(16.20 hodin)
(pokračuje Patrik Nacher)

Kdyby ta příležitost byla, že by NKÚ mohlo začít tu kontrolu na základě podnětu poslance, tak já to sepíšu a rád to do NKÚ pošlu. Ale bohužel, takhle jsem byl poučen, že takhle to prostě nejde. Tak já vás poprosím o zařazení tohoto bodu. Trochu jsem ztratil přehled, jak je tam všechno řazeno. Může to být klidně dnes napevno v 18.45, protože jsem schopen fakt garantovat, že to bude do deseti minut, nebo naopak v pátek ve 13.45, to znamená 15 minut před koncem. Takže takhle dvě alternativy.

A teď mám zařazen, prosím pěkně, druhý bod. Ne úplně dokonale jsem si to tady připravil, protože jsem ještě myslel, že přede mnou budou dvě přednostní práva, a prapůvodně se přiznám, že jsem tento bod měl připravený jako interpelaci, protože to není moje expertní věc. Ale protože interpelace se tento týden opět nekonají, tak já jednak začnu posílat interpelace písemně, protože už skutečně se ruší, to už minule jsem to počítal, to byla polovina interpelací zrušených, teď už jsou to tak dvě třetiny, za chvilku to budou tímhle tempem. Tak se tady pokusím zařadit jako bod, který bych nazval Informace vlády o dokumentu, který vydala Světová zdravotní organizace, to znamená informace vlády o tom návrhu Světové zdravotní organizace.

Stejně asi jako vám i mně chodí - a já na to reaguji, a protože právě na to nejsem expert, a ty informace nemáme - tak nám chodí maily o tom, že WHO přišlo s nějakým dodatkem k mezinárodním zdravotním předpisům, které se týkají pandemie v návaznosti na covid-19, řešení pandemií, a údajně - já říkám údajně, bylo by dobré, aby se sem postavil ministr zdravotnictví a řekl, že to takhle je, nebo není, já se tady nepřu, říkám normálně, to je typická věc na interpelace, ale protože nejsou, tak to tady musím zařadit jako bod, informační bod - a pokud údajně vláda písemně návrh těch nových dodatků Světové zdravotnické organizace do 30. listopadu, což je za dva dny, neodmítne, budou navrhované dodatky automaticky schváleny. Takže já bych poprosil, jestli je možné, když ten bod tady neschválíte, aby tady vystoupil ministr zdravotnictví a řekl třeba, že to je hoax, že to takhle vůbec není, že se nic takového nepřipravuje - já s tím nemám problém a uklidíme tím lidi venku. Ale asi by bylo špatné, kdyby se to promlčelo a pak by se zjistilo, že tady skutečně je nějaký takový dodatek. Bylo by v té chvíli dobré takový dodatek tedy zveřejnit, ideálně v českém jazyce, zveřejnit všechny dokumenty a závazky, které by to znamenalo pro Českou republiku ve vztahu k tomu, kdyby se sem vrátila pandemie, co všechno by se rozhodovalo ve WHO mimo Českou republiku.

Já vás poprosím tohle zařadit dneska, je to informační bod, jako první bod. Případně nechť ministr zdravotnictví nebo premiér nebo kdokoliv jiný vystoupí kdykoliv v průběhu tohoto týdne, odpoví na tyhle věci a třeba rozptýlí obavy občanů, anebo to naopak potvrdí. Takže jak říkám, byť to není moje oblast, ale vzhledem k tomu, že mailů na toto téma mám teď víc než na exekuce - a to je tedy co říct teď před Vánoci - tak jsem si dovolil tohle touto formou tady navrhnout. Takže poprosím jako první bod a znovu, ono to bude ve stenozáznamu, vyzývám ministra zdravotnictví, protože tady nikdo z koaličních poslanců není, takže oni to neuslyší - pak přijdou do toho sálu, nevědí, o čem hlasují, automaticky na každý návrh opozice budou hlasovat proti bez ohledu na to, jak to tady člověk obhájí. Takže proto takhle preventivně zároveň říkám, že když ten informační bod, kde nás ministr zdravotnictví bude informovat, zařazen nebude, tak jestli by si vzal slovo kdykoliv v průběhu těch čtyř dnů až do pátku a řekl nám, co je na tom, co jsem tady já řekl, pravdy, co hrozí, nehrozí, co jsou dezinformace, co je pravda a podobně. Já vám děkuji za pozornost a za podporu.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Další s návrhem programu - jenom se zeptám tady s přednostním právem pana místopředsedy Havlíčka, jestli mohu tedy - nebudete, dobře, takže další s návrhem bodu programu pan poslanec Brázdil. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Milan Brázdil: Dobrý večer, kolegyně, kolegové, děkuji za slovo. Já vás nechci zdržovat, ale přece jenom každý z nás, kdo žije v této republice a nemá zavřené oči a taky uši zacpané, ví, že je tu jakýsi průšvih. Zdravotníci se rozhodli dodržovat zákony této republiky. Tím dodržováním se ale způsobí to, že pravděpodobně dojde k omezení zdravotní péče, a tato vláda by to nějak měla řešit. Já bych hrozně rád, kdybychom mohli, nebo já bych chtěl požádat, jestli by někdo z vlády vystoupil a zareagoval na to, jak dál, jak budeme řešit krizovou situací na základě dodržování zákonů.

Týká se to každého z vás, ač možná teď jste zdraví, za měsíc možná můžete mít problém. Plánované operace asi budou odkládány a já bych hrozně rád, kdyby někdo - ale ne někdo, cíleně bych chtěl, aby to na to neodpovídal teď tady ministr zdravotnictví. On tady byl, ale myslím, že on by nepřinesl nic nového. Řekl to i na tiskovce, je vyčerpané, všechno jsme už nabídli, nic dalšího nebude. Ale myslím si, že za vládu by mohl pan premiér, a on tu dneska je, nějak zareagovat. Tedy ten bod Informace vlády ke krizí ve zdravotnictví, to je ten bod, který bych chtěl zařadit, a je mi to úplně jedno, kam, protože stejně vím, že mi to neprojde. A tudíž se lidi stále budou ptát, jak to bude.

Já bych přesto chtěl poprosit pana premiéra, on mě možná slyší, využít tři, čtyři minuty, jak to bude dál, co s tím provedete nebo co budete chtít řešit. Dokonce i ti zdravotníci teď chtějí za vámi, chtějí s vámi o tom mluvit, tak možná řeknete: Je to předčasné, řeknu vám to až s odstupem, až se s nimi domluvím. Budu za to rád já jako zástupce zdravotníků, budou za to rádi všichni zdravotníci, pardon, pacienti, současní i budoucí, jak to v této republice se zdravotnictvím bude. Moc vás o to prosím, zařadit ten bod kamkoliv, anebo alespoň zareagovat, pane premiére, na tu situaci a říct lidem v republice, budeme to dělat takhle. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní je na řadě paní poslankyně Šafránková. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: Děkuji vám za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já si dovolím opakovaně, stejně tak jako minulé schůze Poslanecké sněmovny, navrhnout zařadit bod číslo 29, sněmovní tisk 9, a jedná se o zákon o sociálních službách. Konkrétně se jedná o zvýšení příspěvku na péči pro lidi se zdravotním postižením.

Jenom na úvod řeknu, opakovala jsem to tady již několikrát. Tyto příspěvky se nezvyšovaly již téměř osm let, konkrétně v I. a II. stupni závislosti. Pro dospělou osobu nad 18 let v I. stupni závislosti je tento příspěvek směšných 880 korun na měsíc.

Tento náš návrh se tady projednával již v loňském prosinci, ale bohužel se vládní poslanci nepřihlásili ke svým hlasovacím zařízením, ačkoliv byli v sále přítomni, a tím tak odmítli pomoci lidem, kteří to skutečně nejvíce potřebují, lidem se zdravotním postižením. Takže vás chci požádat, pojďme to společně změnit, pojďme pomoci lidem se zdravotním postižením a předřaďme tento bod na dnes jako první bod, případně kompromisně tento pátek jako první bod. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP