(20.20 hodin)
(pokračuje Margita Balaštíková)

A tím pádem se hlásím ke svému pozměňovacímu návrhu, který je ve sněmovním tisku 3595, který jsem se svými ctěnými kolegy předložila. Týká se právě dotace na podporu, v podstatě investic do potravinářského zpracovatelského průmyslu, kde se většinou zpracovávají zemědělské produkty z naší země. Máme tady Klasu, českou potravinu, tak věřme tomu, že to tak je, já myslím, že ano, a alespoň trošičku pomůžeme těm firmám, aby byly konkurenceschopné - ne vůči českým velkým gigantům, ale vůči nadnárodním gigantům, protože my tady sami sobě moc nekonkurujeme. Já myslím, že my se tady na tom trhu docela dobře srovnáme, když nám do toho vlády nebudou házet vidle, necháte nás žít, budete nás podporovat a budete s námi hovořit, a to je všechno.

A já bych vám, kolegové, vy, kteří byste se rozhodli podpořit tento pozměňovací návrh, já vám děkuji za tyhlety firmy, které čekají, kdo z vás tu ruku zvedne a kdo ne. Chápu, že máte určitou dohodu v pětikoalici, byla bych ráda, kdyby tu odvahu našel alespoň pan ministr zemědělství - já si ho, a určitě mnozí jiní, budeme hodně vážit. Děkuji za poslech.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Mám zde dvě faktické poznámky. Jako první pan poslanec Aleš Juchelka, po něm pan ministr Marek Výborný. Prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc. Já se omlouvám, já jsem se spletl v čísle svého návrhu, takže pozměňovací návrh Andreje Babiše a Aleše Juchelky je pod číslem 3606, a ne 3603. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane poslanče. Nyní pan ministr Marek Výborný. Prosím.

 

Ministr zemědělství ČR Marek Výborný: Vážený pane místopředsedo, děkuji za slovo. Já jenom velmi stručně, nechci prodlužovat tu dnešní debatu, ale musím zareagovat na paní kolegyni Balaštíkovou, vaším prostřednictvím. Trochu mi to připomínalo Pohádky ovčí babičky, ale budiž. Tak jenom abychom uvedli některé věci na pravou míru. Rozpočet Státního zemědělského a intervenčního fondu není 38 milionů, to jste si špatně přečetla, a skoro mě to mrzí, protože to by opravdu tedy ti zemědělci nedostali to, co potřebují, to, co si zaslouží, ano? Takže jsme na částce 38 miliard, to je podstatný rozdíl.

A to, co jste tam prezentovala, se také nezakládá na pravdě, čili to ponížení oproti loňskému roku je 618 milionů v rozpočtu 38 miliard korun a nějaké drobné, není tady prostor na to, abych to rozepisoval do detailu, čili není to nic, co by se jakýmkoliv způsobem promítlo do financování nebo kofinancování, ať už evropských, nebo národních projektů. My jsme v rámci národních dotací ponížili, ano, ponížili, ale z částky 2,7 miliardy na 2,5 miliardy korun, a bylo to po konzultaci se všemi nevládními organizacemi, počínaje Asociací soukromého zemědělství, konče Zemědělským svazem a Agrární komorou. Tak to k tomu.

A pokud jde o ty potravináře, no, tak ano. A já tady se musím zastat pana ministra financí. Byl jsem to já, kdo rozhodl o tom, že nebude program 13 vypsaný. Jestli si myslíte, že tyto programy řídí Ministerstvo financí, tak opravdu neřídí, ale bylo to po jasném rozhodnutí, a odůvodněném rozhodnutí. A není pravdou to, že potravináři nemají šanci. Je zajímavé, paní kolegyně, že když teď měli šanci si v rámci PRV požádat o investiční podporu, tak nám tam 1 miliarda zůstala. Znovu opakuji, 1 miliarda zůstala. Stejně tak mají šanci si požádat o úvěrovou podporu přes PGRLF, čili tohleto není pravda, vy to moc dobře víte. Já to beru (Předsedající: Čas.) jako opoziční kolorit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, pane ministře. Faktická poznámka paní poslankyně Balaštíkové. Prosím.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Omlouvám se za to číslo. Já už jsem si to uvědomila, když jsem to říkala (Se smíchem.), ale už jsem to nechtěla rozporovat. Nicméně vážím si toho, že jste se přiznal k tomu, že jste to byl vy, to se opravdu cení, že jste to škrtl. Ale, pane ministře, já nemám úplně ty údaje jako vy, a ty, které získávám, tak vidím, že u toho PRV to dopadá jinak. Je potřeba se podívat, proč tam jsou třeba ty nespotřebované věci, proč nebylo těm žádostem vyhověno, jaký to byl důvod, a teprve potom se o tom bavit. Ale nechci tady zdržovat ctěné kolegy. Jestli souhlasíte, sedněme si na to spolu, nad materiál, který jste vy měl ve vládě, který mám já, jak mám já výsledky prvního kola, a můžeme se podívat, jak to opravdu dopadlo, jak to bylo, které ty společnosti tedy čerpaly a zda byl převis, nebo ne a jak bylo vyhověno těm žádostem. Ale děkuji vám za odpověď.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, a nyní tedy pan poslanec Martin Kolovratník, připraví se pan poslanec Jan Berki. Prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji za slovo. Dobrý večer, kolegyně a kolegové, v téměř prázdném sále. Věřím, že přes nepříliš hojnou účast v této večerní hodině někteří z vás, nebo aspoň část z vás, a hlavně páni ministři, kterým budou má slova adresována, budou vnímat moji argumentaci ke dvěma pozměňovacím návrhům, které jsem do vládního návrhu zákona o státním rozpočtu připravil. Oba dva se týkají veřejné ekologické železniční dopravy. Podtrhuji, veřejné a ekologické železniční dopravy. Jsem rád, že tu je například kolega Tesařík z KDU-ČSL, o kterém vím, že je velkým propagátorem železnice, a tak jsem přesvědčen, že až uslyší mojí argumentaci, že se rozhodne mé pozměňovací návrhy jako jeden z dalších koaličních poslanců určitě podpořit.

Tak to bylo možná s odlehčením (Se smíchem.), ale teď už se pokusím více vážně. I když navážu ještě na pana ministra Výborného. On tady naznačil Pohádky ovčí babičky, ale bohužel, bohužel, vážení kolegové, vážené kolegyně z koalice, ty Pohádky ovčí babičky my často slýcháme, aspoň podle našeho názoru, spíš z vaší strany. A já už jsem tady použil jeden příměr někdy v jarních měsících letošního roku, když jsme se bavili také o tvorbě rozpočtu, o tom vašem daňovém balíčku - já jsem to přirovnával té slavné pohádce Jak pejsek s kočičkou vařili dort a dali tam a naschovávali spoustu, spoustu zajímavých ingrediencí a dobrot, které nakonec nikomu moc nechutnaly. A bohužel, volným příměrem mi ta tvorba státního rozpočtu tady tu pohádku připomíná i právě v rezortu dopravy.

Připomenu jedno jediné číslo, je to oněch bájných 28 miliard korun, které reálně chybí rozpočtu Ministerstva dopravy, konkrétně Státnímu fondu dopravní infrastruktury. Ony tam jsou sice nakonec dopraveny, sice připraveny, a to formou půjčky z Evropské investiční banky. Připomenu, že v těch debatách nemáme rozpor v tom, že v některých momentech ta půjčka by mohla být výhodnější než samotné dluhopisy státu nebo vládní dluhopisy, ale chybí nám tam odpověď na jednu otázku, kterou velmi často a několikrát opakovala předsedkyně našeho klubu Alena Schillerová: když ta půjčka od EIB nebude výhodnější a určitou část z těch tranší si vezmete nebo budete muset vzít ze státního rozpočtu, tak kde ji vezmete? Kde na to máte připravenou kolonku? Nikdy jsme se nedozvěděli tuto odpověď. Možná můžeme tušit, že to bude někde schováno ve vládní rozpočtové rezervě nebo někde jinde, ale to jenom tušíme. Tu odpověď prostě nemáme, to tady musí zaznít. A to je jedna z ingrediencí, pane ministře, jste tu jako jediný těch Pohádek ovčí babičky, které nám a voličům a občanům České republiky předkládáte. To za prvé.

A ta druhá, velmi nedobrá ingredience, je to slovíčko přepůjčka, že tyhle peníze přepůjčujete z dopravy, respektive z Ministerstva financí do rezortu dopravy. Účetně si tak vytváříte de facto pohledávku a v tom celkovém deficitu státního rozpočtu, v celkovém čísle, které budete prodávat marketingově a mediálně, zkrátka tady těch 28 miliard schováváte. To na úvod mého vystoupení.

A teď konkrétně dvě změny, které jsem připravil. Ta první se týká podpory, jak jsem řekl, veřejné dopravy železniční pro seniory a studenty. Víte, že předchozí vláda hnutí ANO připravila výraznou a velmi, velmi dobře fungující slevu pro studenty a seniory ve výši 75 % na jízdné. Prokazatelně - prokazatelně, když očistím statistiky od vlivu covidu a když nebudu dělat to, co dělá pan premiér Fiala, že zaklekne na statistiky a chce jiné druhy výpočtu a jiné formulace, tak když opravdu seriózně, férově se podívám na dopravní statistiky, tak každý rok, kdy tato sleva fungovala, přinesla v té veřejné dopravě zvýšení zájmu v cílových skupinách zhruba o 5 %. Prostě prokazatelně, prokazatelně to fungovalo. Vy jste přistoupili sice ke kompromisu, jak říkáte, a OK, mohu to brát jako alespoň určitý kompromis, že jste ty slevy nezrušili, že jste dali na 50 %, ale jednoduchou trojčlenkou, jestliže něco stálo ilustračně z původní stokoruny 25 korun, jestliže dneska to stojí 50 korun, tak vy jste to jízdné seniorům a studentům zkrátka zdražili na dvojnásobek. Vy jste ho udělali dražší. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP