(20.40 hodin)
(pokračuje Petr Bendl)

Digitalizace fotoarchivu ČTK byla zahájena v roce 2019. Jedná se o dlouhodobý společný projekt, který realizuje příspěvková organizace Ministerstva kultury Národní knihovna, a to na základě podepsaného memoranda o spolupráci mezi ČTK a Národní knihovnou. Národní knihovna má dlouholeté zkušenosti s digitalizací kulturního dědictví. S ohledem na to, že Ministerstvo kultury nevypisuje možnost podpory, v jejímž rámci by bylo možné například z ukazatele kulturní aktivity poskytnout finance přímo ČTK, budou prostředky poskytnuty Národní knihovně, která pro ČTK digitalizaci zajišťuje. U výše uvedené částky se jedná primárně o prostředky na mzdy za výkony, které budou zaměstnanci Národní knihovny pro naplnění digitalizace muset zajistit. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní faktická poznámka pana poslance Kolovratníka, připraví se paní poslankyně Iveta Štefanová. Prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Dobrý večer. Já ten čas ani celý nevyužiju, ale musím říct, že mě to překvapilo a překvapilo příjemně, pane poslanče Bendle, že jste přišel s tímto pozměňovacím návrhem. Kolega mě nevnímá, tak vám to pak možná řeknu na čtyři oči. Chci tady připomenout, že tuhle věc, digitalizaci archivu ČTK, chci ocenit, pane kolego, ten pozměňovací návrh na mikrofon, že mě příjemně překvapil. My jsme to řešili na tom mediálním výboru, tehdy ještě tedy volebním výboru v minulém volebním období, a teď se dívám, pan ministr Stanjura tehdy byl členem toho výboru, pamatuji si, myslím, že určité období i Miroslava Němcová se tam pohybovala, a měli jsme tehdy, vy ještě v opozici, my v koalici, na tom shodu. Tuším, že ten projekt se nějak rozběhl, už si nepamatuji detaily, a vnímám tedy velmi pozitivně tento pozměňovací návrh. Vnímám i pozitivní gestikulaci nebo mimiku pana ministra Stanjury, tak nevím, jestli předbíhám nebo nepředbíhám, jestli bude tento pozměňovák navržen. Za nás určitě bude mít podporu, že jdete dobrou cestou, a díky za to.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Faktická poznámka pana poslance Bendla. Prosím.

 

Poslanec Petr Bendl: Velmi děkujeme za pochvalu a doufáme, že změníte názor na státní rozpočet jako celek.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, nyní paní poslankyně Iveta Štefanová, připraví se pan poslanec Josef Flek. Prosím.

 

Poslankyně Iveta Štefanová: Děkuji za slovo, vážený, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych také představila své pozměňovací návrhy k vládnímu návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2024 a krátce je odůvodnila. Navrhuji, aby se zvýšily výdaje státního rozpočtu v kapitole 335 Ministerstvo zdravotnictví, a to o částku 400 milionů korun nebo 300 milionů korun nebo 200 milionů korun, a to na výzkum a vývoj ve zdravotnictví. Podfinancování výzkumu a vývoje v České republice - je dlouhodobě podfinancováno a je třeba to změnit, zejména v čase krize posílit schopnost vytvářet na našem území dostatek zdravotnických prostředků nebo léčiv pro naše občany. V době krize s nedostatkem léků se jasně ukázalo, jak riskantní je spoléhat na dodávky těchto produktů ze zahraničí, nebo dokonce z jiných kontinentů. Důraz by měl být kladen na prakticky využitelný výzkum, nikoliv jakési teoretické bádání. Produkty výzkumu a vývoje, ke kterým by mělo směřovat toto financování, by měly být snadno použitelné v praxi, neboť Česká republika potřebuje rychle posílit soběstačnost právě i v oblasti zdravotnictví.

Dále navrhuji zvýšit výdaje státního rozpočtu v kapitole Ministerstva zdravotnictví, a to o částku 70 milionů korun vrácením financování krajským hygienickým stanicím na dřívější úroveň, tedy navýšení o 70 milionů ve specifickém ukazateli Výdaje na státní správu. Rozpočet na minulý rok totiž toto financování krajským hygienickým stanicím snížil, přestože se v minulých letech ukázalo, jak důležitou roli sehrávají právě v době krize. Uvedené finance navrhují přesunout z kapitoly Vládní rozpočtová rezerva.

Přihlašuji se tímto tedy k pozměňovacím návrhům, které jsou v systému načteny jako sněmovní dokumenty číslo 3563, 3564, 3565 a 3566. Podrobné odůvodnění je součástí těchto sněmovních dokumentů. Děkuji za pozornost a prosím o podporu těchto návrhů.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, paní poslankyně. Nyní pan poslanec Josef Flek, připraví se pan poslanec Richard Brabec. Prosím.

 

Poslanec Josef Flek: Děkuji. Vážené kolegyně, vážení kolegové, rád bych se přihlásil k pozměňovacímu návrhu Vítka Rakušana pod číslem 3634 u kapitoly 314 Ministerstva vnitra. Předložený pozměňovací návrh navyšuje položky průřezových ukazatelů kapitoly 314 Ministerstvo vnitra na úkor provozních výdajů kapitoly. Žádným způsobem nenavyšuje schválený státní deficit, nenavyšuje kapitolu 396 Státní dluh, specifický ukazatel Obsluha státního dluhu. Navrhované změny souvisí s posílením výdajů na platy u Policie České republiky a Hasičského záchranného sboru České republiky. Jedná se o navýšení 2 % objemu prostředků na platy obou bezpečnostních sborů v souvislosti s navrácením předešlého krácení finančních prostředků na platy ve stejné výši. Podrobná zpráva, důvodová zpráva, je, jak jsem říkal, pod číslem 3634. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní pan poslanec Richard Brabec, připraví se pan poslanec Jan Kuchař. Máte slovo.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuju za slovo, vážený pane předsedající. Kolegyně, kolegové, vážení páni ministři, úplně si umím představit, jak mi všichni fandíte, aby mi to dlouho netrvalo, a já vám tu vaši

víru splním. Chtěl bych se tímto přihlásit ke dvěma pozměňovacím návrhům, které jsou v systému pod číslem 3696 a 3698, a opravdu jen velmi krátké zdůvodnění.

První pozměňovací návrh se týká posílení kapitoly, nebo oba se týkají samozřejmě posílení kapitoly Ministerstva životního prostředí, kapitoly 315, první návrh konkrétně posiluje výdaje v části Ochrana přírody i krajiny, takzvaný Program péče o krajinu, o 100 milionů korun na úkor vládní rozpočtové rezervy. Zdůvodněním je, že ten program je dlouhodobě velmi úspěšný, jsou to stovky konkrétních opatření v přírodě, v krajině, které zvlášť v době negativních dopadů probíhající klimatické změny jsou opravdu velmi zásadní, a poptávka zdaleka tedy převyšuje nabídku, která v tomto programu se v návrhu rozpočtu objevuje.

Druhý pozměňovací návrh je na částku 40 milionů korun, a zvyšují se tedy výdaje v kapitole Ostatní činnosti v životním prostředí a je to konkrétně příspěvek zoologickým zahradám. Zvýšení toho příspěvku z 10 na 50 milionů korun, tedy o 40 milionů korun, opět na úkor vládní rozpočtové rezervy. Tady už jsem zaznamenal i nějaký jiný pozměňovací návrh kolegy, který se snaží tuhle situaci zlepšit. Já si myslím, že to je velmi nedůstojné, že zoologické zahrady a ochranná, respektive záchranná centra na financování pěti záchranných center iniciativy CITES skutečně jsou takhle omezeny, protože to zdaleka, zdaleka nepokrývá péči o zvířata, ať už říkám v zoologických zahradách, nebo v záchranných centrech, takže tento příspěvek tedy navrhuji zvýšit o 40 milionů na 50 milionů korun.

Bližší, respektive trošku delší zdůvodnění najdete právě pod pozměňovacími návrhy číslo 3696 a 3698, ke kterým se tímto přihlašuji. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane poslanče. Zatím řádně přihlášený pan poslanec Jan Kuchař a po něm s přednostním právem pan místopředseda Havlíček. Prosím.

 

Poslanec Jan Kuchař: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já bych se rád přihlásil ke svému pozměňujícímu návrhu s číslem 3668. Jedná se o přesun v rámci kapitoly 322, tedy Ministerstva průmyslu a obchodu, a je to 70 milionů korun na podporu proexportní politiky. Jedná se o prezentace českých výrobců na mezinárodních výstavách, veletrzích včetně vybraných akcí v tuzemsku, jako je třeba tradiční Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně, kde je Ministerstvo průmyslu a obchodu hlavním gestorem, a je třeba na tuto položku přesunout zhruba 70 milionů korun.

Tolik k mému pozměňujícímu návrhu. Veškeré informace o něm jsou k dohledání pod číslem 3668. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji, pane poslanče. Nyní tedy s přednostním právem pan místopředseda Havlíček. Máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP