(15.00 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Takže my chceme zachovat alespoň tu suverenitu - tedy my chceme úplnou suverenitu České republiky, my chceme co nejužší spolupráci svobodných, suverénních zemí bez diktátu Bruselu, co nejužší spolupráci - ale to, že vy nás chcete úplně zbavit suverenity, to znamená, aby nám tady skutečně mohli už diktovat úplně všechno, tak to je pro nás jako SPD úplně nepřijatelné. My jsme vlastenecká konzervativní strana, jediná vlastenecká konzervativní strana v českém parlamentu a hájíme naše národní zájmy. Takže vyzýváme proto vládu Petra Fialy z ODS, aby tyto návrhy na příslušných jednáních vetovala. Opačný postup by byl naprostou zradou českých národních zájmů.

Návrhy Evropského parlamentu zároveň ukazují na zhoubné směřování Evropské unie a na potřebu vypsání celostátního referenda o vystoupení České republiky z této organizace, což SPD dlouhodobě a konzistentně prosazuje, ale poslanci pětikoalice tento náš návrh dlouhodobě odmítají zařadit na program jednání Sněmovny. Takže v podstatě v svém třetím bodu s názvem Strany Fialovy vlády prosazují konec suverenity České republiky jde o to, že bych se rád tady dozvěděl - protože minule jste mi ten návrh zamítli, premiér Fiala se bojí, to víme, že on je strašpytel, on prostě nechce diskutovat, schovává se pořád, už tady ani nechci ani dlouze opakovat, že mi na jaře slíbil před dvěma svědky, před naší mluvčí a předtím mluvčím vaší vlády, bývalou mluvčí ODS, panem... Chvojka se, myslím jmenuje (Hlas z pléna.), Smolka, děkuju za nápovědu, tak mi slíbil před těmito dvěma svědky, že se mnou půjde do duelu v televizi Prima do Partie, jenom já a on. Už je skoro tři čtvrtě roku, nejde, bojí se. Tak kde se jinde máme zeptat, když premiér republiky se bojí jít a jít argumentovat proti opozičnímu lídrovi?

Tak to je samozřejmě problém, proto já už podruhé tady žádám o to - a tady v tomto bodě bychom ani nechtěli nějak déle diskutovat, protože to jasné, to už jsem tady popsal ve svém návrhu - jenom mě zajímá, jak se k tomu Fialova vláda postaví, jestli budete vetovat toto usnesení vyzývající k tomu a vetovat tyto návrhy - protože ono to tam je, už se o tom mluví teď v posledních měsících opakovaně - vetovat ty návrhy, aby bylo zrušeno veto členským státům EU při rozhodování v EU. Je to klíčový dotaz. A samozřejmě mlčení je souhlas, že jo? Jestli mi tento bod zase zamítnete, tak je to jasné. Ale my se budeme ptát znova a znova, vás ubezpečuju. Znova a znova každou schůzi, i v médiích budu mluvit o tom, co chcete udělat s Českou republikou, jak z hlediska veta, tak z hlediska migrace, co chcete udělat s Českou republikou, a to, jak jste ji zdevastovali ekonomicky a sociálně, to ostatně už lidé vidí. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Pane předsedo, nepřejete si zařadit tento bod napevno? (Poslanec Okamura se navrací k pultíku.)

 

Poslanec Tomio Okamura: Já jsem myslel, že už jsem to řekl, omlouvám se, takže toto bych chtěl jako třetí bod dnešní schůze Poslanecké sněmovny.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji vám. A nyní s přednostním právem je přihlášen pan předseda Andrej Babiš. Pane předsedo, máte slovo. Pan Fiala je přihlášen, ale Petr Fiala, Radim Fiala stáhl svoji přihlášku. (Poslanec Babiš mimo mikrofon: Minutku, já se musím zorganizovat.) (Předsedající se odmlčí, poslanec Babiš se vrací do lavice pro materiály.)

 

Poslanec Andrej Babiš: Dobrý den, vážení spoluobčané, dámy a pánové, děkuji za slovo. Já jsem tady vystoupil 16. listopadu, kdy jsem mluvil o demokracii a o tom, že je tady snaha si ji zprivatizovat, a to tím způsobem, že tradiční strany, které mají obrovskou historickou zkušenost - a dneska budete překvapeni, co vám tady budu číst, protože to, co se dnes děje, tak už v minulosti jsme zažili, v roce 2010, ale já se k tomu dostanu. Takže my jako velice nezkušení politici zkrátka potřebujeme určitý čas, abychom pochopili strategii, strategii pana premiéra a strategii této vlády.

Tady jsou neustále různé články, že - i dneska to vidím na Seznamu, samozřejmě víme, že Seznam je velký fanoušek této vlády a pana premiéra a vlastně jim i pomohli vyhrát volby - tak všichni říkají, že vláda špatně komunikuje, i hejtman Kuba o tom mluvil. A já se ptám, co má vlastně komunikovat vláda? Vždyť kdyby komunikovala pravdu, že ničí naši zemi, tak samozřejmě to se jim nechce, takže oni komunikují tu mantru. A já teď se snažím, budu se snažit to vysvětlit.

Tak, jak komunikovali to, že my jsme nedemokratičtí - a my jsme samozřejmě demokratičtí, protože jsme předali moc v prosinci 2021 v mašličkách a naše země byla ve velice dobré kondici - a strategie této vlády je neustále lidi strašit, samozřejmě strašit, a hlavně říkat nepravdu. Pan premiér včera vystoupil, a já jsem ani neměl v plánu vůbec vystupovat v rámci stávky, ale ten projev byl tak úděsný, že jsme museli vystoupit. Pan premiér říká: Máme za sebou opravdu těžké období. Ano, pane premiére, my všichni kvůli vám, kvůli vaší vládě máme těžké období. Covid - žádný neměli. Válka na Ukrajině - ano, jasně, to mělo rozpočtový dopad.

A hlavně, o čem pan premiér mluví a co je stokrát opakovaná lež, a já se to budu snažit vám, vážení spoluobčané, vysvětlit, je, že vás straší se zadlužením a s tím, že máme špatné veřejné finance. já jsem si myslel, že už jsem to tolikrát tady ukazoval, ale já to musím znovu vám vysvětlit, proč pan premiér neříká pravdu. (Ukazuje materiál.) Toto je dluh sektoru vládních institucí A tady vidíte, že vláda, ve které i seděl pan premiér v roce 2012, 2013 - a vlastně vláda ODS a TOP 09 - od roku 2008 zadlužovaly naši zemi, zadlužovaly, takže zhoršovaly veřejné finance. Já myslím, že to je jasné, je to evidentní, v roce 2008 bylo zadlužení 28 % vůči HDP, tak se to počítá podle Eurostatu, a když vláda, která byla podobná a měla stejnou strategii v letech 2008 až 2013, skončila, zadlužení bylo 44,4. A pan premiér tam seděl v té vládě, on byl ministr školství, i pan Stanjura tam seděl. Konkrétně tam seděl pan premiér od 2. května 2012 do 10. července 2013, pan premiér Fiala byl ministr školství. Nic neudělal, jenom byl tam nějaký pokus zpoplatnit školství, ale to je jiná věc. Takže potom jsme nastoupili my, 2014 (Ukazuje materiál.), a tady jasně vidíte, jak jsme snižovali zadlužení a dali veřejné finance do pořádku. A čím? Výběrem daní a snížením zadlužení. A potom přišel covid. Takže pokud pan premiér neustále vás straší, že naše veřejné finance jsou ve špatném stavu a že vlastně ta budoucnost, tak je to normálně manipulace, je to nepravda a nevěřte tomu, vážení spoluobčané, není to pravda, nemáte se čeho bát. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP