(14.10 hodin)
(pokračuje Věra Kovářová)

Nyní bychom se věnovali návrhům na změnu schváleného pořadu 82. schůze. Mám zde přednostní práva. Jako první vystoupí pan předseda Marek Benda. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

Prosím o klid, kolegyně, kolegové. Ještě jednou opakuji, děkuji. Prosím o klid.

Můžete začít, pane předsedo.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní předsedající, vážené dámy, vážení pánové. Sdělím několik návrhů k programu schůze, které dnes nebyly dohodnuty na politickém grémiu. Jinak vítám, že jsme celkem schopni se domlouvat, ale samozřejmě chápu, že některé opoziční strany mají v některých věcech odlišná stanoviska. Takže načtu čtyři návrhy a pak navrhnu, abychom dnes jednali a meritorně i hlasovali o návrzích zákonů i po 19. a 21. hodině tak, aby těch šest bodů, které jsou dneska - doufám, že budou dneska zařazeny - bylo projednáno.

Takže první návrh, který bych dal, aby jako bod číslo 1 dnešního jednání byl bod 149, návrh na působení sil a prostředků rezortu Ministerstva obrany v zahraničních operacích a na pobyt ozbrojených sil jiných států na území České republiky v letech 2023 a 2024, sněmovní dokument 566, to by byl první bod dnešního jednání, pak by následovaly tak, jak navrhla paní místopředsedkyně, body 19 a 21. A pak bych navrhoval, aby byl vložen jako čtvrtý bod dnešního jednání bod, dosavadní bod číslo 16, vládní návrh zákona, kterým se mění zákon o úřednících územně samosprávných celků, sněmovní tisk 520, první čtení. To by byly dvě změny, které si dovolím navrhnout do dnešního dne.

Dále na středu ráno před ten návrh ročních odměn na činnost členů kontrolní rady Grantové agentury jako bod 1 vložit ještě vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 12/2020, o právu na digitální služby, sněmovní tisk 548, třetí čtení. To by byla jedna změna na zítřek, abychom začali tímto třetím čtením.

Posléze čtvrtá změna, a to poslední, na páteční jednání. Měli bychom začínat body 131 a 132 a za ně jako bod třetí pátečního jednání navrhuji, abychom vložili bod 133, vládní návrh zákona, který se mění zákon č. 65/2022, o některých opatřeních v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny vyvolaným invazí vojsk Ruské federace, sněmovní tisk 543, třetí čtení. To by byly ty čtyři změny, které navrhuji proti dohodě z grémia.

Dále bych tedy požádal jménem koaličních poslaneckých klubů, abychom dnes jednali a meritorně rozhodovali i o zákonech i po 19. a 21. hodině. Já doufám, že to nebude trvat nějak extrémně dlouho, ale byly signalizovány v některých těch bodech řekněme rozsáhlejší diskuse, tak abychom těch šest bodů dnes dojednali. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji.

 

Zaznamenala jsem vás procedurální návrh, a to abychom jednali i o zákonech procedurálně i meritorně po 19., 21. hodině. Přivolám kolegy z předsálí.

Zahajuji hlasování o návrhu pana předsedy Bendy. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 68, přihlášeni 152 poslanci a poslankyně, pro 75, proti 75. Návrh byl zamítnut. Je zde žádost o kontrolu hlasování. (Odmlka, poslanci kontrolují hlasování.)

 

Ano, pan poslanec Žáček k hlasování - prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Žáček: Dobrý den. Omlouvám se, chtěl jsem hlasovat pro a mám na sjetině proti. Zpochybňuji hlasování. Děkuji. (Potlesk a veselí zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji.

 

Budeme tedy nyní hlasovat o námitce k hlasování. Zaznamenala jsem žádost o odhlášení, proto vás všechny odhlásím. Poprosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. Počkáme, než se ustálí počet přihlášených.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 69, přihlášeno 156 poslanců a poslankyň, pro 150, proti 4. Návrh byl přijat.

 

Budeme tedy znovu hlasovat o návrhu pana poslance Bendy, abychom hlasovali i po 19. a 21. hodině.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 70, přihlášeno 156 poslanců a poslankyň, pro 78, proti 77. Návrh byl zamítnut. (Okamžitě vypuká nadšení a potlesk na levé straně sálu.)

 

Nyní budeme pokračovat v dalším jednání. Mám zde další přihlášku v programu s přednostním právem a tou je přihláška pana předsedy Tomia Okamury. Prosím, pane předsedo, máte slovo. Kolegové, kolegyně... Pane předsedo, vyčkejte, prosím, chviličku. Poprosím vás o přesunutí vašich hovorů do předsálí, aby pan předseda měl klid pro své vystoupení. Ještě jednou prosím o klid. Pane předsedo, prosím. Stačí vám tento klid? (Poslanec Tomio Okamura: No, tak je tady poměrně hluk.) Ano. Takže kolegové, kolegyně, ještě jednou žádost o to, abyste své hovory přemístili do předsálí. Prosím pány poslance vpravo... Děkuji vám. Prosím, pane předsedo, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP