čísly o dopadech jejich kroků, prosím o zařazení mimořádného bodu s názvem Negativní dopady daňového balíčku na ekonomiku podle renomovaných makroekonomických pracovišť. Prosím, aby to bylo zařazeno jako bod jedna dnešního jednacího dne. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji, paní předsedkyně. (Potlesk v levé části jednacího sálu.) Ještě vás poprosím, přece jenom ten název byl dlouhý, jestli byste mi ho ještě jednou zopakovala. Negativní dopady daňového balíčku...

 

Poslankyně Alena Schillerová: Určitě, ráda. Negativní dopady daňového balíčku na ekonomiku (Předsedající: Ano?) podle renomovaných makroekonomických pracovišť. (Předsedající: Děkuji.) Také. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP