(20.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Hezký dobrý večer. Já jsem, pokud si dobře vybavuji, začínal a vypadá to, že i končím. To není žádný záměr. Končím proto, že zde načtu pozměňovací návrhy, které jsem podal společně s panem poslancem Špičákem, které se týkají výzkumu. Takže se přihlašujeme tímto pozměňovacím návrhu 3701. Jedná se o navýšení kapitoly Akademie věd. Jde o institucionální podporu, a to o částku 518 milionů korun.

Dále 3702. Jde o navýšení Grantové agentury České republiky. Jde o účelovou podporu a jde o 221 milionů korun.

A potom pozměňovací návrh 3703 - navýšení TAČRu, Technologické agentury. Opět tedy účelová podpora o 869 milionů korun. Bere se to z rozpočtové rezervy.

Proč se to navrhuje? Je to velmi jednoduché. Přesně tyto částky, samozřejmě v kontextu toho, co už je schváleno, čili včetně toho navýšení nyní, by to odpovídalo tomu, co navrhla Rada vlády pro výzkum, vývoj a inovace letos v dubnu. To znamená, není to nic jiného než návrh RVVI. Já to říkám proto, že jsem určitou dobu byl ve vedení Rady vlády pro výzkum, vývoj a inovace, tuším sedm nebo osm let. Vím, že to nebylo jednoduché, je to náročné dávat dohromady všechny požadavky, ale vždycky to, co se tam nakonec dohodlo a vykomunikovalo, tak se nakonec respektovalo. Musíme si říct, jestli tedy rada má svůj význam. Pokud ano, tak doporučuji, by se braly její závěry, anebo nedělejme tu radu, nebo je to skutečně orgán, kde si tedy všichni řeknou svůj názor, setkají se tam, vypijí si kafe a nemá to smysl. Od toho je tam člen vlády, který má toto koordinovat, měl by se za to postavit a poté by toto mělo být bráno na zřetel, a do značné míry tedy by se to mělo takto respektovat. Proto dáváme tento návrh a já děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Přečtu omluvu: dnes od 19.30 z rodinných důvodů se omlouvá paní poslankyně Mračková Vildumetzová.

Nevidím nikoho dalšího, kdo by se hlásil do rozpravy. Pokud se nikdo nehlásí, v tom případě rozpravu končím.

Chci se zeptat, zda pan ministr chce závěrečné slovo? Vím, že potom pan zpravodaj také chce závěrečné slovo. Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Za prvé bych chtěl konstatovat, že naprostá většina vystoupení přesně odpovídala tomu, k čemu má sloužit druhé čtení státního rozpočtu, to znamená představení a odůvodnění pozměňovacích návrhů. Já a můj tým se tomu budeme věnovat podrobněji v příštích dnech. Takže mám jedinou poznámku k tomu - dvě poznámky, omlouvám se - a obě se vážou k vystoupení pana místopředsedy Havlíčka.

On tady dal dva návrhy, které se týkají dotací nebo přenesení povinnosti platit, ať už POZE, nebo regulovanou část ceny elektrické energie, a říká, že by byl, bude rád, abych případně podpořil oba. Tak to není možné, protože dohromady bere 10 miliard z rozpočtové rezervy. To jenom avizuji technicky, vůbec ne politicky.

Ale co považuju za něco, s čím bychom si zahrávat určitě neměli - já chápu, pokud navrhujete z jiných kapitol přesuny a máte jiné politické priority, naprosto v pořádku - ale absolutně musím odmítnout návrh snížit o 15 miliard obsluhu státního dluhu. Kdyby takový návrh prošel, prostě Česká republika nebude platit úroky z vydaných dluhopisů. Já netvrdím, že to je na korunu přesně, je to odhad jako vždy, ale určitě tam není rezerva 15 miliard. Já bych řekl, že tam ta rezerva není ani 10 % z toho. Nevíme, jak se budou vyvíjet úrokové míry a jak případně zareagujeme například předčasným splácením a novou emisí, ale 15 miliard tam prostě není, a to jsem chtěl říct, že já považuju přijetí takového pozměňovacího návrhu za nebezpečné. To není žádný politický postoj, to je nejvíc mandatorní výdaj ze všech mandatorních výdajů, to znamená platit úroky. To jenom poznámka. Dopředu říkám, že takový pozměňovací návrh nemohu podpořit, u všech ostatních se podíváme v příštích dnech.

A já bych ocenil, i když to není moje práce, ale ocenil bych dohodu předsedů poslaneckých klubů, vládních minimálně, s paní předsedkyní poslaneckého klubu na to, abychom si zkusili domluvit nějaký rozumný harmonogram projednávání ve třetím čtení. Já myslím, že máme prostor na to, abychom takovou dohodu udělali, kdy bychom absolvovali třetí čtení. Všichni máme zkušenosti, a to je to jedno, jestli z vládních, nebo opozičních lavic, že ten bod není úplně krátký, a nepovažoval bych za šťastné, kdybychom například o návrhu státního rozpočtu hlasovali po půlnoci. To mi raději přijde lepší případně projednávat to ve dvou jednacích dnech, já bych řekl v obvyklých jednacích hodinách. Ale také když začneme ráno, tak je velká pravděpodobnost, že se to stihne v obvyklých jednacích hodinách. Takže jenom touto formou prosím všechny předsedy opozičních klubů včetně vlastních, aby se pokusili najít nějaký solidní harmonogram, aby všichni, kteří budou chtít vystoupit ve třetím čtení, měli dostatek prostoru, a současně abychom případně nehlasovali někdy v brzkých ranních hodinách. To si návrh státního rozpočtu nezaslouží. Ještě jednou děkuju za proběhlou rozpravu.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Chci se zeptat pana zpravodaje, zda chce vystoupit teď, protože se hlásí ještě paní předsedkyně Schillerová? Prosím, máte přednost. Myslím, že to je reakce na pana předkladatele. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji. Taky naprosto věcně budu reagovat. No, ono tam nebylo moc možností, pane ministře, protože je to 38 miliard, a já rozumím, že 15 miliard v obsluze státního dluhu může být už problematické. Tam vždycky rezerva je, oba to víme, že ano. Ale předpokládáme, že třeba se i úroky začnou nějak zlepšovat, ale chápu, jenomže my jsme vycházeli z toho, že když jsme - nechtěli jsme sahat do Ministerstva obrany bez nějaké logiky, takže jsme si nechali zpracovat smlouvy a sáhli jsme na to, kde není ještě smlouva nebo se zrušila a tak dále. Takže jenom vysvětluji, proč jsme takhle postupovali. Samozřejmě že nevidíme úplně do těch střev, zda by se dalo třeba čerpat z nespotřebovaných nároků.

A k té vaší druhé poznámce stran harmonogramu. Určitě jsem připravena jednat, ano? Chápu, že je nedůstojné hlasovat o pozměňovacích návrzích o půlnoci, takže pojďme se domluvit a bavme se, uvidíme, jak dlouho bude trvat rozprava. A pak se vůbec nebráním tomu, abychom hlasování dali na nějaký jiný den, aby proběhlo důstojně.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji a nyní pan zpravodaj. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Vojtěch Munzar: Děkuji. Já budu velmi stručný. Dnes bylo podáno více než sto pozměňovacích návrhů, ale kvůli tomu nevystupuji. Vystupuji kvůli tomu, že zde zazněl od pana předsedy Okamury návrh na vrácení státního rozpočtu k přepracování. Po konzultaci s legislativou jsem přesvědčen, že tento návrh je nehlasovatelný, protože zákon o jednacím řádu Poslanecké sněmovny stanoví v paragrafech o státním rozpočtu, že k tomu slouží první čtení. Teď už se předkládají jenom pozměňovací návrhy na změny v rámci rozpočtu. Jenom jsem to tady chtěl zdůraznit, abyste třeba ve třetím čtení nebyli překvapeni. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane zpravodaji, a potvrzuji výklad jednacího řádu tak, jak jste uvedl na mikrofon, a děkuji vám za to. Nyní dva kroky.

V prvním končím druhé čtení tohoto návrhu.

Dále sděluji, že přerušuji 82. schůzi do úterý 28. listopadu do 14 hodin a připomínám, že zítra, to je ve čtvrtek 16. listopadu, bude zahájena v 9 hodin 83. schůze.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, já vám děkuji a přeji klidný zbytek dnešního večera.

 

(Schůze přerušena ve 20.58 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP