(15.10 hodin)
(pokračuje Martin Kolovratník)

Takže ještě jednou, věřím, že to bylo pouhé nedorozumění. Ta smlouva je připravena, sněmovní tisk má číslo 88. Paní předsedkyně, věřím, že i vy v tomto budete aktivní, a já vás prosím o zařazení tohoto bodu jako prvního bodu dnešního odpoledního programu. Opakuji, nezabere nám to víc než pět minut. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní tedy vystoupí pan poslanec Juchelka jakožto poslední přihlášený k pořadu schůze. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc, paní předsedající. Nebudu dlouhý. Chtěl bych zařadit mimořádný bod, který se jmenuje Příspěvek na péči - pomoc rodinám. Je to z jednoho prostého důvodu. V minulém týdnu byla zamítnuta vládou moje novela ohledně navýšení příspěvků na péči. Budu samozřejmě v další schůzi navrhovat, aby byl předřazen jako bod číslo 1, a budu to dělat pokaždé, dokud se tak nestane, a je to z toho důvodu, že tato vláda jaksi zapomněla na zdravotně postižené.

Zdravotně hendikepovaní se skutečně potýkají s finančními problémy, nemohou už dále hradit veškeré své náklady, jsou skutečně velmi zoufalí, hlavně neformální pečující, kteří pečují 24/7 o své potomky, o své partnery, o své rodiče, babičky, dědy a tak dále, protože tato vláda na ně jednoduše zapomněla. Chci si to strašně moc myslet... chci, aby se to co nejdříve napravilo. Chci, aby se to napravilo do konce tohoto roku, poněvadž pokud tato vláda říká, že předloží zhruba za týden svůj návrh na navýšení příspěvků na péči, tak to bude nejdříve v polovině roku 2024, a to bude pro mnohé rodiny pozdě. Příspěvek na péči samozřejmě slouží k tomu, aby se hradily náklady například pro sociální služby a tak dále, ale neformální pečující, kteří jsou opravdu levnější než pobytové služby, nebudou mít možná někdy jinou možnost než toho, o kterého se starají, právě do těch dražších pobytových služeb umístit.

Tato vláda navýšila před několika měsíci úhradovou vyhlášku všem těm, kteří používají terénní sociální služby. Tato vláda dala dohromady konsolidační balíček, který zdraží život nám všem od ledna příštího roku. Tato vláda opět umístila na faktury energií navýšení například za OZE, to znamená, že budou opět rodiny platit více. Tato vláda zrušila slevu na poplatníka, a to i pro ty, kteří jsou jako jeden z páru aktivní a pracují, tak si nemohou na toho, který pečuje 24/7, uplatnit ani slevu na poplatníka, což je 25 000 korun ročně.

Apeluji na to, abychom se začali tady o tomto bavit, nejlépe během dnešního dne, poněvadž těm, kteří se starají o zdravotně postižené 24/7, už čas ubíhá, a to velmi intenzivně. Tato vláda nemá nachystaný žádný svůj návrh na navýšení příspěvku na péči. Možná že bude za týden, jak říkám, ale prozatím v tuto chvíli ti lidé jsou ve velké nejistotě, poněvadž jim tato vláda zvyšuje veškeré životní náklady, ale vůbec se nestará o to, jakým způsobem tyto životní náklady oni zaplatí.

Poprosím, aby to bylo zařazeno jako druhý bod dnešního jednání: Příspěvek na péči - pomoc rodinám. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také děkuji. To byl poslední přihlášený. Hlásí se ještě někdo s pozměňovacím nebo doplňujícím návrhem k pořadu schůze? Nikoho nevidím.

Proto tedy přistoupíme k hlasování o jednotlivých návrzích v pořadí, v jakém byly podány, nejprve tedy návrhy z grémia. Přivolám kolegyně a kolegy z předsálí. Táži se, zda je námitka, že bych už nečetla vše, na čem se dohodlo grémium? Nikdo nenamítá hlasovat o návrzích z grémia najednou.

Než se tedy kolegyně a kolegové ještě usadí, načtu došlé omluvy. Ze členů vlády se omlouvají Mikuláš Bek po celý jednací den ze zdravotních důvodů, Jan Lipavský od 15 hodin z pracovních důvodů a Vít Rakušan od 19 hodin z pracovních důvodů.

 

Nyní bychom tedy hlasovali návrhy z grémia.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrhy z grémia jako celek? Kdo je proti?

Hlasování číslo 3, přihlášeno 164 poslankyň a poslanců, pro 143, proti nikdo. Návrh byl tedy přijat.

 

Nyní tedy návrhy tak, jak zazněly v pořadí. Nejdříve paní předsedkyně Schillerová navrhla nový bod, budeme tedy hlasovat zařazení nového bodu na program, a to pod názvem Negativní dopady daňového balíčku na ekonomiku podle renomovaných makroekonomických pracovišť.

Eviduji zájem o odhlášení, všechny vás odhlašuji a prosím, abyste se přihlásili.

 

Jakmile se počet přihlášených ustálí, zahájím hlasování o zařazení nového bodu, který navrhla paní předsedkyně Schillerová.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? (V pravé části klepání karty o lavici, následuje smích. Reakce jedné poslankyně.)

Nefunguje karta? V tom případě prohlašuji hlasování (číslo 4) za zmatečné.

 

Prosím, aby bylo paní poslankyni pomoženo. Prosím o trpělivost. Paní poslankyně Quittová bude hlasovat s kartou číslo 46.

Ještě zopakuji, že hlasujeme návrh paní předsedkyně Schillerové o zařazení nového bodu. Zahajuji hlasování. (Reakce paní poslankyně.) Ještě stále nefunguje? Tak ještě nezahajuji. Prosím, jestli zkusíte u jiného místa.

Kolegyně, kolegové, já vás ještě jednou odhlásím úplně všechny a prosím, abyste se opětovně přihlásili. Zajistíme nápravu. Zdá se, že stále technický problém vyřešen není. (Po chvíli:) Vypadá to, že je problém vyřešen. Paní poslankyně nakonec hlasuje se svojí vlastní kartou, nikoliv s náhradní.

 

Opět tedy zahajuji hlasování o zařazení nového bodu.

Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 5, přihlášeno 158 přítomných, pro 72, proti 85. Návrh byl zamítnut.

 

Dále pan předseda Okamura navrhuje nové body. První má název: Česká republika je kvůli Fialově vládě a ministrovi Ivanovi Bartošovi z Pirátů v dostupnosti vlastního bydlení předposlední v Evropě.

Zahajuji hlasování o tomto novém bodu. Ptám se, kdo je pro jeho zařazení? Kdo je proti?

Hlasování číslo 6, přihlášeno 158 přítomných, pro 72, proti 86. Návrh byl zamítnut.

 

Nový bod pana Okamury je také: Česká ekonomika kvůli Fialově vládě nadále klesá.

Zahajuji hlasování o zařazení nového bodu. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 7, přihlášeno 159 přítomných, pro 72, proti 85. Návrh byl zamítnut. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP