(18.20 hodin)
(pokračuje Josef Kott)

Sněmovní dokument 3585, také navýšení částky na odborná periodika, a zde se jedná o včelaře a požadovaná částka je 5 milionů korun.

Poslední z podkapitoly na podporu odborných periodik se týká spolku zahrádkářů a zde požadovaná částka je 2 miliony korun. Jenom bych chtěl dodat, že vždy se jedná o periodika, která jsou velice specifická, odborně fundovaná a taková nějaká reklama, která by zlevňovala vycházení tohoto časopisu, bývá velice složitá.

Druhou podkapitolou, o které jsem hovořil a kterou bych chtěl rozvést, je dotační titul D15, což je podpora mimoprodukční funkce rybníků. Zde si dovolím říct k tomu asi následující. Tento dotační titul je jediným národním dotačním programem, který zajišťuje alespoň částečnou kompenzaci rybářským subjektům, jimž vzniká újma při zajišťování vodohospodářských, celospolečenských a environmentálních funkcí. Tyto finanční prostředky přispívají k zadržování vody v krajině, k ochraně a zlepšení životního prostředí, zachování přírodních zdrojů a genetické rozmanitosti, jakožto i udržování krajiny a tradičních charakteristik akvakulturních oblastí. Jedná se tedy o obecně prospěšné činnosti prováděné ve veřejném zájmu. Zde navrhovaná částka je navýšena o 30 milionů korun. Toto je tedy sněmovní dokument 3591.

Další podkapitolou je podkapitola národní dotace, sněmovní dokument 3609. Zde se jedná o národní dotace. Z těchto národních dotací jsou podporovány řady cílených programů a potřebné aktivity. Národní dotace slouží k podpoře široké škály v oblasti a slouží k posílení konkurenceschopnosti, udržování výrobního potenciálu zemědělství a jeho podílu v rozvoji na venkovském prostoru. Jedná se o důležitý nástroj k udržení stability ve venkovských oblastech a v dalších oblastech v gesci Ministerstva zemědělství. Tento nástroj má zcela nezastupitelnou úlohu a je nezbytné zajistit jeho adekvátní financování, a proto je nutné alokaci finančních prostředků zajisté zvýšit. A tady ta částka je 1 miliarda korun.

Poslední podkapitolou je dotační titul 1D - podpora včelařství, sněmovní dokument 3610. Tady si dovolím to okomentovat asi v tom smyslu, že jsme zde řešili v rámci úsporného balíčku tyto záležitosti a jsem rád, že se nám podařilo alespoň částečně vrátit finanční prostředky, které včelařům dle mého názoru patří. V současné době neřešíme jenom varroázu a včelí mor, ale určitě zde přicházejí i ostatní hrozby, které už jsou na hranicích České republiky, a bez toho, aniž by včelaři řešili ošetření, vyšetření a do jisté míry i vnitřní ochranu svých včelstev, tak my jsme udělali to, že jsme jim sebrali 65 milionů na tuto činnost. Z toho důvodu my navrhujeme se svými kolegy vrátit částku nebo navýšit částku o 60 milionů korun.

Já si ještě dovolím to znova zopakovat, protože těch pozměňovacích návrhů, které jsem připravil se svými kolegy ze zemědělského výboru, je poměrně hodně, takže tímto se hlásím ke sněmovnímu dokumentu 3580, což je podpora periodik pro spolky myslivců - 3 miliony korun, sněmovní dokument 3584, což je podpora periodik pro spolky rybářů - 3 miliony korun, sněmovní dokument 3585, podpora periodik pro spolky včelařů - 5 milionů korun, sněmovní dokument 3587, podpora periodik pro spolky zahrádkářů - 2 miliony korun, sněmovní dokument 3591, podpora mimoprodukčních funkcí rybníků, sněmovní dokument 3609, podpora navýšení národních dotací, sněmovní dokument 3610, posílení dotačního titulu 1D, podpora včelařství.

A ještě po dohodě s paní kolegyní Margitou Balaštíkovou se dovoluji přihlásit ke sněmovnímu dokumentu 3595. Tento sněmovní dokument řeší dotační titul 13 v rámci národních dotací Ministerstva zemědělství na zvýšení kvality a konkurenceschopnosti potravinářských a krmivářských podniků a zde řešená navýšená částka je 50 milionů korun. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Janda a připraví se pan poslanec Tomáš Dubský. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jakub Janda: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážené dámy, vážení pánové, dovolte mi, abych vás seznámil s pozměňovacím návrhem k vládnímu návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2024. Pozměňovací návrh zákona koaličních poslanců Jakuba Jandy, Věry Kovářové, Heleny Langšádlové, Šimona Hellera, Olgy Richterové, Pavla Žáčka, Ondřeje Lochmana, Jana Jakoba, Jana Bartoška, Jakuba Michálka a Vojtěcha Munzara je nahraný v systému pod číslem 3672. V rámci předkládaného pozměňovacího návrhu se navrhuje podpořit formou dotace v souhrnné výši 12 180 000 korun projekty a činnost organizací Masarykovo demokratické hnutí, Ústav TGM, Československá obec legionářská, Spolek pro zachování odkazu českého odboje, Platforma evropské paměti a svědomí, Bez komunistů CZ a Památník šoa Praha. Dotace pro vybrané neziskové organizace jsou poskytovány z kapitoly všeobecná pokladní správa každoročně od počátku devadesátých let minulého století. Zařazeny byly do této kapitoly na základě rozhodnutí Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Oproti pozměňovacímu návrhu, který jsme s poslaneckými kolegy podávali minulý rok, se tato částka na podporu zmíněných organizací na rok 2024 navyšuje o 1,85 milionu korun.

Tyto organizace plní svůj účel pořádáním různých kulturních, vzdělávacích, osvětových a společenských akcí či projektů, které podporují svobodu a demokracii v naší zemi. Podrobné zdůvodnění najdete v důvodové zprávě tohoto pozměňovacího návrhu. Tímto jsem pozměňovací návrh odůvodnil a zároveň se k pozměňovacímu návrhu, nahrazenému v systému pod číslem 3672, přihlašuji. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní je přihlášen do rozpravy pan poslanec Dubský, připraví se paní poslankyně Zajíčková. Prosím, máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Tomáš Dubský: Děkuji. Dobrý večer. Vážená paní předsedající, pane ministře, milé kolegyně, kolegové, dovolte mi, abych vás taky seznámil s pozměňovacím návrhem k vládnímu návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2024, který je uveden jako sněmovní dokument 3704. Pozměňovací návrh se týká kapitoly 322 Ministerstvo průmyslu a obchodu, kde ve specifickém ukazateli Zahlazování následků hornické činnosti snižujeme výdaje o 50 milionů korun a ve specifickém ukazateli Podpora podnikání navyšujeme o 50 milionů korun. Jako odůvodnění uvádím, že se jedná o program podpory malých prodejen na venkově, Obchůdek 2021+, který byl vlastně vládou schválen již v roce 2021 a slouží k podpoře prodejen na malých obcích. Jak jsem uváděl, jedná se o sněmovní dokument 3704 a tímto se k němu přihlašuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP