(18.10 hodin)
(pokračuje Milan Wenzl)

Chápu, že potřebujete ušetřit. Tak prosím nerozhazujte! Proč se má vyplácet výchovné za to, že žena porodila děti? Říkáte, že je to proto, že žena, když měla děti, má nižší důchod než ostatní. To ale není pravda. Ve skutečnosti je to tak, že nejnižší průměrný důchod mají ženy, které neměly a nemůžou mít děti. U matek se tenhle čas, kdy vychovávaly děti, nezahrnuje do výpočtu výdělku. Když dělala 40 let, tak se jí z toho odečtou 4 roky a celý její výdělek se vydělí 36. Naproti tomu bezdětné ženě se výdělek vydělí 40, pokud takovou dobu pracovala. Čili průměrný výdělek u ženy, která neměla děti, je nižší než u té, která je měla. A hlavně vůči ženám, které jsou na tom lidsky nebo zdravotně špatně, protože trpí tím, že nemohly mít děti, přičemž často to nebyla jejich volba, je to bezohledné! Tady bych použil slova kolegy Patrika Nachera, dvojí metr. Tak prosím, měřte každému stejně!

Ale pravý důvod, proč vláda nemohla dát něco z rozpočtu důchodcům, je ten, že z této vlády se stala obyčejná parta škodíků, kterým už nestačí brát ze státního, tak už začali obírat důchodce i samoživitelky. Asi nevíte, kdo to jsou škodíci. Škodíci jsou zvláštní živočichové divných a různých vzezření, používají svoje nenechavé pracky, mají mlsné zobáky a nabroušená kusadla. Jejich rajony jsou naše peněženky, naše domovy. Narazit na ně můžeme u nejrůznějších ministerstev. Tato vláda provedla to, co ještě žádná jiná vláda v historii neudělala. Kradou se peníze svému národu a cpou se cizím státům na úkor svých občanů.

Vážené poslankyně a vážení poslanci, pokud jste ještě neztratili svou čest a jste tu pro občany, nehlasujte pro navržený rozpočet v tomto znění. Já budu hlasovat pro jeho vrácení předkladateli. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní vystoupí paní poslankyně Ožanová a další na řadě je pan poslanec Josef Kott. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, já jsem vložila do systému dva pozměňovací návrhy, a to návrhy pod číslem 3592 a 3613. Dříve, než se k jednotlivým návrhům vyjádřím, bych chtěla říct, že mají jedno společné, a to je to, že se týkají mandatorních výdajů Ministerstva spravedlnosti, které navržený rozpočet nepokrývá. Předpokládám, že tento problém se netýká pouze jednoho ministerstva, že se jedná o větší problém u všech ministerstev, a já chci tímto poukázat na to, že právě mandatorní výdaje by měly být ty, které by měly být v plné míře pokryty.

Takže pozměňovací návrh 3592 jsem podala společně s kolegou Markem Novákem. Jedná se o to, že v návrhu rozpočtu kapitoly Ministerstva spravedlnosti zůstal nezohledněný požadavek rezortu na navýšení výdajů spojených s nutností poskytnout náhrady soudů, náhrady pro advokáty ex offo, znalce, tlumočníky, insolvenční správce, likvidátory ve výši 500 milionů. Prosím vás, tuto částku jsem získala z kapitoly, kterou nám předložilo Ministerstvo spravedlnosti při projednávání ústavně-právního výboru. Není to číslo, které bych si vycucala z prstu, ale Ministerstvo spravedlnosti samo uvedlo, že tato částka jí chybí na pokrytí těchto výdajů. Proto, aby rezort spravedlnosti řádně fungoval a abychom měli důvěru v naši justici, domnívám se, že požadavek na to, abychom měli pokryty prostředky na advokáty ex offo, na tlumočníky, soudní znalce - přece všechny tyto profese přispívají k tomu, aby mohly být řádně projednávány různé spory a soudci mohli rozhodovat na základě důkazů, znaleckých posudků, mohli vyslýchat pomocí tlumočníků kohokoliv. A prosím vás, advokáti ex offo? Já se domnívám, že to je pro náš systém dosti podstatné, protože jsou lidé, kteří si skutečně nemohou dovolit zaplatit si advokáta, a proto jsou jim advokáti ex offo přidělováni. Nedostatek na této kapitole Ministerstva spravedlnosti považuji za alarmující. Takže to je pozměňovací návrh 3592, k němuž se přihlašuji, a týká se 500 milionů pro Ministerstvo spravedlnosti.

Další pozměňovací návrh, tady už budu mluvit trochu kratčeji, je 3613, který jsem podala společně s kolegou Patrikem Nacherem, a jelikož o něm kolega již dostatečně dlouho hovořil, tak jenom zopakuji, čeho se týká. Jedná se opět o pokrytí mandatorních výdajů, a to je ve výši 500 milionů, opět ve výši, kterou uvádí Ministerstvo spravedlnosti, tedy odtud jsme číslo čerpali, a jedná se o to, že nejsou pokryty výdaje na odměny soudních exekutorů za zastavování marných bagatelních exekucí.

Tolik k mým pozměňovacím návrhům. Jenom zopakuji, moje návrhy slouží k tomu, abychom dokryli některé mandatorní výdaje z rezortu Ministerstva spravedlnosti. Nicméně považuji za zcela nevhodné, že vůbec musíme podávat takovéto pozměňovací návrhy, že mandatorní výdaje mají být plně pokryty v návrhu rozpočtu. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. A nyní vystoupí pan poslanec Josef Kott, poté pan poslanec Janda. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Josef Kott: Děkuji pěkně za slovo, paní místopředsedkyně. Milé kolegyně, vážení kolegové, já jsem své pozměňovací návrhy rozdělil do čtyř podkapitol a všechny pozměňovací návrhy se týkají Ministerstva zemědělství. Jenom chci předestřít to, že v podstatě vždy se jedná pouze o dorovnání finančních prostředků, které mělo dlouhou dobu Ministerstvo zemědělství k dispozici a které byly upraveny už pro letošní rok během roku, a na příští rok tato částka byla ještě výrazně snížena.

První podkapitola se týká navýšení výdajů na státní politiku rezortu Ministerstva zemědělství, inspekční, kontrolní a výzkumnou činnost, která má být určena na podporu odborných periodik jednotlivých spolků, má řešit regionální práci s mládeží, jako jsou výstavy, školení a tak dále. Druhá podkapitola řeší navýšení objemu finančních prostředků pro dotační titul 15, což je podpora mimoprodukční funkce rybníků. Třetí podkapitola se týká národních dotací Ministerstva zemědělství a čtvrtá podkapitola se týká dotačního titulu 1D, co je podpora včelařství.

A teď bych si dovolil trošku více popsat, o co jde. Takže sněmovní dokument 3580 se týká zmíněné podpory odborných periodik. Jedná se o podpory pro spolky myslivců a zde navržená částka na navýšení jsou 3 miliony korun.

Další sněmovní dokument 3584, taktéž se jedná o podporu odborných periodik. Tentokrát se jedná o rybářský spolek a zde je požadovaná navýšená částka také 3 miliony korun. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP