(14.20 hodin)

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, před chvílí jsme tady byli svědky situace, kdy poslanci Fialovy vládní pětikoalice nechodí dokonce ani první den schůze Sněmovny do práce. Sám předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda tady navrhl jménem vládní koalice, aby se jednalo i po 19. hodině, a když jsme o tom vládním návrhu hlasovali, tak ten návrh neprošel, protože poslanci vládní koalice nejsou v práci. Tak to je opravdu neuvěřitelné, proto my jako opozice jsme vás přehlasovali, přestože vy máte 108 poslanců, vlastně 109 dokonce, a nás je tady menšina. Takže to si myslím, že aniž jsem začal ještě s návrhy svých mimořádných bodů, je zcela flagrantní ukázka přístupu poslanců Fialovy vládní pětikoalice k práci v Poslanecké sněmovně. Kašlete na občany zvysoka, pobíráte tady platy, sami sobě jste si zvýšili platy hlasy vládních poslanců, letos v únoru jste si prohlasovali zvýšení platů. SPD bylo proti. Dokonce jste zamítli můj návrh na to, aby byly zamrazeny platy poslanců na celé volební období. Teď, když máte být v práci - a je to první den schůze Poslanecké sněmovny, jednáme od 14 hodin - tak vy tady nejste. To je opravdu ostuda, ta vaše arogance, opovrhování hlasy občanů a vůbec prací tady v Poslanecké sněmovně.

Premiér Fiala se včera vykašlal na stávku milionu nespokojených občanů. Prostě si odjel jinam, místo aby diskutoval problémy přímo se stávkujícími. Hnutí SPD plně stojí za požadavky stávkujících občanů proti Fialově vládě. Takže vy nejenom že úplně opovrhujete arogantně občany, ale dokonce premiér Fiala včera řekl, že ta stávka je proto, že má někdo politické ambice. To je urážka milionu nespokojených občanů. Řekl, že nemá o ničem jednat. No, já si myslím, že je o čem jednat, protože třetina občanů je pod hranicí chudoby kvůli vaší vládě. Máme rekordní pokles reálných mezd, v České republice bude prudké zvyšování daní od ledna kvůli Fialově vládě. Už jste dvakrát tady prohlasovali snižování valorizací důchodů přes obrovský odpor nás obou opozičních stran. Dochází k nenavyšování platů nejen ve veřejném sektoru, ale dochází k velkému poklesu reálných mezd českých občanů, dokonce k nejvyššímu v rámci zemí Evropské unie. Je nedostatek peněz ve školství, nedostatek míst ve školách, krize ve zdravotnictví a odkládání zdravotních výkonů, nedostatek základních léků už je tady více než rok. Máme nejdražší energie ve střední Evropě, jedny z nejdražších vůbec v Evropské unii. Podle Eurostatu jsme jedinou zemí ve střední Evropě, která má energie nad průměrem Evropské unie. Máme dokonce druhou nejvyšší inflaci v Evropské unii, takže vy ničíte úspory českých občanů. Ničíte jejich úspory, které si slušní občané šetří ze své práce anebo ze svých důchodů. I když to už asi ne, protože poté, co jste snížili valorizace a kvůli tomu, jak jste zdražili životy občanům, tak už si lidé nemůžou ani našetřit, což jsou taky oficiální statistiky. Navíc arogantně jednáte, nejste schopni nalézt žádný kompromis, a to ani s tripartitou, ani s odbory a se zástupci zaměstnavatelů. Ti si na vás také stěžují, že nejste schopni vůbec jednat.

Takže se potvrzuje to, co tady říkáme my jako opozice vůči vládním stranám. Tady paní Pekarová, předsedkyně Sněmovny, to vždycky svádí na nás, na opozici, že s námi prý nejde jednat. Vždyť s vámi nejde jednat! Už to říkají všichni, veřejnost to říká, odbory, profesní organizace, plně se to potvrzuje.

Máme obrovský propad životní úrovně, ale hlavně že děláte bezbřehou podporu Ukrajiny. Takže vy tedy kašlete nejenom na občany. Včera se k nim premiér Fiala postavil zády. Místo aby diskutoval a byl tady v Praze a jinde, prostě mezi stávkujícími občany, tak utekl na venkov, utekl mimo stávkující občany. Venkov je fajn, ale on utekl mimo stávkující občany.

A teď jsme ve Sněmovně viděli, že nechodíte ani do práce. To je neuvěřitelné. Sami dáte návrh, a když se o něm následně hlasuje, tak na to nemáte dostatek hlasů, a to dokonce ani po opakovaném hlasování, protože prostě vládní poslanci nejsou v práci. Opozice tady je, ale vládní poslanci nejsou. Takže to je úvod, s kterým jsem ani nepočítal, musím říct, protože jsem se chtěl věnovat návrhu mimořádných bodů, ale to, co jste tady předvedli, je v podstatě zcela dokreslující, jaká je situace ve stranách vládní pětikoalice. Je to arogance, je to nechuť pracovat, je to v podstatě destrukce, je to zmatek. Ani se neumíte domluvit na tom, abyste přišli do práce.

A pojďme teď k těm mým návrhům. Když už tady vidím pana ministra školství Beka z hnutí STAN, první můj návrh na tuto schůzi - já bych ho požádal zařadit jako bod číslo 1 - má název Ve školství panuje dlouhodobá nejistota a nekoncepčnost. Využiji tady přítomnost pana ministra školství Beka, který určitě bude hlasovat, respektive budete pro, určitě řeknete, doufám, že řeknete vašim koaličním kolegům, aby schválili tento bod, protože včera samozřejmě stávkovali i pracovníci ve školství, a to jak pedagogičtí, tak nepedagogičtí. Hnutí SPD podporuje oprávněné požadavky pracovníků ve školství a školské odbory poukazují zcela oprávněně zejména na škrty ve školství, které znamenají mimo jiné propad financí pro nepedagogické pracovníky, tedy kuchařky, školníky, uklízečky a tak podobně. Vláda Petra Fialy navíc hodlá zrušit tisíce těchto pracovních pozic, což ohrozí řádný chod a provoz tisíců škol.

Nedostatek finančních prostředků ve školách zároveň způsobí výrazný pokles počtu hodin věnovaných výuce, omezení možnosti škol dělit třídy na skupiny, kde je vzdělávání efektivnější. Způsobí to zvyšování počtu žáků ve třídách, omezování volitelných předmětů a ohrožení existence malotřídek. Vládní škrty, které učitele do stávky vehnaly, si navíc paradoxně bohužel odskáčou rodiče. Ve školství panuje dlouhodobá nejistota a nekoncepčnost, což hnutí SPD dlouhodobě kritizuje. Vzdělání a školství je pro hnutí SPD jednoznačně prioritou.

Samozřejmě když už tady vidím ministra školství Beka z hnutí STAN, tak vám řeknu jednu věc. Pan ministr se v neděli v předvečer stávky na sociálních sítích veřejně omluvil. Omluvil se za to, že není schopen řešit problémy ve školství. Já vím, že pan ministr mě zase neposlouchá, vy se tady bavíte vzájemně mezi sebou, ale mě zajímá na rozdíl od vás situace stávkujících občanů a situace pracovníků ve školství. Já bych si na vašem místě poslechl opoziční návrhy, protože sami jste bezradní a důvěra ve vaši vládu se v podstatě blíží k nule. To znamená i to, když já tady přednáším návrhy, chci tady věcně diskutovat o řešení ve školství a pan ministr se mezitím baví a neposlouchá, je opět příznačné pro Fialu vládu, opět je to příznačné pro celou Fialovu vládní pětikoalici. Prostě vás to nezajímá. Ale abych to dořekl, tak vy jste se, pane ministře Beku z hnutí STAN, v neděli omluvil na sítích za to, že nejste schopen řešit situaci ve školství, ale ta omluva fakt nikoho nezajímá. Pakliže nejste schopen řešit situaci ve školství a omlouváte se, tak podejte demisi a nechte to na někom jiném. My nejsme v mateřské škole. Já vím, kdybyste se omlouval třeba za nějaký nevhodný výrok - to jsme se tady asi omluvili mnozí z nás, že třeba se ukázalo, že je něco trošku jinak - s tím přece problém nikdo nemá, ale omlouvat se za neschopnost dělat ministra školství a řídit rezort školství, za neschopnost řešit problémy školství, když jste ministr, na to je přece jediná odpověď a to je demise - to je přece úplně jasné - a nechat to někomu, kdo je schopný to řešit.

Takže to jsem vám chtěl říct a já jako první bod navrhuji mimořádný bod s názvem Ve školství panuje dlouhodobá nejistota a nekoncepčnost. Zajímalo by mě právě, jak konkrétně bude Fialova vláda a pan ministr Bek, který tady sedí, teď řešit požadavky školských odborů. Já mám jednoduchou otázku a pojďme to diskutovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP