(19.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, paní poslankyně. Nyní tedy vystoupí pan poslanec Oldřich Černý, připraví se pan poslanec David Šimek, poté Julius Špičák a další. Prosím.

 

Poslanec Oldřich Černý: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi vás seznámit se svými čtyřmi pozměňovacími návrhy k návrhu státního rozpočtu na příští rok. Všechny mé pozměňovací návrhy převádějí finance z rozpočtové kapitoly 306 Ministerstvo zahraničních věcí do rozpočtové kapitoly 329 Ministerstvo zemědělství. Nyní mi dovolte tyto návrhy v krátkosti zdůvodnit.

Živočišná výroba v České republice prochází těžkým obdobím. Ministerstvo zemědělství před několika měsíci zrušilo podporu chovatelům skotu, drůbeže i prasat. To vnímám jako velmi špatný krok, jelikož dotační programy měly motivovat chovatele k investicím na zlepšení životních podmínek zvířat. Zrušení dotací dostává proto některé podniky do velmi svízelné situace. Aby nedošlo ke ztrátě schopnosti českých výrobců se v konkurenčním prostředí prosadit, navrhuji na příští rok větší podporu pro chovatele skotu, drůbeže i prasat, a to právě na zlepšení životních podmínek chovaných zvířat. K této oblasti se vážou moje tři pozměňovací návrhy, a to v celkové výši 500 milionů korun. Vzhledem k tomu, že o zlepšení životních podmínek zvířat mluví strany napříč politickým spektrem, doufám, že moje návrhy budou přijaty.

A teď tedy konkrétně. Pro chovatele skotu navrhuji 100 milionů korun s tím, že částka 50 milionů korun se použije na dotační program 20A, což je Zlepšení životních podmínek chovu dojnic, a částka 50 milionů se použije na dotační program 20D s názvem Zlepšení životních podmínek skotu chovaného v systému chovu bez tržní produkce mléka. Dále chovatelům drůbeže navrhuji zvýšit podporu o 200 milionů korun, a to jako dotační titul v rámci dotačního programu 20B, což je Zlepšení životních podmínek chovu drůbeže. Za třetí navrhuji přesunout 200 milionů korun pro chovatele prasat. Tato částka by se použila na dotační program 20C s názvem Zlepšení životních podmínek chovu prasat. Tolik tedy k mým třem návrhům, které podporují v současné době velmi diskutované téma - zlepšení životních podmínek chovaných zvířat.

Můj čtvrtý pozměňovací návrh reaguje na situaci, ke které došlo letos v sektoru včelařství. Letošní rok totiž byla dotační podpora včelařů značně omezena, což velmi negativně ovlivnilo a omezilo včelařské aktivity. Prosím, uvědomme si, že bez včel je opylování velice komplikované a bez dostatečné podpory včelařů by tak došlo ke snížení produkce ovoce, medu a dalších zemědělských produktů. Protože českým zemědělcům a chovatelům se finanční prostředky nesystémově pouze berou, moje pozměňovací návrhy tento neutěšený stav alespoň zčásti napravují.

Zároveň bych chtěl říct, že hnutí SPD bude vždy plně podporovat české zemědělce i chovatele. Zároveň bych se chtěl přihlásit ke sněmovním dokumentům, které jsou v systému nahrány pod čísly 3687, 3688, 3689 a 3690. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Také vám děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec David Šimek, připraví se pan poslanec Julius Špičák, pan poslanec Marek Novák a další. (Poslankyně Lesenská si přichází k řečnickému pultu pro své brýle.)

Vaše brýle, paní poslankyně, správně.

 

Poslanec David Šimek: Děkuji. Vážení kolegové, já si dovolím předložit pozměňovací návrh, který byl nahrán do systému pod číslem 3680, ke kterému se tímto hlásím a dovolím si jej jen stručně představit. Týká se změn v kapitole Ministerstva životního prostředí.

Má devět bodů. První souvisí s navrženým zrušením 108 míst u organizací rezortu a naopak se vznikem dalších 28 míst u jiných organizací rezortu. V rámci tohoto přesunu jsou mezi rezortními organizacemi prováděny i přesuny prostředků na platy. Dále dochází ke korekci chyby při přípravě návrhu rozpočtu, kde v rámci Národního plánu obnovy byla tři místa financována ze státního rozpočtu omylem odečtena dvakrát. V šestém bodě jde o přesun prostředků na spolufinancování v rámci dohody mezi Švýcarskou konfederací a Českou republikou. Cílem změny pod bodem 7 je dorovnání prostředků na podporu vědy a výzkumu v rámci kapitoly Ministerstva životního prostředí na úroveň roku 2023. Bod 8 má zajistit financování péče o zvláště chráněná území ve vlastnictví státu náhradou za ukončený podprogram Správa nezcizitelného státního majetku ve zvláště chráněných územích, celkem jde o 25 milionů korun, a dále tímto bodem je zajištěna podpora provozu domů přírody vzhledem k jejich nenahraditelné edukační funkci, a to ve výši 10 milionů korun. A poslední bod - jde o navýšení prostředků určených na podporu zoologických zahrad, konkrétně se jedná o chov a péči o druhy volně žijících živočichů a zapojení zoologických zahrad do státní a mezinárodní ochrany přírody.

Závěrem bych chtěl uvést, že celý pozměňovací návrh nemění ukazatel celkové výdaje a změny probíhají v rámci jednotlivých ukazatelů. Ještě jednou děkuji a znovu se hlásím k tomuto pozměňovacímu návrhu, který je nahrán v systému pod číslem 3680. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, nyní pan poslanec Špičák a připraví se pan poslanec Marek Novák. Pana poslance nevidím, já ho tedy dám na konec pořadí, a poprosím pana poslance Marka Nováka. Připraví se paní poslankyně Eliška Olšáková. Prosím.

 

Poslanec Marek Novák: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Kolegyně, kolegové, já se tímto hlásím ke dvěma pozměňovacím návrhům, které jsou v systému evidovány pod čísly 3599 a 3600. Víceméně jsou to velmi jednoduché pozměňovací návrhy. Ten první se týká zvýšení rozpočtu pro vysoké školy. Je to především právě proto, že nemáme dostatek financí ve vysokém školství. Je to zásadní problém, je to problém právě u doktorandů, kteří jsou velmi mizerně hodnoceni, a proto tento pozměňovací návrh.

Co se týká druhého pozměňovacího návrhu, ten se zaměřuje především na prevenci kriminality, a to primární prevenci kriminality, na kterou bohužel tento stát absolutně kašle, protože když si dneska vezmeme drogovou problematiku, tak máme 45 000 lidí, kteří jsou rizikově závislí na takzvaných tvrdých drogách. Když se podíváme do zprávy o drogách, ta nám říká, že tento počet je stabilní. Když si vezmeme, že náklady na jednoho drogově závislého člověka jsou milion korun, tak si lehce v hlavě spočítáte, jaké jsou náklady na 45 000 těchto drogově závislých, a pro nás je velmi důležité to, aby se ten počet snižoval, ne aby byl stabilní. A právě proto je potřeba primární prevence a klást důraz na primární prevenci, protože pokud se podíváte do rozpočtu, na primární prevenci v oblasti závislostí jdou 4 % z celkového rozpočtu na drogovou problematiku. To je naprosto šílené. Když si vezmete, že oproti roku 2021, kdy primární prevence měla 80 milionů - slyšíte dobře, 80 - v letošním roce to už bylo jenom cirka 74 a vypadá to, že to bude ještě horší. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP