(10.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času a nyní vystoupí paní poslankyně Štefanová z SPD.

 

Poslankyně Iveta Štefanová: Dobrý den, vážené kolegyně, vážení kolegové. Dovolte i mně, abych se vyjádřila k předloženému návrhu ohledně jaderného úložiště.

Ten návrh ve své podstatě je pozitivní. Zákon o hlubinných úložištích jaderného odpadu prostě potřebujeme. Pokud chceme vést energetiku cestou jádra, pak se samozřejmě musíme zabývat otázkou nakládání s jaderným odpadem, A tady nám ve finále mnoho možností nezbývá. Ty možnosti jsou prakticky dvě. Jedna je další zpracování toho odpadu a ta druhá je jeho uložení. To další zpracování samozřejmě je otázka budoucnosti. V tuto chvíli to pro nás technicky dosažitelné není, takže se musíme jednoznačně zabývat otázkou uložení jaderného odpadu.

Tento návrh se zabývá hlavně zapojením obcí do celého procesu řízení, výběru lokalit, výstavby a následně samotné realizace. To je věc naprosto nutná. Je naprosto nemyslitelné, že by dotčené obce nadále zůstaly pouze v roli jakéhosi diváka a nebyly přímými účastníky řízení, tedy aktivními účastníky s možností se vyjádřit a podat jakékoliv připomínky. Takový záměr já rozhodně vítám. Tady je ale potřeba se zamyslet nad mírou toho zapojení. V návrhu vyjádření dotčené obce se bere jako jeden z podkladů v tom rozhodovacím procesu a podle mě je to naprosto nedostatečné. Ta otázka zní, jestli by ta obec neměla mít takzvané právo veta. Já se domnívám, že takové právo by obec mít měla, aktivní zapojení dotčené obce aby potom ve finále nebylo stejné jako to praktické v tuto chvíli přihlížení.

Takže to nás samozřejmě vede k otázce, jak takového souhlasu docílit, a tady je to podle mě otázka kompenzací. Nejenom že se obcím musí kompenzovat veškeré náklady a jisté obtíže spojené jak s výběrem lokality, průzkumem, tak samozřejmě posléze i s tou samotnou realizací, ale jednoznačně by tam měl být další bonus, nejenom finanční, velkorysý finanční bonus, ale také ve formě dalších různých výhod, respektive dotčené obci by se měla přítomnost hlubinného úložiště ve finále vyplatit. Při takovém přístupu je právo veta možné aplikovat v praxi.

Co dál vnímám jako problematické v tom návrhu, je otázka nutnosti projednání a souhlasu parlamentu, kde je nedostatečná lhůta 60 dnů a po uplynutí této lhůty se to bere jako automatický souhlas. S tímto já bych rozhodně nesouhlasila. Podmínka aktivního souhlasu by měla být nepřekročitelná, to znamená, musí být projednáno a musí být odsouhlaseno parlamentem.

Jinak, jak jsem již řekla, ten návrh je v podstatě pozitivní a já ho jako celek vítám. Ty části, které by se tam podle mě měly ještě upravit, aby ten zákon byl lepší a v praxi více funkční, řeší předložený pozměňovací návrh mého kolegy Radka Kotena a já tímto prosím o jeho podporu. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní tři faktické poznámky. První vystoupí pan poslanec Král, připraví se pan poslanec Adamec. Prosím.

 

Poslanec Václav Král: Dobrý den, dámy a pánové, děkuji za slovo. Já jsem chtěl kolegyni Štefanové poděkovat za jednu věc. Přivedla mě na jednu neoriginální myšlenku a tezi. Myslím, že ten, kdo to myslí s rozvojem a zachováním jaderné energetiky v České republice vážně, hlasuje pro tento zákon. Kdo si to nemyslí, hlasuje proti, respektive podporuje to tolik diskutované právo veta obcím. Je to úplně jednoduché, každý si to zodpovězte a myslím, že další debata na toto téma nemá cenu. A ten z vás, kdo by si zodpověděl téma toho práva veta kladně, jako že je to dobrá věc, tak pak ať si zodpoví druhou otázku, proč v případě rozvoje například větrné energetiky se snažíme odpor jednotlivých obcí, který je podložen i referendy, obejít. Nechávám bez komentáře, jestli je to dobře, nebo špatně, a tady bychom naopak to právo veta měli zavádět. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Adamec, připraví se pan poslanec Bureš.

 

Poslanec Ivan Adamec: Děkuji, vážený pane předsedající. Vážený pane ministře, kolegyně, kolegové, no, tak právo veta. My ho neznáme v právním řádu. Máme právo veta, když chceme stavět dálnici někomu na zahradě? No, nemáme. Máme právo veta, když chceme stavět vysokorychlostní železnici přes nějaké území? No, nemáme! A víte, co je to právo veta? To je docela dobrý vydírací nástroj pro tu jednu stranu. Já si myslím, že právo veta - a vy tady pořád argumentujete jednou zemí, která ho aplikovala - úplně jiné území, úplně jiný vztah k tomu území mají ti lidi, jinak zasídlené to území, fakt to nejde. Já jsem tady na začátku své řeči říkal, že vlastně je to tak jednoduché. Jak chceme to úložiště tedy určit? Jak ho chceme vybrat, když bude právo veta? To budeme určovat podle nejmenšího odporu, anebo podle toho, co je pro ten stát nejvýhodnější? Vy chcete cestou nejmenšího odporu a největšího vydíracího potenciálu pro tu druhou stranu. Sorry, tohle já fakt nemůžu podpořit! (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Bureš.

 

Poslanec Jan Bureš: Děkuji. Vážené kolegyně a kolegové, nevím, jestli mám říkat prostřednictvím pana předsedajícího. Já si myslím, že asi všichni chceme zelenou energii, že všichni chceme obnovitelné zdroje, bezemisní zdroje a tak dále, kromě výjimek. Ale nikdo to nechce za zahradou, nikdo to nechce vedle své obce. To je takový zvláštní paradox. Všichni to chceme, ale u souseda, ne u nás ve městě, ne u nás v obci, ne vedle, ale vedle u souseda. A ten to taky nechce, takže ve finále to vlastně ve své podstatě v republice nechce nikdo, jo? A přitom to všichni potřebujeme, celá Evropa se tímhletím způsobem vydává, na tuhletu cestu, ale když se potom budete ptát v jednotlivých obcích a jednotlivých občanů, tak zjistíte, že to nechtějí, to znamená, že to vlastně nepůjde.

Uvedu krásný příklad. Není to tak dávno, co proběhlo referendum u nás v Karlovarském kraji, v obci, která se jmenuje Josefov. Je to relativně malá obec, nechci se jich dotknout, ale to referendum bylo na téma větrníky. Vedení obce ty větrníky chtělo, dokonce se podařilo investorovi je přesvědčit, že to pro obec bude výhodné. Vedení obce z nich vytřískalo maximum. Jenomže část lidí, kteří to nechtějí mít za zahradou, udělala referendum. My ho máme v právním řádu, to referendum, a velmi na něj upozorňuju, na to referendum. Referendum proběhlo, bylo platné, závazné, a víte, jak znělo? Že žádné větrníky v Josefově nebudou. Takovéhle referendum může klidně i obci, která bude souhlasit s jaderným úložištěm, zavázat je k tomu, aby tam jaderné úložiště odmítli, a dva roky podle zákona je to referendum platné a nesmí ho nikdo změnit, ani soud, ani zastupitelstvo.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí paní poslankyně Štefanová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Iveta Štefanová: Děkuji za slovo. Já tady zareaguji na některé věci, které tady padly. Jestli jsem byla špatně pochopena - rozhodně podpoříme tento návrh, protože se domnívám, že opravdu tento zákon potřebujeme, i přestože si myslím, že obec by prostě měla mít to právo - jestli chceme, tak to můžeme nazývat právo veta, respektive my bychom měli postupovat tím směrem, že souhlas obce s umístěním jaderného úložiště na jejím územím je nutný. Opravdu si myslím, že existuje přístup, kterým bychom toho mohli docílit, aniž by to znamenalo jakékoliv blokování toho záměru, který si myslím, že máme společný. Ale i bez této podmínky si myslím, že tento návrh je pozitivní a jako celek ho podporujeme. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní vystoupí s faktickou poznámkou paní poslankyně Peštová. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP