(15.10 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Já vím, že to působí, pan premiér mluví krásně, krásně mluví. Viděl jsem i pana Kupku, ten mluví ještě lépe, on mluví tak krásně, on tam vykládá, všichni v pohodě. Oni totiž neuvěřitelně lžou. Žádná - žádná! - katastrofa ani bankrot tady nehrozí. Nehrozí! Veřejné finance jsme předali v roce 2021 s menším zadlužením, než jsme nastupovali po té hrozné vládě - Nečasově vládě. Nečasova vláda, tam všichni seděli v té vládě včetně Kalouska, a to je stejná strategie.

A já vám chci jenom ukázat, že vám ukážu zadlužení jednotlivých států v Evropské unii, to je strašně důležité. (Ukazuje.) My, když jsme skončili 2021, tak jsme byli 6. nejméně zadlužená země v Evropské unii - nejméně. Zadlužení se počítá výše dluhu vůči HDP. Je to Eurostat, je to statistika. Samozřejmě, nějakou logiku úplně to nemá, ale takhle to je. A my jsme měli 41,9 - ano? - 2021. A takové země, průměr celé Evropské unie byl 88. Takže o 100 %, vážení spoluobčané, byly vyšší dluhy celé Evropské unie, a eurozóny ještě vyšší.

Takže to strašení je proč? Proč vás straší pan premiér? No, proto, aby ve vás vyvolal pocit nějaké chyby, nebo abyste šetřili, abyste se uskromnili. Ale na to není důvod. Na to není důvod! To je ta hrozná strategie této vlády - strašit. Strašit! A my jsme to už jednou zažili, ale tím, že média nedělají monitoring a neřeknou vám, co bylo v minulosti, tak já vám to připomenu. Zadlužení za této vlády se zhoršilo o tři pozice. Když jsme my končili, měli jsme šesté nejlepší finance z 27 zemí, a teď máme deváté. Ale stále to zadlužení je nízké. Takže proč vás straší pan premiér? Straší vás proto, abyste se uskromnili! Ale oni ve vládě se neuskromňují. Já vám to ukážu. Takže prosím vás, nevěřte tomu, to je jejich mantra. Tak jak tady od roku 2012 opakovali, že my jsme nedemokratičtí a že my jsme takoví a makoví, to je druhá mantra. Takže to zadlužení je deváté nejmenší v Evropské unii a pan premiér si zároveň odporuje tím, že se chlubí, že agentura Moody’s nám vylepšila rating. Ano, to je pravda, ale on vám zapomněl říct, že to vylepšila potom, co v rámci Fialovy vlády to zhoršila, takže ten rating je stejný jak za nás.

Ještě jednou, Česká republika má zdravé veřejné finance. Nevěřte premiérovi! Nevěřte členům vlády! Oni vám stále lžou! Lžou vám proto, aby vás zdanili, aby od vás vybrali peníze a aby ve jménu této mantry zkrátka vám je nedali. A ty peníze patří vám, protože vy jste je zaplatili v inflaci.

Já jsem přesvědčen, že tato vláda manipulovala saldo rozpočtu v lednu 2022. Už jsem to tady jednou vysvětloval, že ministr financí má možnost se podívat, kolik má evropských peněz a jak to použije. Jak je možné, že v lednu 2022 byl přebytek rozpočtu? No proto, aby zkrátka saldo rozpočtu 2021, ano, to přidali naší vládě, řekli, že byl hrozný. Všechno je to manipulace. Manipulace! Lžou! Lžou o zadlužení. Nejsme zadlužení, nevěřte jim! A oni to říkají jenom proto, aby vám nedali ty peníze, které vy platíte. Vždyť vy platíte všechno, vy, daňoví poplatníci.

A teď dobře poslouchejte. Já jsem našel úplně geniální článek a ten článek, a ono se to tak hodí celkově i na politickou situaci v jiných stranách, a ten článek se jmenuje: Kalousek - ten, co pořád strašil. Ano, Kalousek stejně strašil, jak straší pan premiér. 12. května 2010 říká nejhorší ministr financí v historii naší země: "Zaplaťte státní dluh, každý 121 000, vyzývá Kalouskova složenka voliče." Tehdy strašil. A čím vlastně strašil? Když se dostal do vlády po roku 2010, navýšil dluh a nasekal dluhy za 690 miliard - stejně jak tato vláda navyšuje zadlužení a straší, přitom oni sami to způsobili. A tenhle článek je absolutně geniální, protože tady se píše: "Předseda TOP 09 oznámil v listopadu, že nebude kandidovat na předsedu TOP 09. Zároveň na tiskové konferenci se postaral o to, aby dostatečně shodil jedinou samostatnou osobnost, která ho může nahradit - europoslance Pospíšila." No, co mi to jenom připomíná? Samozřejmě, tady se píše, pan Kalousek, "cynik všech cyniků". On samozřejmě strašil Řeckem a lhal, protože on strašil, aby sám ty dluhy udělal. A tak to dělá pan Fiala. Je to úplně jak přes kopírák - přes kopírák! A nebudu vám číst, kde všude tenhle pán byl, ano? Ale to není ten předmět. Takže je to úplně stejné - 2010 vám posílal složenku Kalousek, strašil vás, abyste ho zvolili. Vy jste ho zvolili! A výsledek byl jaký? No, však tady začínal Kalousek (Ukazuje graf.): 28 % a skončil 44, takže nasekal největší dluhy. A to je přesně mantra této vlády.

A znovu opakuji, nevěřte jim. Nevěřte jim! Oni to stále opakují - Fiala, pan Kupka, skvělý mluvčí, opakuje krásným hlasem, přívětivým hlasem, a stále dokola. A o co se tady hraje? Pan Kovanda, to je ekonom, který kdysi pracoval v hnutí ANO a měl za úkol udělat náš program, říká, že tahle koalice vyhraje volby s tím, že bude stále mluvit o tom, že ozdravují veřejné finance. Ale oni neozdravují. Oni ničí tuto zemi! Oni ničí váš život! Oni ničí tuhle ekonomiku! A proto je to lež. Obrovská lež! Protože dá se to všechno zdokladovat.

Proto já navrhuju první bod o tom, abychom tady to projednali, aby to lidi slyšeli, aby to slyšeli: Lži premiéra Fialy o ozdravení veřejných financí. Ano, o tom, jak premiér strašně lže a straší. A bohužel to není jenom o zadlužení.

Druhá věc, kterou oni opakují, je inflace. To je druhý bod: Inflace. Ano, to je neuvěřitelné, jak oni to dokážou překrucovat, a na to se hraje. Je jasné, že inflace bude nízká, to je jasné. Vzpomeňte si, když my jsme končili, inflace byla 5,3 - to byla Babišova drahota podle pana premiéra. Potom byla Putinova drahota. Potom nechali explodovat ceny energií, vyhnali to na 18 %, protože jim to vyhovuje. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP