(20.20 hodin)
(pokračuje Josef Kott)

O čem tedy padla řeč, jsou fotovoltaiky na té nejcennější a nejkvalitnější půdě. To jsou záležitosti, které vlastně jsou nevratně pryč. Ten, kdo jede českou krajinou, určitě vidí, že v Polabí směrem na České Budějovice u Dynína na té nejkvalitnější půdě jsou veliké parky fotovoltaiky a to je samozřejmě špatně.

K obavám pana kolegy, předsedy hospodářského výboru: já tomu rozumím. Na druhou stranu se domnívám, že tady máme poměrně významné množství brownfieldů, kde určitě je možné haly nebo nějaké tyhlety záležitosti stavět. Nemyslím si, že bychom měli podporovat to, aby tyhlety velké haly a věci, které vůbec za mě nemají přijít na zemědělskou půdu, by měly přicházet na tu nejkvalitnější zemědělskou půdu. Takže také vítám to, že takováto ochrana tady bude.

Poslední věc: zvýšení koeficientů za vynětí zemědělského půdního fondu. Někdo to asi bude diskutovat negativně, ale já si myslím, že ve chvíli, kdy budeme skutečně chtít ochránit zemědělský půdní fond jako takový, se musíme smířit s tím, že má nějakou cenu, a ta nejkvalitnější půda má nejvyšší cenu. Takže tam je to asi správné a dle mého názoru to tak má být.

Za poslanecký klub hnutí ANO 2011 chci říci, že budeme podporovat propuštění do druhého čtení, a samozřejmě, jestli tam naznáme to, že bychom měli připravit nějaké pozměňovací návrhy, samozřejmě jak s Ministerstvem životního prostředí, tak s Ministerstvem zemědělství se budeme snažit komunikovat v tom, abychom byli schopni tu novelu připravit tak, aby byla co nejkomfortnější. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Vzhledem k tomu, že už nemám nikoho dalšího přihlášeného do obecné rozpravy, obecnou rozpravu končím.

Ptám se, zda je zájem o závěrečná slova? Pan ministr? (Ministr Hladík: Ne.) Nemá. Pan zpravodaj? (Poslanec Smetana: Nemám.) Také ne.

Budeme se tedy zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Nejprve rozhodneme o přikázání garančnímu výboru. Přivolám kolegyně a kolegy z předsálí.

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro životní prostředí jako výboru garančnímu. Táži se, zda někdo navrhuje přikázání jinému výboru jako garančnímu? Nikoho takového nevnímám. Proto tedy přistoupíme k hlasování.

 

Kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání výboru pro životní prostředí jako garančnímu výboru?

Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 118 se účastnilo 150 poslanců a poslankyň, pro 104, proti 0. Konstatuji tedy, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru pro životní prostředí jako garančnímu výboru.

 

Organizační výbor navrhl přikázat tento návrh zemědělskému výboru jako dalšímu výboru. Má někdo návrh na přikázání dalšímu výboru k projednání? Vnímám pana poslance Adamce, prosím.

 

Poslanec Ivan Adamec: Děkuji. Už jsem to tady říkal, přikázat hospodářskému výboru, a vyprosil bych si ty ataky, že někdo chce tady zastavovat zemědělskou půdu nejvyšší kvality, že bychom místo toho měli zajistit rekonstrukci brownfieldů. Nic takového jsem tu neřekl.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Takže návrh je přikázat jej taktéž hospodářskému výboru jako dalšímu výboru. Už nevnímám nikoho dalšího s dalším návrhem, přistoupíme tedy k hlasování. Navrhuji postup, že nejprve tedy budeme hlasovat o projednání v zemědělském výboru, potom případně v hospodářském.

 

Kdo tedy souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání zemědělskému výboru jako dalšímu výboru?

Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 119 se účastnilo 151 hlasujících, pro 104, proti 0. Konstatuji, že jsme přikázali tento návrh zemědělskému výboru jako dalšímu výboru.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu, aby byl tento předložený návrh přikázán taktéž výboru hospodářskému.

Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování 120 se účastnilo 149 hlasujících, pro 74, proti 4. Konstatuji, že tento návrh nebyl přijat.

 

Tím jsme se vypořádali se všemi hlasovatelnými návrhy. Děkuji panu ministrovi, děkuji panu zpravodaji a končím první čtení tohoto tisku.

Končím tím i tento bod a podle dohody i naše dnešní jednání. Všem přeji klidný večer. Sejdeme se zde opět zítra v 9 hodin ráno.

 

(Jednání skončilo ve 20.26 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP