(16.50 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Pak mě velmi znepokojuje, a nevím, jestli mi na to dokáže pan ministr financí odpovědět, proč v návrhu rozpočtu, když nám tady pořád pan ministr vnitra opěvuje transformační plán České pošty, a teď tedy říká, že to bude stát zhruba, ta transformace, 3 miliardy, a na bezpečnostním výboru nám řekl, že ty finanční prostředky v rozpočtu na rok 2024 nejsou. To znamená, mě i velmi překvapilo, že když se ten transformační plán České pošty na vládě někdy na začátku října představoval, že původně tam ten materiál byl navržen s rozpravou a nějakým navrženým usnesením, a těsně před tím projednáním to pan náměstek z ministerstva vnitra změnil a bylo to pouze pro informaci a bez jakéhokoli usnesení. Takže pro mě je to signál, že vláda transformační plán České pošty neschválila, ona ho vzala pouze pro informaci. Žádný člen vlády pro něj nehlasoval, tak to je pro mě určitě signál, protože kdyby vláda s tou transformací souhlasila, tak by k tomu určitě byla rozprava, bylo by k tomu navržené usnesení a bylo by popřípadě jasné, že vláda s tím souhlasí a že je připravená tam finanční prostředky v částce zhruba 3 miliardy dát. V tuto chvíli nejsou alokovány, nejsou v návrhu rozpočtu na rok 2024, takže to působí zvláštním způsobem, a vůbec nevím, jakým způsobem to tedy bude v roce 2024 vyřešeno.

Chtěla bych říct, že ty dva pozměňovací návrhy, které se dotýkají bezpečnostních sborů, hasičů a policistů, to nepředkládám pouze já, předkládám to se svými kolegy Jiřím Maškem, Drahoslavem Rybou, Hubertem Langem, Petrem Sadovským a svou kolegyní Renatou Oulehlovou.

A nyní bych, protože pod Ministerstvo vnitra spadají města, obce a kraje, a vy víte, že jsem vzešla jako řada našich kolegů ze samospráv, dělala jsem starostku, a velmi mi vadí, že se sáhlo městům a obcím na rozpočtové určení daní, ale to bylo v rámci konsolidačního daňového balíčku, a v rámci rozpočtu na rok 2024, aby toho nebylo ještě málo, se jim chce sáhnout na příspěvek na výkon státní správy. Já bych nechtěla připomínat, že z dob před lety 2013, 2014 se také městům, obcím a krajům snižoval příspěvek na výkon státní správy, a i já v pozici šéfky Asociace krajů a i moji kolegové jsme bojovali za to, aby se konečně ten příspěvek zvyšoval, a dalo se do dokumentů, že každý rok se jim to bude zvyšovat o 5 %. I když se to zvyšovalo o 5 %, tak to stejně nepokrylo ty náklady, a jestliže si stát něco od měst, obcí, krajů objednává v rámci přenesené působnosti, v rámci příspěvku na výkon státní správy, tak za to taky musí městům, obcím a krajům řádně zaplatit. A jak je to na rok 2024? Nejenom že se to nenavýší o 5 %, ale návrh je, že se to městům, obcím a krajům sníží o 5 %. Kdybych dneska byla ve vedení nějakého města, tak bych řekla, ať si to tedy ten stát, když mi za to nechce zaplatit, vykonává sám. Považuji to za absolutně nepřijatelné a neférové vůči městům a obcím. Takže jim vezmeme rozpočtové určení daní, vezmeme jim další věci v rámci hazardu a dalších věcí, dáme nejvyšší daň ohledně svozu odpadu a tak dále, teď ještě přijdeme s tím, že v rámci návrhu rozpočtu na rok 2024 jim vezmeme příspěvek na výkon státní správy. Příspěvek na výkon státní správy dělá zhruba u měst, obcí, krajů a hlavního města Prahy 14 miliard korun.

Já bych si dovolila předložit tedy ještě jeden pozměňovací návrh, je pod číslem 3707 a ten se dotýká právě příspěvku na výkon státní správy, aby došlo k jeho ne navýšení, ale aby zůstal v té výši, ve které byl v tom roce letošním. To znamená, že je tam, aby těch 5 %, které se rozhodl pan ministr financí vzít, aby se městům, obcím a krajům v žádném případě nebral a zůstalo to v té výši. Chtěla bych upozornit, že i tak v žádném případě nepokryje náklady, které v rámci přenesené působnosti města, obce a kraje vykonávají.

Chtěla bych ještě v souvislosti s tím připomenout, že jsou to právě samosprávy, že jsou to právě města, obce a kraje, které pomáhají a vykonávají věci v krizových situacích, jako byl covid, jako byla uprchlická krize, vykonávají všechny činnosti. My se jim za to odvděčíme tak, že jim snížíme příspěvek na výkon státní správy. To opravdu považuji za velmi neférové a žádám pana ministra financí, aby ten příspěvek na výkon státní správy - on by ho měl navýšit o 5 % - aby ho aspoň ponechal v té výši, jako je v letošním roce. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji paní poslankyni a nyní se přihlásili dva páni poslanci s faktickými poznámkami a poté jeden pan poslanec s přednostním právem, takže nejprve pan poslanec Jiří Mašek a poté se připraví Hubert Lang, s dvouminutovými faktickými.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážená paní předsedající, vážený pane ministře, kolegyně, kolegové, to, co tady říkala paní kolegyně Vildumetzová - my jsme spoluautoři také těch pozměňovacích návrhů - tak já bych jenom drobné doplnění, a to doplnění ve vztahu k bezpečnosti a projednávaným kapitolám na výboru pro bezpečnost.

Pane ministře, tamty úspory, které jsou, jsou opravdu úspory na dřeň, a když jsme se otevřeně ptali ředitelů služeb a jejich ekonomických náměstků, tak nám řekli, že nejsou schopni s tímto rozpočtem příští rok překlenout a že mají příslib nějakého dorovnání v průběhu roku. Takže z mého pohledu si trošku lžeme do kapsy už při tvorbě toho rozpočtu. Ano, on nám teď nějak vyjde, ale počítá se s tím, že se tam budou muset peníze dolít.

A další věc, která se mi zásadně nelíbí, kde se avizuje, že počty úředníků, civilních zaměstnanců a podobně se snižují, tak ony se snižují zčásti umělým způsobem, a to převedením civilistů do uniforem, což je krátkozraké, do budoucna zatěžující, protože pokud se nezmění výsluhový systém, po 15 letech tito uniformovaní civilisté budou pobírat výsluhy - ale po nás potopa, jak tomu rozumím. Takže je to špatně, nejsou schopni ani služby na ulicích a podobně.

A potom druhá oblast, kterou se zabývám, je zdravotnictví. Teď vrcholí krize ve vyjednávání mezi ministrem Válkem a odboráři o platech. Chci jenom připomenout těch 14 miliard, které jsme vzali z fondů pojišťoven a které by se nám teď hrozně hodily, protože jedna z možností, jak ty platy dostat k lékařům, je přes zdravotní pojišťovny. 6,8 miliardy (?), které teď má k dispozici pan ministr Válek, a hovoří o tom, že snad má příslib dalších 2 (miliard), nestačí. Kvalifikovaný odhad pro příští rok je zhruba 12 až 13 miliard. Připomínám Hegerovo memorandum z roku 2011, který slíbil 1,5 až 3násobek platu lékařům (Předsedající: Čas!) nás dneska dobíhá. (Předsedající: Čas prosím!) Shodou okolností také TOP 09. (Předsedající: Čas, prosím, pane poslanče!)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a nyní pan poslanec Hubert Lang. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP