(15.50 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Předložený návrh státního rozpočtu je vysvědčením špatného ministra financí krytého slabým a neinformovaným premiérem. Ještě stále je čas, aby se tento nepodar nestal i vysvědčením celé vládní koalice. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji s vaše vystoupení vyvolalo jednu faktickou poznámku pana poslance Munzara. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Vojtěch Munzar: Děkuji, paní předsedající. No, já už jsem ta poslední slova... Musím reagovat, vaším prostřednictvím, na paní předsedkyni. Když se bavíme o vysvědčení, ono stačí se podívat třeba na zprávy NKÚ, kde se říká jednoznačně, že příjmy od roku 2016 do roku 2021 za vaší vlády narostly o 37 %, ale výdaje od roku 2016 do roku 2021 narostly o 57 %. Jinými slovy, za vašich vlád rostly příjmy, ale daleko rychleji rostly výdaje, s to je to vaše spoléhání na... (Nesouhlasné volání od poslanců ANO. Ozývá se: Covid!)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Kolegové, když tak se přihlaste na mikrofon, prosím. Děkuji.

 

Poslanec Vojtěch Munzar: Děkuji, paní předsedající. To znamená, že výdaje za vás daleko rostly rychleji než příjmy, utrhly se ze řetězu. A neustálé vaše spoléhání na budoucí příjmy, že zaplatí stávající výdaje, tak se to nabaluje jako sněhová koule. A důsledek? Důsledek vidíme. Vy tady mluvíte o tom, jak rostou příjmy, ale také nám rostou výdaje. Zdvojnásobení od roku 2021 - obsluha státního dluhu, 152 miliard na důchody od roku 2021 do roku 2024, nárůst ve školství, tuším taky od roku 2021 do tohoto roku zhruba o 90 miliard. Neustále nám rostou výdaje, neustále a daleko rychleji než příjmy. Já jsem rád, že vláda přišla s takovým rozpočtem, kde se snaží zabrzďovat růst výdajů, aby výdaje počkaly, když to řeknu, z dlouhodobého a střednědobého hlediska, na příjmy, aby se ty křivky začaly srovnávat. Protože víte, co je ten největší problém takového postupu? Když necháme utrhnuté ze řetězu výdaje a budeme neustále spoléhat, že to někdo v budoucnu zaplatí, narazíme brzo na dluhovou službu a pak stát vůbec nebude moct vykonávat ty služby, o kterých jste tady mluvila. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Další dvě faktické poznámky, připraví se nyní pan poslanec Mašek a připraví se za ním paní poslankyně Adámková. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji za slovo. K panu poslanci Munzarovi, kterému se tímto omlouvám, protože jsem byl jeden z křiklounů, který řekl slovo covid - takže výdaje v těch letech 2020 a 2021 byly spojeny s výdaji v souvislosti s covidem a já už jsem tady říkal asi třikrát na mikrofon - už mně je to trapné, ale byl jsem v covidové komisi, které šéfoval tehdy současný ministr financí - a tam vznikaly ty požadavky, tam vznikaly ty výdaje a byly tady současnou koalicí, tehdejší opozicí ve Sněmovně, velmi podporovány, takže to je vysvětlení, proč tehdy ty výdaje. Byl to skutečně covid, a vy už jste ten covid opravdu neměli. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní poprosím s faktickou poznámkou paní poslankyni Adámkovou a připraví se pan poslanec Munzar. Prosím.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážený pane kolego, prostřednictvím paní místopředsedkyně, budu se trošku opakovat - nikdo neví, co bude říkat před ním. Covid opravdu byl fenomén, který neumíme. Já bych velmi ocenila, a myslím to vážně, kdybyste tady rozložil, kolik stál covid a kolik by tam bylo tedy jinak nandáno, protože v době covidu - a vy víte velmi dobře, prosím pěkně - že pan premiér Babiš měl poradní sbor složený z opozice. Byl tam, pokud si vzpomínám, pan kolega Benda, byl tam pan doktor Kaňkovský, byl tam, nevím, jestli pan ministr (Obrací se na ministra financí.), to nevím, ale jistě tam byl pan ministr Výborný, to vím naprosto jistě, a byli tam další kolegové, a já jsem nikdy neslyšela - já jsem tam byla jednou omylem - nikdy jsem neslyšela, že byste řekli něco konstruktivního, jiného, jiný názor - nikdo nic nevěděl. Já vám to nevyčítám, já jenom chci říct: buďme naprosto, ale naprosto objektivní, protože v době covidu - a trval dlouho, kdyby trval měsíc, asi bychom problémy neměli, trval dlouho - se opravdu vydávaly velké sumy. Víte velmi dobře, že jste tu odsouhlasovali pomoc osobám samostatně výdělečně činným, víte dobře, že se dávalo i do škol, dávalo se na pomůcky dětem, dávalo se všude možně, platily se hygienické pomůcky, platily se roušky, platilo se všechno. Takže v momentě, kdy to, co jste řekl - a já s tím nemám žádný problém - když řeknete, kolik stál covid a kolik tam byl opravdu nárůst, tak to ocením. Děkuji. (Potlesk z řad ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní poprosím pana poslance Munzara s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslanec Vojtěch Munzar: Já na to paní poslankyni Adámkové rád odpovím, vaším prostřednictvím. Když se podíváte na zprávy NKÚ, které to posuzovaly, zjistíte, že nárůst finančních výdajů státního rozpočtu více než 50 % nesouvisel s covidem - to nejsou moje slova, to jsou tvrzení NKÚ. Já se tady nechci přít o covidu, já jsem tady říkal časové období 2016 a 2021. Na spoustu těch výdajů, které nesouvisely s covidem, jsme si zadělali tady v Poslanecké sněmovně přijímáním třeba i nějakých zákonů, které nám navyšovaly výdaje, a bylo to ještě před covidem. Ale každopádně je to neúprosné. My nemůžeme spoléhat - a sami jste to tady řekli s panem kolegou Maškem - my nemůžeme neustále spoléhat, že naše dnešní výdaje zaplatí budoucí příjmy, protože nikdo neví, co se v budoucnosti může stát. Vy jste nepočítali s covidem a spoléhali jste na to, že vaše výdaje zaplatí budoucí příjmy. Teď byste chtěli vlastně udělat to samé, navýšit teď výdaje na dluh, že nám to budoucí příjmy zaplatí, ale to prostě nejde. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji a opět s faktickou poznámkou paní poslankyně Adámková. Prosím.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Pane kolego, prostřednictvím paní místopředsedkyně, já teď žasnu, Théby (?) by mohly úplně obnovit svou činnost. Já ani pan kolega jsme tu neřekli vůbec nic z toho, co jste řekl. Já jsem vás pouze žádala - a já znám ty výsledné zprávy, ale protože víme velmi dobře, jak vypadají - abyste to tedy tady řekl, protože mnozí kolegové tu nebyli a nebudou si zpětně číst žádné výsledné zprávy a výroční zprávy. Upřímně, proč by to taky dělali? Čili já jsem jenom chtěla, abyste to oddělil.

A jinak to, co jste řekl, že se spoléhá na covid: já nevím, jak vy můžete vědět, že někdo dával nějaké příjmy, protože zaplatí další výdaje? Já to tedy takto nevím, já jenom žádám, když jste to řekl - prosím, doložte, kolik byl covid a kolik nebyl. A co se týče toho, za co covid mohl a nemohl... Prosím vás, to ex post úplně by nebylo košer, protože víte velmi dobře, že v době nouze, a to byl covid bezesporu pro celou Evropu, se dělaly některé věci ne úplně tak, jak by se dělaly v době míru, ale byla doba války a ta zasáhla naše území, nebyla za hranicemi, byla tady, a naši lidé potřebovali léky, naši lidé potřebovali peníze. Takže prosím, rozdělme to, jinak chápu vaši rétoriku jako koaličního poslance, ale ne všichni, kdo nás sledují, si budou číst tyto zprávy. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Mašek. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji za slovo. Já už jenom krátce ke kolegu Munzarovi. Pane kolego, prostřednictvím paní předsedající, my jsme taky čekali, že vaše vláda něco dokáže. Vy jste nám tady tvrdili, že nám dokážete, jak umíte vládnout této zemi, jak nastartujete ekonomiku, a ono je to přesně naopak. Jsme jeden tuším ze dvou států, který nedosáhl ekonomicky ani na rok 2019 čili předcovidový. Máme propad HDP, tady chybí ty prostředky teď. To je tím, že se vám prostě ekonomicky nedaří a vaše balíčky a opatření vedou k tomu, že se to ještě prohlubuje. Takže zkuste naplnit ten slib, že nastartujete ekonomiku České republiky, a potom nebudeme mít zase problém s výdaji, když budou příjmy. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuju za dodržení času a nyní s přednostním právem pan předseda Okamura. Pane předsedo, prosím.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, máme tady dnes na programu schůze Sněmovny druhé čtení vládou navrženého státního rozpočtu na rok 2024. Fialova vláda v rozpočtu pokračuje v zadlužování naší země. Hnutí SPD tento návrh s astronomickým deficitem ve výši 252 miliard korun v žádném případě nepodpoří, jelikož návrh rozpočtu absolutně neřeší snižování veřejných výdajů a i dle vyjádření Národní rozpočtové rady vlády nadhodnocuje očekávané příjmy a neodráží všechny budoucí výdaje. Skutečný schodek tudíž bude výrazně vyšší, než vláda deklaruje. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP