(16.00 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Dramaticky rostou i výdaje na obsluhu a splácení státního dluhu. Návrh rozpočtu, přestože počítá s desítkami miliard nových příjmů v důsledku rozsáhlého zvýšení daní a odvodů takzvaným vládním konsolidačním balíčkem - já mu říkám okrádací balíček - nikterak neřeší nutnou pomoc českým občanům a firmám s významně se zvyšujícími cenami energií.

Poslanci SPD předkládají k vládnímu návrhu rozpočtu 33 pozměňovacích návrhů v celkovém objemu více než 95 miliard korun, které přesunují nepotřebné a nadsazené výdaje do oblastí, které budou sloužit a pomáhat českým občanům a firmám. Zároveň je třeba co nejrychleji systémově konsolidovat veřejné finance a snižovat státní dluh. SPD má v tomto ohledu konkrétní návrhy. Kvůli Fialově vládě jsme v ekonomické krizi, čelíme drahotě, inflaci, lidem i firmám klesají příjmy a propadá se česká ekonomika. Je relativně nízká nezaměstnanost, ale pravdou je, že spousta lidí není v evidenci Úřadu práce. Úřady lidi vyřazují pro naprosté banality. Stačí, aby nenahlásili například pracovní neschopnost v den, kdy jim lékař vystavil neschopenku. Mnoho lidí je v zoufalé finanční situaci, a bohužel mnohdy i ti, co pracují, protože vládou podporovaná a financovaná ekonomická migrace Ukrajinců snižuje mzdy na minimum a životní náklady vládní politika žene na maximum.

V předloženém návrhu vláda opět obdobně jako při schvalování státního rozpočtu na rok 2023 podvádí a převádí část deficitu do mimorozpočtových fondů. Jedná se dominantně o Státní fond dopravní infrastruktury, u kterého se předpokládá negativní hospodaření v rozsahu 18 miliard korun. Přenesení poplatků za obnovitelné zdroje na občany a firmy bude mít rovněž za následek zvýšení složené daňové kvóty. Výdaje lidem zvýší i zrušení zastropování cen energií včetně navrácení poplatků za distribuci a přenos elektrické energie, které byly v roce 2023 mimořádně placeny ze státního rozpočtu.

Daňové a rozpočtové návrhy vlády znamenají, že extrémně porostou firmám a lidem výdaje a současně jim budou nadále klesat reálné příjmy. Například zaměstnance rozpočtové sféry v příštím roce čeká další pokles o zhruba 5 % kvůli poklesu objemu prostředků na platy a současně i kvůli pokračující inflaci. Oproti roku 2021 se tak jejich průměrný reálný plat sníží o téměř 20 %. Podle odborů zaměstnanci rozpočtové sféry budou v roce 2025 v průměru ztrácet oproti roku 2021 2,5 měsíčního platu. Ještě jednou zopakuji, pro ty pomalejší z vlády: Jsme kvůli vám v ekonomické krizi a čelíme inflaci a drahotě.

Co s tím vláda dělá? Odpověď nám dávají právě daňové balíčky a dnes projednávaný návrh státního rozpočtu. Vláda svými návrhy zvyšuje náklady firmám i občanům. Zvýšené náklady firem, zvláště za energie, se logicky projeví ve vyšších cenách veškeré produkce, tedy opět poroste inflace a bude se dále zdražovat. Současně vláda nehodlá nijak šetřit na nákupech zbytečných a předražených zbraní, protože si to přeje senilní strýček Biden, aktuálně ve Washingtonu vyšetřovaný pro rozsáhlou korupci v rodině a zneužívání své funkce.

Zvyšuje se rozpočet pro sociální dávky, ale ty jsou určené primárně pro Ukrajince. Česká babička u české sociálky totiž příliš šancí nemá. Naopak tisícům českých invalidů úřady pod vedením ministra Jurečky z KDU-ČSL škrtají příspěvky a důchody. Ale pro Ukrajince jsou příspěvky po ruce, a to ve výši, o které se Čechům může jen zdát. Že se nestydíte okrádat ty, kdo tuhle zemi budovali, ty, kteří budovali její prosperitu, a to, co čeští občané vydělají, rozdáváte ekonomickým migrantům, kteří přijeli za lepším bydlem a parazitně vysávají náš stát na úkor našich potřebných občanů.

Náš pracovní trh by si zasloužil nějakou ochranu. Máme tu údajný nedostatek pracovních sil, ale světe, div se, mzdy nerostou. Co roste, jsou ovšem náklady na zaměstnance, díky vám, zdražující a stále více zdaňující vládo. Daňové nástroje a rozpočet jsou přitom základní forma, jak stát může podpořit ekonomický růst a růst životní úrovně. Vám se podařil opak. Vaše opatření, která odporují zdravému rozumu i veškerému ekonomickému poznání, už druhý rok likvidují hospodářství a ruinují domácnosti a naše podniky a živnostníky.

A jaká jsou řešení? Pokud chceme, aby ekonomika šlapala a vydělávala peníze pro občany i pro stát, musíme pro to v prvé řadě vytvořit podmínky. V prvé řadě jsou potřeba levné, nikoliv extrémně předražené energie. Je třeba tam, kde to jde a má smysl, snižovat daně - nižší DPH, nižší jiné daně, nižší odvody znamenají, že v ekonomice zůstane víc peněz, víc peněz pro firmy i lidi, víc peněz na investice i na spotřebu, a tedy vyšší obraty a vyšší výnosy z daní. Tedy ambicí odpovědné vlády by nemělo být zvyšovat lidem daně, ale mít buď vyrovnaný rozpočet, a tím ideálním cílem by bylo samozřejmě ty daně snižovat. I stát by měl investovat, ale ne do nákupů v zahraničí, ale do naší infrastruktury, do vývoje, do vědy a do školství. Tohle opět má multiplikační funkci a ve výsledku to přináší celé zemi více peněz. Všichni přece víte, proč tu není gigafactory od Volkswagenu. Firma jasně řekla, že ji odradily vysoké ceny energií v České republice, vyšší, než jsou v konkurenčních státech i našeho regionu. A jak na to reaguje Fialova vládní pětikoalice? Zdražovacím daňovým balíčkem, astronomicky deficitním státním rozpočtem a ceny energií vláda zvyšuje ještě víc. Takhle lákáte investory? Zvyšováním daní a nákladů? Jste normální? Vždyť vaše návrhy postrádají jakoukoliv soudnost, ženete republiku do kolapsu a ještě se plácáte po ramenou, jak jste skvělí. A premiér Fiala, místo aby pracoval na řešení, jede na nákup potravin do Německa a zmateně se diví jako malé dítě něčemu, o čem tady mluvíme téměř deset let.

Rád bych tímto požádal vládní poslance: Dejte si tu práci a pročtěte ekonomické zprávy! Opravdu jsme v krizi. Řešení máte ve svých rukou. Krizi můžeme zažehnat a ekonomiku nastartovat, stačí málo: přijmout fakt, že vaše vládní opatření ekonomiku dusí a ničí a že je třeba dělat pravý opak toho, co vláda navrhuje. Tady a teď to můžeme začít napravovat, záleží jen na vás. Vím, že vám nezáleží na našich občanech a firmách, ale zkuste se alespoň na chvíli přemoci a zapomeňte chvíli na zájmy Ukrajiny a Bruselu i na váš byznys s americkými zbrojaři a udělejte, prosím, jednou něco ve prospěch těch, co vás zvolili, tedy českých občanů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP