(20.10 hodin)
(pokračuje Marek Výborný)

Budeme se o tom bavit jak na výboru pro životní prostředí, tak na zemědělském výboru. Jsou tam a máme tam indikovány už některé věci, které ještě budeme muset probrat i směrem k agrovoltaice tak, abychom skutečně ten proces měli nastavený tak, aby ho mohli začít naši zemědělci a farmáři skutečně využívat. Takže ještě jednou děkuji. Já se těším na tu debatu potom na výborech, protože tam to skutečně patří. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně, a než přejdeme k prvnímu přihlášenému, tak se s faktickou poznámkou hlásí pan poslanec Ivan Adamec. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Ivan Adamec: Ano, děkuji. Vážená paní předsedající, pane ministře, kolegyně, kolegové. Samozřejmě si myslím, že je to krok správným směrem, tento návrh zákona, ale trošku pan ministr Výborný zapomněl, že tam je ještě třetí do party, a to je náš průmysl. Já si myslím, že samozřejmě ta očekávání nebo obavy, že tento zákon zablokuje cokoliv, co by souviselo s půdním fondem té nejvyšší kvality, jenom proto, že prostě tam nemáme možnost nějakého manévrování, takže je potřeba tohle projednat i se zástupci našich hospodářů. Myslím si, že náš hospodářský výbor by to probrat měl, aby ta diskuse byla kompletní.

Dělám to proto a navrhuju to proto a navrhnu to, abychom to projednali, právě proto, abychom vyvrátili obavy, které mohou na té druhé straně být. Není to nic jiného, než aby proběhla plodná diskuse, která povede ke zdárnému výsledku, což je podle mě důsledek - nebo respektive priorita je ochrana kvalitního půdního fondu. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji i za dodržení času. Jako další se s faktickou poznámkou hlásí pan ministr zemědělství. Prosím.

 

Ministr zemědělství ČR Marek Výborný: Já se opravdu nechci, pane předsedo Adamče, prostřednictvím paní předsedající jakkoliv přít, určitě každý výbor má právo projednat jakýkoliv sněmovní tisk, bude v pořádku, když ta debata bude silnější. Ale opravdu to není tak, a je dobré si ten zákon přečíst, že bychom tady šli jakkoliv proti průmyslu. Ano, na těch nejkvalitnějších, 1. a 2. bonita, prostě nechceme, nemají tam co dělat sklady, logistická centra, ale nebavíme se tady o průmyslu. Ale pokud si to i Hospodářská komora chce vyslechnout, ono to bude dobře, protože myslím, že tady koluje mnoho mýtů, a bude dobré ten problém celý demytizovat. Když jsem četl vyjádření předsedy Svazu obchodu a cestovního ruchu, tak jsem se nestačil divit. Myslím, že i tomuto člověku je potřeba vysvětlit, jak se věci skutečně mají, ale k tomu můžou sloužit i ty debaty určitě na výborech tady v Poslanecké sněmovně. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně a my se nyní vracíme k řádně přihlášenému poslanci Michalu Kučerovi. Připraví se posléze pan poslanec Josef Kott. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Michal Kučera: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já skutečně už velmi krátce. Zaznělo tady hodně k tomuto zákonu. Opravdu jenom připomenu, 1 centimetr půdy - sto let vzniku i déle. To je důvod, proč se takto vážně bavíme o této novele zákona, protože to je skutečně jedna z nejzávažnějších novel, která se týká vůbec ochrany naší země, přírody, krajiny a tak dále. Rozumím tomu, že debata o tom, nakolik se má či nemá stavět na půdách 1. a 2. třídy, té nejvyšší bonity, je poměrně velmi vypjatá. Podtrhl bych skutečně to, že ten zákaz, který se tady objevuje, to znamená zákaz stavby, se týká pouze specifických staveb, to znamená skladových hal a velkých nákupních center. Tam je tuším 1 hektar, je ten limit na více než 1 hektar, to je poměrně dost velká záležitost. Netýká se průmyslu jako takového, netýká se rozvojových zón ve smyslu strategických zón a podobně, i když si myslím, že ani ty by se nemusely stavět na půdě s nejvyšší bonitou. Ale to tento zákon neřeší.

Já si myslím, že je správné, že to budeme projednávat ve výborech, že to budeme projednávat i v hospodářském výboru, já to podporuju i jako předseda zemědělského výboru. Jsem členem hospodářského výboru, takže já tu debatu tam rád povedu. Je skutečně důležité, aby se s touto novelou ztotožnili i zástupci průmyslu. Já si myslím, že široká veřejnost jako taková v okamžiku, když slyší, že se jedná o ochranu naší půdy, o ochranu té nejcennější půdy, jednoznačně tuto novelu podporovat bude. Jde o to, aby se s tímto ztotožnil i průmysl, respektive lidé, kteří se zabývají rozvojem našeho průmyslu, takže tu debatu jako takovou vítám.

Zmínil bych tady ještě debatu, respektive ten bod, který se týká agrovoltaiky, protože jak už jsem řekl, na těch nejcennějších půdách je zakázaná výstavba jak nákupních center, skladových hal, tak samozřejmě fotovoltaiky. To je důležité zmínit, že fotovoltaika bude zakázaná taky, respektive její výstavba, nicméně netýká se to agrovoltaiky, to je úplně jiný příběh. Agrovoltaika je jiný typ fotovoltaiky, už to tady mí předřečníci zmiňovali, je to trend, který je dnes zřejmý v celé řadě evropských zemí. To, že pomáhá, má celou řadu přínosů právě pro dané zemědělské podniky nebo jednotlivé farmáře, kteří se rozhodnou pořídit agrovoltaiku, že jim pomáhá vylepšit ekonomiku podniku, že jim dnes, a víceméně i v kontextu těch zákonů, které tady dnes schvalujeme, to znamená energetického zákona a sdílení, respektive komunitního sdílení, tak že to pomůže i třeba obci, kde podnik nebo farmář působí právě v rámci případného sdílení. To je zcela jednoznačné.

Samozřejmě druhotně tady nastává i nějaký efekt případné ochrany rostlin či stromků, co se týká slunečního záření, případně nějakých povětrnostních vlivů, mrazů a podobně. To se už taky objevuje poměrně docela často. Viděli jsme to například v sousedním Rakousku. Takže i druhotný vliv právě těch agrovoltaických instalací je přínosný právě pro zemědělskou obec.

Já tuto novelu zákona vítám, má podporu jak mou, tak celého klubu TOP 09 a věřím, že nejasnosti, které tady vyvstávají, otazníky z řad průmyslu jako takového, si vysvětlíme na jednotlivých výborech. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Jako poslední přihlášený do rozpravy je zatím pan poslanec Josef Kott. Prosím, pane poslanče, ujměte se slova.

 

Poslanec Josef Kott: Děkuji pěkně za slovo. Paní předsedající, milý pane ministře, milé kolegyně, vážení kolegové, mnoho už tady toho zaznělo. Já bych se chtěl jenom obrátit na ty kolegyně a kolegy, kteří už tady jsou delší dobu, že toto skutečně není první novela zákona o ochraně zemědělského půdního fondu. Já si pamatuju minimálně tři nebo čtyři a myslím, že každá novela přinesla potřebné pro to, abychom v danou chvíli ochránili zemědělský půdní fond a ochraňovali to, čeho bychom si měli vážit a co bychom měli předávat dalším generacím.

Já jsem rád, že se do této novely dostaly významně začleněny krajinné prvky, protože zemědělci jsou ti, kteří skutečně o krajinu pečují, krajinné prvky tam dlouhodobě začleňují, a že vlastně v rámci toho, jak je koncipována novela zákona o ochraně zemědělského půdního fondu, i tyto krajinné prvky budou v rámci těch ekoschémat využity pro to, aby jim přinesly takzvaně plusové body, a budou ohodnoceni za to, že se o krajinu starají tak, jak se o ni starat mají. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP