(9.30 hodin)
(pokračuje Karla Maříková)

Hovořila jsem už i o závislosti výroby základních chemikálií, která jsou pro léčiva potřeba a není z velké části možná v Evropské unii z ekologických důvodů, ale další problém je, že farmaceutická výroba je energeticky velmi náročná a ceny plynu a elektřiny pro průmyslové využití stouply za poslední rok o více než 100 %. (Poslankyně postupně zvyšuje hlas.) Předkládaný návrh zákona vyžaduje od výrobců, aby dodali léky ještě měsíc za určitých okolností.

Pane předsedající, já bych předpokládala, že Sněmovně řeknete, aby se ztišila, ale chápu, že to jde z řad vaší pětikoalice, tak nereagujete. Ale já můžu mluvit ještě víc nahlas.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Paní poslankyně, nemusíte, já zjednám pořádek v sále, nicméně bych si vyprosil o to, kdo tady ruší. Zrovna před vámi mluvila paní předsedkyně z opoziční politické strany, takže to nechte na mě. Platí to pro všechny, jak z pravé části, tak z levé části. Prosím, utište se, aby paní poslankyně mohla pokračovat a nemusela zvyšovat hlas. Určitě to bude příjemnější pro nás všechny.

 

Poslankyně Karla Maříková: Předkládaný zákon vyžaduje od výrobců, aby dodali lék ještě měsíc, za určitých okolností i dva poté, co nahlásí výpadek. Farmaceutické firmy by tak nově byly povinné držet zásoby některých nedostatkových léků po dobu až dvou měsíců a distributoři budou mít povinnost informovat bezprostředně SÚKL, kolik balení léků s omezenou dostupností mají na základě (skladě?) a nebudou smět také zvýhodnit jakoukoliv lékárnu při dodání léků, což by mělo omezit vznik lokální nedostupnosti. Lékárny budou rovněž mít povinnost nahlásit aktuální stav zásob léčivého přípravku s omezenou dostupností a současně ho budou moci objednávat v množství obvyklém pro danou lékárnu. Do systému rezervních zásob by mohlo spadnout až 6 000 různých léčiv. Podobně budou počty léků skladovat a hlásit i lékárny tak, aby lékárna, která obvykle vydává několik balení za týden, si v situaci s omezenou dostupností takové množství podržela a nezvyšovala množství vydaných léků jen proto, že dochází k předzásobení. Určitě tohle vidím jako kladný postup, nicméně doufám, že to nedopadne na malé lékárny, které to administrativně zatíží takovým způsobem, že to pro ně bude mít třeba fatální dopad.

Zákon tedy umožní státu prodloužit dobu, která je nezbytná na hledání řešení, kdy dojde k přerušení dodávek konkrétního léku, a neřeší podstatu problému. Určitě to není tedy, jak pan ministr od samého počátku řekl, že je to systémové komplexní řešení. Jsem ráda, že pak později to své vyjádření zmírnil a trošku přehodnotil a uvědomil si, že naše možnosti jsou omezené, pokud jsme v tomto směru nesoběstační.

Já vám děkuji. My nebudeme tento zákon určitě nějakým způsobem blokovat a já myslím, že ukáže sám čas, že to není všespásné řešení, že ho budeme muset hledat někde jinde a že tato novela nezabrání úplně výpadku léčiv v České republice. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji pěkně. Z místa se hlásil pan poslanec Juchelka, ale v tuhle chvíli ho v sále nevidím, takže musíme pokračovat dál. Ptám se, zda se ještě někdo hlásí do obecné rozpravy? Pokud tomu tak není, obecnou rozpravu končím.

Ptám se, zda je zájem o závěrečná slova ze strany navrhovatele či zpravodaje? Nikoliv.

Než přejdeme k hlasování o pozměňujících návrzích, tak se musíme vypořádat se zpětvzetím pozměňovacího návrhu tak, jak ve svém vystoupení uvedl pan poslanec Fifka, zpravodaj tohoto tisku. Můžu vás poprosit jenom, abyste nám ještě jednou přečetl ten pozměňující návrh, o který přesně jde a o kterém budeme bezprostředně hlasovat?

 

Poslanec Petr Fifka: Jedná se o sněmovní dokument. 3304 pod číslem B4 týkající se upřesnění formulace v § 77 povinnost dodávat léčivé přípravky do dvou pracovních dnů po obdržení požadavku.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Všichni víme, o čem budeme hlasovat, je to o zpětvzetí pozměňovacího návrhu, který teď pan poslanec uvedl. Já jsem zagongoval.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh pana poslance Fifky? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 25, je přihlášeno 160 poslanců, pro hlasovalo 138, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Nyní bychom přikročili k hlasování o pozměňujících návrzích, ale hlásila se paní předsedkyně, tak a jí ještě předtím dám slovo s přednostním právem, prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji moc, pane místopředsedo, velmi stručně. Já jenom avizuju, že my teď samozřejmě budeme, proběhne hlasování o pozměňovacích návrzích, ale poté bych prosila, že vezmu desetiminutovou pauzu. My se chceme ještě poradit podle toho také, jak to dopadne, jak se postavíme k zákonu jako celku.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Takže po odhlasování pozměňujících návrhů před hlasováním o celém zákonu vyhlásíme desetiminutovou přestávku na žádost paní předsedkyně klubu hnutí ANO.

Teď poprosím zpravodaje garančního výboru, aby nás seznámil s procedurou hlasování, poté přednášel jednotlivé pozměňující návrhy a před hlasováním k nim sdělil stanovisko.

 

Poslanec Petr Fifka: Děkuji, pane předsedající. Podle návrhu, který předložil výbor pro zdravotnictví jako garanční výbor, bychom měli nejdříve hlasovat návrhy legislativně technických úprav podle § 95 odst. 2 jednacího řádu, ale ty předneseny nebyly, takže tento bod není relevantní.

Čili v tuto chvíli budu pokračovat a přednesu návrh procedury. Budeme hlasovat pozměňovací návrhy v následujícím pořadí: za prvé pozměňující návrh B2, za druhé pozměňovací návrh A1, za třetí pozměňovací návrh A2, za čtvrté pozměňovací návrh B1, za páté pozměňovací návrh A3, za šesté pozměňovací návrh B3, za sedmé pozměňovací návrh C2, v případě schválení bude nehlasovatelné B5. Za osmé B5, za deváté C1 a za desáté D. Poté budeme hlasovat o návrhu zákona jako celku.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, s protinávrhem k proceduře se hlásí pan poslanec Farhan.

 

Poslanec Kamal Farhan: Já se nehlásím s protinávrhem, jenom jsem potom, až budou zaznívat jednotlivé návrhy, abyste je krátce okomentoval.

 

Poslanec Petr Fifka: Jistě ano, jakmile budou zaznívat jednotlivé návrhy, potom okomentuji stručně, čeho se týkají.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: A pane poslanče, nenavrhl jste žádnou změnu procedury? Tak to bylo takové vyrušení, ale dobrá, to zvládneme.

 

Slyšeli jste, kolegyně, kolegové, přednesenou proceduru a ptám se, zda má někdo jiný návrh, jak postupovat v hlasování o pozměňujících návrzích k tomuto tisku? Pokud tomu tak není, tak si odhlasujeme přednesenou proceduru.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 26, bylo přihlášeno 167 poslanců, pro hlasovalo 160, proti nebyl nikdo.

 

Návrh procedury jsme schválili, a nyní poprosím tedy pana zpravodaje, aby přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasování k nim sdělil stanovisko.

 

Poslanec Petr Fifka: Děkuji. Jako první budeme hlasovat o návrhu B2, sněmovní dokument 3346, předkladatel Petr Fifka. Jedná se o legislativně technické úpravy v tom smyslu, že máme souběžně otevřený ještě jeden tisk, zákon o léku, je to transpozice evropské směrnice a je třeba tam přečíslovat nějaké paragrafy, čili víceméně technická záležitost. Stanovisko výboru: doporučující.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Stanovisko navrhovatele? (Ministr Válek omylem zvedá ruku jako při hlasování.) Ale můžeme se domluvit, že třeba pravá ruka bude ano, souhlasné, levá ruka bude nesouhlasné, i to je možné, pane ministře. (Smích v sále.)

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Levá by byla na malou stranu, já se omlouvám - souhlasné stanovisko.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 27, bylo přihlášeno 167 poslanců, pro hlasovalo 162, proti jeden. Návrh byl přijat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP