(16.40 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Dotace na biopaliva, zhruba dalších 10 miliard korun ročně, i toto musíme platit na základě směrnic Evropské unie. Každý litr benzinu a nafty nás tak stojí asi o 2 koruny více, než by stál normálně. 5 miliard korun na posílení elektrické sítě, abychom zabránili jejím výpadkům kvůli náporu z německých větrných elektráren, i proto, že dle norem Evropské unie musíme německý proud transportovat zdarma do Rakouska. Příspěvek - stále vyšší - na provoz přenosové soustavy přitom platí čeští občané a firmy ve svých fakturách za elektřinu. Do posílení přenosové sítě kvůli tomu budeme muset v dalších letech investovat zhruba 6 miliard korun ročně navíc, slovy jedné reklamy - a to se vyplatí, ale bohužel nikoliv českým daňovým poplatníkům a České republice, která tuhle bruselsko-německou show platí. A pak je zde oněch známých zhruba 45 miliard korun, které platíme každoročně na dotování solární a větrné elektřiny, přičemž na základě další greendealové směrnice Evropské unie se má povinný podíl obnovitelných zdrojů na energetickém mixu jednotlivých členských zemí do roku 2030 dramaticky zvýšit až na neskutečných 30 %. Asi před měsícem, týden před měsícem (?), to při závěrečném hlasování v Bruselu odsouhlasil i zástupce české vlády. Energetičtí experti náklady tohoto opatření opak (naopak?) odhadují minimálně na 1 bilion korun.

Dámy a pánové, v této chvíli raději skončím, protože už negarantuji, že bych dokázal zachovat a garantovat spisovný a korektní slovník, a další argumenty si ponechám do třetího čtení. Prosím, alespoň se zamysleme všichni nad těmito čísly a nad argumenty, které jsem uváděl, opíraje se o ekonomické analýzy a názory nezpochybnitelných expertů, a to nejen z našich řad, a zamysleme se i nad vládním návrhem státního rozpočtu na příští rok. My v SPD jsme to udělali, a proto jej nemůžeme podpořit, a jsme přesvědčeni o tom, že by měl být vrácen vládě k přepracování. Děkuji za pozornost. (Potlesk z řad poslanců SPD.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Načtu omluvy, které v mezičase došly. Omlouvá se pan poslanec Šimon Heller, a sice od 13.20 hodin do 13.25, potom od 13.55 do 14 a potom od 15.40 hodin dále z pracovních důvodů, pan poslanec Jiří Strýček od 19.30 hodin ze zdravotních důvodů a pan ministr Marek Výborný od 15 do 18.30 hodin z pracovních důvodů.

Přistoupíme k další přihlášené a tou je paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová, připraví se poté pan poslanec David Pražák. Paní poslankyně, prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, pane ministře financí, kolegyně, kolegové, já bych se ráda vyjádřila k návrhu státního rozpočtu v rámci druhého čtení, a to především za rezort Ministerstva vnitra.

My jsme státní rozpočet a kapitolu Ministerstva vnitra podrobně diskutovali na bezpečnostním výboru. Musím tedy konstatovat úplně v úvodu, že mně opravdu velmi vadí, že Ministerstvo obrany má na příští rok zvýšený rozpočet o 39 miliard, a Ministerstvo vnitra, které má na starosti a v jeho náplni je jedna z nejdůležitějších oblastí, a to je vnitřní bezpečnost, tak ministr vnitra Vít Rakušan si nechal tento rozpočet snížit o 2,2 miliardy, neprosadil to u pana ministra financí. Je jasné, že na výboru a tak, jak se setkával i s jednotlivými odborovými organizacemi, protože on ty finanční prostředky, a to jsme mu vytýkali na bezpečnostním výboru - ano, my souhlasíme s tím, aby spořil a hledal úspory na Ministerstvu vnitra, v jednotlivých organizacích, které má na Ministerstvu vnitra, ale tam on úspory nehledal, tam my nevidíme žádné snížení. To snížení se objevilo právě v kapitole vnitřní bezpečnosti, a to je, že se sníží finanční prostředky na platy právě u bezpečnostních složek, to znamená u policistů, hasičů a zároveň v té výdajové, provozní části.

Musím říct, že na bezpečnostním výboru pan ministr vnitra řekl, že bude sám dávat pozměňovací návrh, kde tedy dorovná platy hasičům a policistům, aby je tedy měli v uvozovkách na stejné výši jako v letošním roce. Pan ministr vnitra už toho mnohokrát hodně řekl a pak skutečnost byla úplně jiná, proto i my a moji kolegové budeme -a vidíme, že asi ten pozměňovací návrh podal, přesto my ho podáváme taky, protože jsme přesvědčeni o tom, že policisté a hasiči by nejenom měli mít platy stejné, ale měli by je mít, protože tato vláda tím, jaké kroky činí, máme jednu z nejvyšších inflací, a pan ministr vnitra v březnu řekl, že dojde k navýšení jejich platů právě proto, že je vysoká inflace, a v tuto chvíli se možná policisté a hasiči dočkají toho, že budou mít platy popřípadě stejné jako v minulém (i) v letošním roce, a to se vůbec nebavíme o stravném, to se vůbec nebavíme o stabilizačních příspěvcích a o dalších věcech. Pak se samozřejmě nesmíme divit, že od bezpečnostních sborů řada těch policistů, popřípadě i hasičů odchází.

Musím tady zmínit ještě jednu důležitou věc, která mě velmi znepokojuje, a to je, že Ministerstvo vnitra má na rok 2024 v tuto chvíli snížený rozpočet o 2,2 miliardy, a když se podíváte do kapitulního sešitu, to znamená, že na rok 2024 je to zhruba 97 miliard, tak mě velmi znepokojuje, že na rok 2025 a na rok 2026 je schválen střednědobý výhled, který by měl rozpočet Ministerstva vnitra v těchto letech ještě snižovat. Ten rozpočtový výhled je na rok 2025 zhruba 96 miliard a na rok 2026 97 miliard.

Nemusím připomínat, že v roce 2017 a teď ta poslední léta jsme byli 6. nejbezpečnější zemí v rámci světa - v tuto chvíli jsme se posunuli již na 8. místo a podle těch předpokladů to vypadá, že se budeme posouvat níže a níže. Z toho je patrné, že je nutné do vnitřní bezpečnosti ty finanční prostředky dát.

Takže já v tuto chvíli bych si dovolila předložit dva pozměňovací návrhy. Jeden je pod číslem 3611, ten se právě dotýká toho, aby došlo k vyrovnání a navýšení platů zaměstnanců bezpečnostních sborů jak u policie, tak u Hasičského záchranného sboru, plus samozřejmě jejich povinné pojistné, a celkem je to tedy 943 600 000 korun. To je pod pozměňovacím návrhem 3611.

Pod pozměňovacím návrhem 3612 je to ta výdajová část, to znamená běžné výdaje, protože vůbec si nedokážu představit, že by se měly snižovat běžné výdaje právě jak v rámci Hasičského záchranného sboru, tak v rámci policie, takže zde je opět, aby došlo k narovnání, a je to částka 928 milionů korun.

Musím říct, že mě velmi znepokojuje, že dochází v rozpočtu Ministerstva vnitra ke snížení o 2,2 miliardy, když víme, že si pan ministr vnitra nechal vzít informační systémy, které přešly pod Digitální a informační agenturu a společně s tím přešla i řada zaměstnanců z Ministerstva vnitra. Tak bych chápala, že by se měla i ta částka v rámci toho resortu Ministerstva vnitra snižovat. To tam v žádném případě nevidíme. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP