(14.20 hodin)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní tedy vystoupí pan předseda Okamura. Není tu, takže jeho přihláška teď propadá. Á - už přichází. Vaši kolegové signalizovali, že tady nejste. Prosím, pane předsedo. Následně se připraví pan předseda Radim Fiala. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, já bych chtěl navrhnout několik mimořádných bodů na schůzi Poslanecké sněmovny, protože se dějí tady s Fialovou vládou další hrůzné věci.

Za prvé, Česká republika je v dostupnosti vlastního bydlení na předposledním místě v Evropě. Fialova vláda a ministr Bartoš z Pirátů se katastrofálním stavem v oblasti bydlení vůbec nezabývají. Česká republika se dlouhodobě potýká s nedostupností bydlení a tato situace se stále zhoršuje. Podle aktuálních dat společnosti Deloitte, takzvaný Property Index, jsme v dostupnosti vlastního bydlení, tedy v poměru ceny bydlení k reálným příjmům, na předposledním místě v Evropě. Dostupnost bydlení má ve vládě řešit ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. Neřeší vůbec nic -- on to má na starosti, Piráti selhali na celé čáře. Už jste dva roky ve vládě a skutek utek, spíše se dovídáme různé skandály na ministerstvech a tak podobně. Samozřejmě se Piráti nemůžou vymlouvat ani na to, že by snad měli jakýsi personální nedostatek, protože v médiích jsme se dočetli, že dokonce čtvrtina členů Pirátů je přisátá na státní cecíky a saje tam opravdu ty veřejné peníze plnými doušky. Takže jste tam ukotvili z veřejných peněz v podstatě stovky členů Pirátů, ale výsledky nejsou vidět, takže to je samozřejmě problém a je potřeba o tom hovořit.

Za posledních sedm let se u nás poměr mezi cenami nemovitostí a příjmy občanů zvýšil o 112 %. To jsou tvrdá data. Průměrně velký byt v Barceloně či Miláně je levnější než v Praze. Poptávka po nových bytech v České republice dlouhodobě dvojnásobně převyšuje nabídku, což jejich cenu dále zvyšuje. Roste i cena nájemného. Příčinou je i na evropské poměry rekordní délka stavebního řízení, takže Piráti nenabízejí alternativu ani mladým lidem, kteří právě potřebují to bydlení. Ale dva roky jste u vlády a výsledky jsou skutečně zcela tristní, respektive žádné.

Korunu tomu dala před třemi dny místopředsedkyně Sněmovny za Piráty Olga Richterová, která na Twitter napsala konstatování, že "počet lidí ohrožených chudobou u nás neustále roste, a týká se přibližně milionu občanů". Konec citátu. No, takže jeden z nejvýše postavených Pirátů, místopředsedkyně sněmovny Olga Richterová z Pirátů, veřejně přiznává výsledky dvouletého vládnutí Fialovy pětikoalice a dvouleté činnosti Pirátů ve vládě. Tak proč s tím ve vládě Piráti něco neudělají? Psát status je k ničemu, když jste přímo součástí vlády. Takže dokonce se tady dostáváme do takovýchto v podstatě řekl bych v uvozovkách groteskních situací, kdy sami Piráti, kteří jsou ve vládě, přiznávají, že roste počet lidí v chudobě, neřeší to a nemají žádné výsledky. Naopak, situace se zhoršuje. Fialova vláda a rezortní ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš z Pirátů se katastrofálním stavem v oblasti bydlení vůbec nezabývají. No, sice verbálně říká, že se zabývá, ale výsledkem toho, že se v uvozovkách zabývá, sice žádné změny nevidíme k lepšímu, pouze k horšímu, ale evidentně tím pádem buď to děláte špatně, nebo na to úplně kašlete. Jedna věc je jedno nebo druhé a myslím, že obojí dvojí je samozřejmě úplně špatně.

Navíc tady teď projednáváme státní rozpočet na rok 2024. Rozpočet Ministerstva pro místní rozvoj, které vede právě předseda Pirátů Ivan Bartoš, klesá meziročně o třetinu a objem rozpočtových položek určený přímo na podporu bydlení se meziročně snižuje dokonce o 61 %. Co na to říct? Já si myslím, že jediným řešením je samozřejmě demise celé vlády, protože v okamžiku, že mají Piráti na starosti řešení dostupnosti bydlení, ocitli jsme se na předposledním místě v Evropě, tak to je opravdu neuvěřitelný výsledek. Jinak to poslední místo, jenom pro vaši informaci, koho by to zajímalo, to mají Slováci. Takže my jsme předposlední ze všech členských zemí EU.

Hnutí SPD má jasný recept na podporu dostupnosti bydlení pro české občany. Jde o propracovaný, státem garantovaný program půjček na bydlení pro pracující rodiny, o snížení daně z nemovitosti a zastropování úroku z hypoték, o bezplatné převody pozemků ze státu a krajů na obce za účelem bytové výstavby či o všestrannou podporu družstevního bydlení. A já jsem se musel opravdu tedy zasmát, ovšem trpce, když jsem viděl vystoupení, další vystoupení místopředsedkyně Sněmovny za Piráty Olgy Richterové, která řekla minulý týden v pořadu Události, komentáře ČT24 na přímý dotaz moderátorky České televize paní Kroužkové, proč - byla diskuse o tom, proč vláda zvyšuje daně, a že vládní strany přece slibovaly, že nebudou zvyšovat daně, a místopředsedkyně Sněmovny za Piráty Olga Richterová zalhala v přímém přenosu a řekla, že ona neříkala, ona neslibovala, že nebudou zvyšovat daně Piráti, zalhala v přímém přenosu. Tady to mám vytištěno - Novinky, článek na Novinkách, a těch článků bylo hodně z 9 9. 2021. Piráti spolu s Vítem Rakušanem, to znamená Ivan Bartoš spolu s Vítem Rakušanem, zahajovali horkou kampaň, předvolební kampaň v Ústí nad Labem a přímo z pódia... nadpis článku přečtu: "Nechceme zvyšovat daně ani brát bohatým, slibují Piráti a hnutí STAN." Je to v mainstreamu všude, každý si to může dohledat. Takže Piráti slibovali před volbami, i hnutí STAN: Nechceme zvyšovat daně. 9. 9. 2021, zahájení vaší kampaně v Ústí nad Labem, byli tam i novináři, tady mám ten článek na Novinkách, je tam i video. Takže vy jste slibovali, že nebudete zvyšovat daně, a místopředsedkyně Sněmovny, jeden z nejvýše postavených Pirátů vůbec po předsedovi Bartošovi, zalhala přímo v České televizi v médiích, že prý Piráti neslibovali, že nebudou zvyšovat daně. Ale vy jste to slibovali, že nebudete zvyšovat daně, flagrantně jste porušili předvolební slib a hlasujete pro zvyšování daní. A působí upřímně, jako malé děcko, paní místopředsedkyně Richterová, to myslím po té verbální stránce, to, co říká, samozřejmě, a potom, když má přímou odpovědnost za to, že tady hlasujete pro zvyšování daní, ještě v televizi zalže v přímém přenosu, že jste to neříkali. Samozřejmě tady byl problém, že paní moderátorka Kroužková nebyla dostatečně připravena na tuto lež, takže reagovala na to tím: A vy jste jako vláda slibovali, že nebudete zvyšovat daně? Protože neměla tu přípravu a nevěděla paní redaktorka, že to přímo Piráti slibovali, že nebudou zvyšovat daně. Takže to je potřeba si samozřejmě říct, tohleto, jak Piráti obelhali všechny své voliče, kde vy jste přímo slibovali, že nebudete zvyšovat daně, ale hlasovali jste pro zvyšování daní, a sliboval to i STAN. Samozřejmě slibovala to i kompletní koalice SPOLU, to znamená ODS, KDU-ČSL a TOP 09.

To znamená, že je to samozřejmě špatně, ale já se vrátím k návrhu toho bodu, co chci, takže co chci navrhnout. Hnutí SPD má jasný recept na podporu dostupnosti bydlení pro české občany, jak už jsem říkal, jde o propracovaný, státem garantovaný program půjček na bydlení pro pracující rodiny, o snížení daně z nemovitosti, o zastropování úroků z hypoték, o bezplatné převody pozemků ze státu a krajů na obce za účelem bytové výstavby či o všestrannou podporu družstevního bydlení. Pro hnutí SPD je rodina na prvním místě. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP