(16.30 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Kolovratník, který má dvě přihlášky. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji za slovo, dobré odpoledne. A pokud, paní předsedající, souhlasíte, představím obě přihlášky nebo oba dva návrhy v rámci svého jednoho vystoupení.

To první je, dámy a pánové, hlavně vy, kolegyně a kolegové z vládní koalice, už čtvrtý pokus, už čtvrtý pokus o zařazení relativně krátkého a věřím, že nekonfliktního bodu, a to mezinárodní smlouvy mezi Českou republikou a Německem, Spolkovou republikou Německo, o splavnění Labe. Je to sněmovní tisk 88. Tak já znovu, a pokusím se nebýt ironicky a nerýpat do vás, pokusím se být koaliční, vládní kolegové, smírný a vstřícný. Znovu, počtvrté, zkusím zdůvodnit a připomenout: jedná se o mezinárodní smlouvu v tom balíku smluv, které sem do Sněmovny přišly, pozor, před dvěma lety, tedy na konci roku 2021. Je jediná, kterou jsme neprojednali, vy jste ji nepřipustili k zařazení.

Nepředjímám - i kdyby byla nebo nebyla projednána, tak by se s ní ale Sněmovna nějak vypořádala nebo měla by se vypořádat. Vy jste - a teď už budu víc upřímný - bohužel z politických důvodů, z důvodů nezájmu a neochoty jedné z koaličních stran, TOP 09, vy jste odmítli a odmítáte tuto smlouvu zařadit a normálně projednat. Připomenu, je to smlouva o splavnění Labe, smlouva, kterou schválila, projednala a připravila předchozí vláda, je schválena v Senátu, v druhé komoře českého Parlamentu, čeká na nás a čeká následně na podpis prezidenta Petra Pavla - samozřejmě nemohu za něj mluvit, ale mohu předjímat nebo předpokládat, že u pana prezidenta by nepůsobila žádný problém. Nerozumím tomu, proč ji nechcete zařadit na projednání.

Vidím zde jednoho z členů vedení TOP 09, pana poslance Michala Kučeru, který je ze severních Čech. V jeho veřejných vyjádřeních čteme a slyšíme o tom, že pan poslanec Michal Kučera podporuje hospodářství, podporuje díla na vodních tocích, že jsou potřeba vodní elektrárny a podobně, sám potom hlasuje proti zařazení této smlouvy na pořad Sněmovny. Tak já doufám, že tady ty hydrofobní nálady, kolegyně, kolegové, už u vás nebudou, že vás opustí. Koneckonců, paní předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová a předsedkyně TOP 09, jak jsem se dozvěděl, je dneska v Berlíně na mezinárodní návštěvě, takže přece byl by to skvělý signál, který bychom vyslali do Německa na její jednání s německými partnery, že se tady ve Sněmovně povedlo uzavřít smlouvu, na kterou opravdu německá strana čeká. Ona je diplomatická, nechce působit roztržku, ale s pozvednutým obočím se ptá, proč není projednána, proč stále visí ve vzduchu a čeká.

A když u TOP 09 ještě chvilku zůstanu, nedávno zesnulý náš bývalý kolega, pan poslanec Schwarzenberg, jeho rodina nebo jejich rodina vždycky měla ve svých nebo v jednom ze svých kréd rodinných to, abychom se starali o lesy, rybníky a řeky tak, aby krajina sloužila lidem. A tohle, říkám se vší vážností, i tato smlouva je o tom, aby krajina, aby česká řeka sloužila lidem, sloužila české ekonomice a českému hospodářství.

Kolegové ze STANu se hlásí ke splavnění Labe. Na vašem webu, na vašich stránkách pan poslanec Hájek psal článek o tom, že podporuje splavnění Labe. Vím o tom, že kolegové z ODS se také hlásí k podpoře říční logistiky v České republice, takže vy všichni se hlásíte tady k tomu tématu, ale hlasujete proti zařazení. Mohu garantovat a slíbit za opozici, za oba dva opoziční kluby, že zařazení této smlouvy podpoříme. Neznám dneska přesný počet přítomných poslanců, ale pokud tedy někdo z TOP 09 nemáte odvahu z důvodů, které mi nejsou známy, zkusím apelovat a poprosit pár z vás v koalici, ať už ve STANu, nebo v ODS, abyste své hlasy přidali. Ta smlouva opravdu není nijak kontroverzní, zásadní nebo problematická, a prosím, pojďte ukončit tuto mezinárodní ostudu. Je to čtvrtý pokus, který zde činím, aby tato mezinárodní smlouva byla zařazena na plénum Sněmovny a byla projednána. Visí tady dva roky a je to vaše odpovědnost a vaše zklamání ve vztahu k Německu, kde tedy paní předsedkyně dnes je, že ještě nebyla projednána.

Takže, paní předsedající, je to sněmovní tisk 88, mezinárodní smlouva o splavnění Labe. Já jsem prosil, aby byla - nebo chtěl navrhnout, aby byla zařazena dnes jako první bod, ale poslouchal jsem předřečnici, paní poslankyni Šafránkovou, která také navrhovala první bod, takže já modifikuji svůj návrh a prosím, aby to byl první bod po předtím již pevně zařazených. Pokud by tedy paní poslankyni byla úspěšná, tak aby tisk 88 byl hned po ní. Pokud předřečnice úspěšná nebude, aby to byl tedy první bod dnešního jednání. To je můj první návrh.

A ten druhý návrh se týká - smlouva o splavnění Labe je z rezortu dopravy a můj druhý se týká také dopravy - týká se kauzy, která se dnes objevila ve vztahu k Ministerstvu dopravy a k ministru Martinu Kupkovi. Pokud jste ten článek neviděli, budu citovat z médií. Soud rozhodl v minulém týdnu, před pár dny soud rozhodl o tom, že Ministerstvo dopravy, vláda - prostřednictvím nebo rukama a rozhodnutím ministra dopravy - nepravomocně, je to zatím rozhodnuté, ale že vláda protiprávně odvolala z postu, respektive nejmenovala na post ředitele Úřadu pro přístup k dopravní infrastruktuře pana Kodyma, takzvaného whistleblowera. Takto byl v médiích on nazván a takto byl posuzován tento člověk soudem. Připomenu, že se jedná o kauzu, kterou jsme tady ve Sněmovně měli a řešili. Ono to zní nezajímavě - zrušení nějakého malého úřadu. Je to úřad, který vznikl v roce 2016, za naší vlády jsme ho zaváděli. Je to úřad, který je nezávislý a nestranný, kontroluje spory v oblasti železnice, mnohamilionové spory. Vy jste se rozhodli ten úřad zrušit. K tomu my jsme říkali: OK, můžeme slučovat agendy, jako opozice to podpoříme, ale pokud to bude normálně, rozumně a řádně připravené, pokud tedy převedení agend na ÚOHS, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, půjdete standardní cestou.

Ministr Kupka se rozhodl pro poslanecký návrh zákona. My jsme to kritizovali, odmítli jsme to, takzvanou devadesátku, ten zákon jsem přišel 25. června letošního roku. My jsme odmítli devadesátku, souhlasili jsme se zkrácením lhůt, ale ve všech třech čteních, včetně interpelace na premiéra Fialu jsem upozorňoval, že hrozí nezákonný stav, že to, že Ministerstvo dopravy vyhlásilo tendr na ředitele nezávislého regulátora, pak ze dne na den ministr Kupka se rozhodl toho člověka nejmenovat. Přinesl na vládu informaci o tom, že bude úřad rušit, a poslaneckým návrhem ten úřad opravdu zrušil. Že je to na hraně právního stavu, hrozí spory. Pan Kodym se odvolal, ten soud vyhrál. A teď pozor, rozhodnutí soudu je platné okamžitě. Z médií čtu, že Ministerstvo dopravy chce dát kasační stížnost, ta ovšem nemá odkladný účinek. To znamená, Ministerstvo dopravy bude muset toho poškozeného vrátit na jeho pozici. Jsme přitom ve stavu, kdy vy jste tady silou protlačili přes naše varování a naše upozornění zrušení tohoto úřadu. Třetí čtení proběhlo 3. listopadu.

Takže tady apeluji na celou Sněmovnu, abychom plnili ústavní funkci, kdy Sněmovna kontroluje vládu, plní vůči vládě kontrolní funkci, a rád bych zařadil bod, který nazývám Informace ministra dopravy Martina Kupky týkající se nezákonného odvolání ředitele ÚPDI Pavla Kodyma z jeho funkce, aby se pan ministr mohl připravit a ty informace, jak bude postupovat, co bude dělat v tomto řekněme patovém stavu, tak mu chci nechat, dát čas, proto navrhuji tento bod zařadit jako první, a to zítra ve středu v 9 hodin ráno. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji a další na řadě je pan poslanec Juchelka. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Moc děkuji, paní místopředsedkyně. Vážená paní ministryně, vážený pane ministře, vážení kolegové, já tady jdu s návrhem bodu, který se jmenuje tak, jak avizovala moje předřečnice Lucie Šafránková, Příspěvek na péči. Je to z toho důvodu, že pokud by neprošel její bod programu, který je přímo tím zákonem, tak bych chtěl, abychom tady měli bod programu Příspěvek na péči jako takový a abychom si tady už konečně vyjasnili, jaké jsou pozice vlády a jaké jsou pozice opozice právě a koaličních poslanců právě v oblasti příspěvku na péči. Já tady jsem už počtvrté, kdy chci tady tento bod otevřít, budu moci až ve variabilním týdnu přijít s novelou zákona, kterou jsem tam předložil. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP