(15.00 hodin)
(pokračuje Kamal Farhan)

Co je tristní, je, že v letošním roce tato vláda chtěla valorizační mechanismus, to znamená platby za státní pojištěnce, odložit až na rok 2025. Až když proti tomu začala protestovat Česká lékařská komora, český Lékařský odborový klub a asociace zdravotnických odborů, tak bylo toto označeno panem ministrem Válkem, že to takto vlastně nechtějí a že je to jenom ostré pero úřednické. To samozřejmě se může stát, ale pak to svědčí o dalším chaosu, který vládne na ministerstvu, protože každý takový vklad do eKLEPu má takzvanou košilku, kde je podepsáno několik - od úředníka až po náměstka ministra, eventuálně ministra. Tato košilka se uchovává až deset let, kdyby přišel Nejvyšší kontrolní úřad, aby měl co zkontrolovat. V tomto případě to však bylo jenom ostré pero úředníka a nevím, co jednou NKÚ bude kontrolovat.

Pokud srovnám například údaje o prodloužených čekacích dobách některých neakutních vyšetření, které publikují nemocnice na svých webových stránkách, tak vidíme i zde, jak se situace v České republice pod vedením této vlády zhoršuje. A jelikož pan ministr zdravotnictví profesor Válek pochází z Brna, vybral jsem údaje od svaté Anny z Brna, protože si myslím, že to by mu mělo být blízké, to si může ověřit, to si může zjistit. Zatímco v době vlády Andreje Babiše publikovala tato nemocnice 22 položek, kde se na zákrok čeká déle než tři týdny, dnes už je to 28 položek, to je zhoršení situace o 21,5 %. To znamená, že čekací doby se stále prodlužují, a to ještě nemáme výpovědi lékařů z přesčasové práce. A to není zdaleka všechno. Neprodlužuje se jen celkový počet takto zpožděných zákroků, ale i délka čekání. Například zatímco na endoprotézu se v roce 2021 čekalo 20 měsíců, dnes už to jsou dva roky. To je další zhoršení situace, prodloužení čekacích dob pod vedením vlády Petra Fialy a pod vedením Ministerstva zdravotnictví pana profesora Válka. To už ale pomalu vypadá na to, aby člověk se zapsal do pořadníku s předstihem. Je to taková prevence, ale já si takto prevenci neumím představit, protože například kdybyste měli čekat na endoprotézu dva roky, můžete se zapsat do pořadníku, ne až vás to bude bolet, ale zapište se tam raději teď, protože za tři roky vás to může začít bolet.

Nepochopitelné je pak, že se této nemocnici, která ale zde opravdu slouží jen jako příklad - já jsem vybral schválně nemocnici z Brna, protože pan profesor Válek je z Brna, může si to ověřit, mají to na webových stránkách - tak nechci tady hovořit o jiných nemocnicích, ale ta situace je obdobná. Takže čekací lhůty se nedají zkrátit nebo nezkracují se ani na jiné zákroky. Vybral jsem si zde například ambulanci bolesti v případě bolesti neakutního a neonkologického původu, kde se čeká 10 až 12 týdnů. A zde bych chtěl říct - a teď nevím, jestli je to pro korektnost - protože jak jsme byli, jak víme, v roce 2021 ještě jsme se potýkali s covidem, a jak tady je opakováno často, pandemie pokračovala až do roku 2022 a současné ministerstvo ji zvládlo, tak v době pandemie bylo čekání na toto vyšetření 10 až 12 týdnů. V době nepandemie, to znamená, v době normálu, v době možného rozkvětu, to bylo však taky 10 až 12 týdnů. Tady sice není zhoršení čekacích dob, ale je zde setrvalý stav v době složité celorepublikové situace oproti normálu a standardnímu stavu. Samozřejmě by bylo fajn vidět celková čísla, protože nelze vyloučit, že jiné nemocnice tento problém nemají. To ovšem veřejně přístupná data bohužel neumožňují.

Chtěl bych zde ještě zmínit, proč chci otevřít tento bod. Já jsem interpeloval písemně pana ministra před devíti měsíci, tu interpelaci jsme zde měli. Já jsem s její odpovědí nesouhlasil, protože ty odpovědi byly něco - tady jsem si ji vyndal - že čekací doby se nedají validně měřit, ale byl jsem ujištěn, že ministerstvo se tím bude zabývat. Já si myslím, že se tím nezabývají stále. Já nevím, jak se ty informace validně sbírají, já jsem se validně podíval na webové stránky nemocnice u svaté Anny a tam jsem si ta čísla našel.

Takže podstatou problému není jen nejasná situace okolo zákoníku práce, ale financování nemocnic jako takových a přístup vlády Petra Fialy k českému zdravotnictví. Proto si dovoluji navrhnout mimořádný bod zařadit pevně jako poslední bod dnešního jednání Prodlužování čekacích dob v nemocnicích. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Nyní tedy vystoupí pan poslanec Kolovratník se svým návrhem a následuje jako zatím poslední přihlášený pan poslanec Juchelka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Dobré odpoledne. Vážená paní předsedkyně, kolegyně, kolegové, děkuji za slovo. Já se opět, už podruhé, hlásím s mezinárodní smlouvou, která věřím, že je pouhým omylem zapomenuta. Je to, pěkně prosím, sněmovní tisk číslo 88 a je to Dohoda mezi Českou republikou a Slovenskou (Německou) republikou o údržbě vnitrozemské Labské vodní cesty. Rychlý komentář: když se kdokoliv podíváte do systému, já už jsem to tady ukazoval před čtrnácti dny, tak ze všech smluv, které sem do Sněmovny dorazily před dvěma lety, na začátku volebního období, tato jediná není schválena, není ratifikována. A pěkně prosím, je to smlouva, která byla připravena, vyjednána za předchozí vlády, je schválena a podepsána jak prezidentem, tak Senátem a čeká tady ve Sněmovně.

Já jsem do médií i pověděl, i kdyby byla projednána a Sněmovna nevyslovila souhlas, kdybyste vy jako koalice se z nějakých důvodů rozhodli s ní nesouhlasit, tak tohle rozhodnutí by se mi nelíbilo, bylo by špatné, kritizoval bych ho, ale byla by to nějaká odpověď partnerům v Německu. Bohužel, vy tu smlouvu stále necháváte neprojednanou, to znamená, ani jste ji nezařadili na program Sněmovny.

Jsem docela rád, že teď schůzi řídí zrovna paní předsedkyně Markéta Pekarová Adamová - novináři se jí údajně ptali a nepřišla žádná odpověď. Ty dotazy šly i na pana předsedu Cogana, ten také prý neodpověděl, proč jste to nezařadili na program schůze, a jediný, kdo odpověděl, byl pan předseda Dufek a ten řekl, že to je kvůli tomu, že opozice obstruuje. Tak, pane předsedo Dufku, neobstruujeme, já podruhé aktivně tuto smlouvu navrhuji, nabízím, že ji odhlasujeme, mohu mluvit snad za kolegy (z) ANO, ale myslím, že i za kolegy z SPD, že opozice tuto dohodu podporuje, to (je) logické, je to prospěšné pro český průmysl, pro ekonomiku naši, která už takhle trpí. Je to rozvoj budoucí jedné z dalších dopravních tepen, spojení s naším největším ekonomickým sousedem, s Německem, takže aktivně tady navrhuji a jsem přesvědčen, že ta smlouva není kontroverzní, že to není žádný ohromný problém, který by nám zabral spoustu času. Z vás všech jediný, kdo naposledy hlasoval pro, když jsem to tady navrhoval, byl ministr dopravy Martin Kupka. Zaznamenal jsem, že je tady ve Sněmovně přítomen, to znamená, nemuseli bychom ani čekat na přítomnost ministra dopravy. Vidím pana kolegu Michala Kučeru z TOP 09, poslance za Severočeský kraj - i on jistě aktivně zařazení této smlouvy na program podpoří a bude hlasovat pro.

Ale abych to jenom nezlehčoval, povím jeden - a podle mě opravdu vážný - argument. Tahle smlouva mezinárodní s Německem nejenže je to do jisté míry v tuto chvíli mezinárodní ostuda, je to nefér vůči Německu, že jsme se nijak nevyjádřili, ale má - a na to, prosím, myslete, kolegové z koalice při svém rozhodování - naprosto zásadní dopad na to, na čem se všichni shodneme, aspoň v hospodářském výboru, na českou energetiku, na rozvoj energetiky, jádra, jaderných elektráren. Když se podíváte do systému, tak v usnesení číslo 739 ze dne 23. října 2017, je to předpředchozí vlády usnesení, stále platné, které říká a dává úkol ministrům jak zemědělství - u vodních cest - tak ministrům dopravy, aby vodní cesty právě z důvodu převozu velkých technologických celků jak do Dukovan, v případě Týnce nad Labem, tak do Temelína, to je pak ta vltavská část vodní cesty, aby vodní cesty (se) uzpůsobovaly právě pro rozvoj a pro budoucí budování jaderných elektráren, za které nás občas zbytečně kritizujete, že nejsou, ale které všichni chceme podpořit. Takže pokud byste nechtěli tuto smlouvu projednat a zařadit, popíráte sami svá slova, že podporujete rozvoj české energetiky a průmyslu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP