(13.10 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A máme zde dvě faktické poznámky, jako první pan ministr Stanjura a poté s faktickou pan ministr Bartoš. A vy jste ještě, pane ministře Bartoši, chtěl i přednostní? (Ministr z místa: Později, s faktickou.) Dobře, takže s faktickou.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Pro paní místopředsedkyni, prostřednictvím pana místopředsedy: Podívejme se na čísla, jaký je výsledek hospodaření samospráv za prvních osm měsíců tohoto roku a jaký je výsledek státního rozpočtu za prvních osm měsíců tohoto roku. Samosprávy mají za prvních osm měsíců přebytek 60 miliard a státní rozpočet má deficit 195 miliard. A vy nám říkáte, že máme zvýšit ten propad a zvýšit ten přebytek. Nedává to žádnou logiku.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a poprosím pana - ano s faktickou stále - pana ministra Bartoše.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Já bych chtěl zareagovat asi na - začínám jenom na jedné minutě, to je jenom jedna minuta? (Předsedající: Už vám počítám.) Dobře, já bych chtěl zareagovat jenom na jednu věc. Paní Dostálová, prostřednictvím pana předsedajícího, už vyprávěla, že Česko přijde o desítky miliard peněz fondů za končící programové období, ale není to pravda. My se blížíme aktuálně nejlepšímu výsledku z celé Evropské unie. Zástupkyně Evropské komise v minulém týdnu řekla, že Česká republika je vzorem pro ostatní země. My jsme asi na čtvrtém místě a já, když se podívám tady na ten graf, jak v roce 2015 vypadalo, to Ministerstvo pro místní rozvoj mělo ANO, tak ty peníze, které v říjnu zbývaly, bylo 175 miliard v říjnu 2015 z celkové částky 502 miliard, které se řešily. (Ukazuje na grafu.) Tady jsme my na Ministerstvo pro místní rozvoj dnes, z 602 miliard zbývá 51. My se blížíme ke stoprocentnímu vyčerpání evropských dotací. Žadatelé musí mít všechno pod smlouvami do konce tohoto roku a následně bude docházet k proplácení, na což je ještě čas celý další rok.

Takže není pravda, že by se čerpalo pomalu, že by evropské peníze byly v ohrožení. Ještě jednou ukážu to porovnání. Tady ANO 2011, 175 miliard zbývalo k vyčerpání v období předcházejícím, v programovém období, které končí v roce 2020, zbývá 51 miliard a blížíme se stoprocentnímu vyčerpání, takže není pravda, že bychom přišli o nějaké peníze.

A já bych se ještě - nebudu to tady teď rozehrávat, mám na to třicet vteřin - když se podíváte na návrhy rozpočtu tak, jak byly, a teď se budu bavit pouze o Ministerstvu pro místní rozvoj i za Kláry Dostálové v předchozím volebním období, tak starty té regionálky byly téměř vždycky nulové v návrhu toho rozpočtu, a to ze dvou důvodů. V průběhu roku se tam občas poslaly nějaké peníze a byly tam nespotřebované výdaje a i v průběhu následujícího roku dochází k doplňování těch jednotlivých programů tak, jak je bilance rozpočtu z předchozího roku.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a další z přihlášených je pan poslanec Patrik Nacher.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, pane místopředsedo. Já budu reagovat, já tam mám pak soupis více reakcí na pana premiéra, ale teď si dovolím dvě reakce, jednu na pana ministra a jednu na pana premiéra. Pan ministr teď tady říkal, jak kraje, obce hospodaří s přebytkem, státní rozpočet má deficit - no jo, ale tohle bylo i v předchozích letech a byli jste to vy jako opozice, kteří jste vždycky říkali, že krajům a obcím dáváme málo. Jestli budete říkat, že ne - za mnou, já to slyším - tak já si teď půjdu do auta pro tabulku vašich pozměňovacích návrhů v době covidu, kde vy jste u těch kompenzací vždycky navrhovali, aby byly delší, vyšší, pro vícero osob a firem včetně kompenzací pro kraje, pro obce s tím argumentem, že kraje a obce nemají kompenzovat práci a činnost státu. V momentě, kdy najednou vládnete, argumentujete, že obce a kraje mají přebytky a že si to nezaslouží. Já bych tohleto řekl: ale tady dáváte, srovnáváte to, takže v momentě buďte v tomhle konzistentní. Pokud vám to nevadilo předtím, že mají přebytky a státní rozpočet deficit, tak vám to nemůže vadit ani teď. Nemůže vám to vadit jenom proto, že jste si změnili pozici z opozice na koalici.

A to samé považuju za demagogii dneška, minimálně když pan premiér tady srovnával schodek rozpočtu covidového 5,8 HDP s navrženým rozpočtovým schodkem 2,2 na příští rok - srovnávat covidový rozpočet, kde vaše návrhy by ten rozpočet podsekly o dalších 120 miliard korun, a protože mi nevěříte, tak já pro ty vaše pozměňováky půjdu do auta a tím se prodlouží ten můj příspěvek potom, tak to už opravdu horší, tady horší srovnání jsem tady dlouho neslyšel. Dlouho jsem to neslyšel! Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a poprosím paní místopředsedkyni Dostálovou.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Já samozřejmě k oběma pánům ministrům - ale nejprve my jsme si tam rychle ještě povídali s panem ministrem Stanjurou, kde opravdu to srovnání, protože tam, za prvé je tam potřeba odečíst Prahu. To je velmi nefér vůči těm malým obcím a tak dále, protože jenom 90 miliard je Praha. A za druhé, pokud to bude takovouto optikou, tak to znamená, že trestáme ty, co investují, a ne ty, co si syslí, a to si myslím, že je opravdu na pováženou, takto k tomu přistupovat. A znovu říkám, tady se to týká dotačních titulů pro obce do 3 000 nebo pro obce od 3 do 10 tisíc, těch úplně nejmenších, tedy nikdy nebudou mít peníze na to, aby dělaly kvalitní infrastrukturu. A znovu opakuji slova pana premiéra, že dotace pro zkvalitnění jsou samozřejmě žádoucí, takže takto bychom k tomu měli přistupovat.

A druhý argument - já jsem tady o tom nemluvila, ale je potřeba si uvědomit, že právě i tím daňovým balíčkem se sáhlo na kofinancování evropských fondů na základě kategorie regionů, to znamená méně rozvinuté přechodové regiony a více rozvinuté. A i ty obce vlastně, které třeba jsou zejména z Vysočiny, prostě z regionů, které jsou v takzvaných přechodových, si z ničeho nic najednou budou muset shánět peníze, větší peníze na kofinancování, a také s tím nepočítaly. Takže je to moc akcí najednou. Ty obce se skutečně zadlužují a starostové mají obrovské problémy, že vynakládají obrovské peníze do projektových dokumentací, které nebudou moci zrealizovat, skončí v šuplíku, a myslím si, že to je velká škoda, že skutečně by tady měla být podpora těch aktivit, které jsou připraveny, abychom se z krize proinvestovali.

A co se týká nespotřebovaných výdajů ministerstva, tam je problém, pane ministře Bartoši, u té výzvy za těch 600 milionů že vy jste zazávazkoval i střednědobý výhled. To znamená, vy nemáte z čeho brát, a v rámci toho vašeho pozměňovacího návrhu 3692 ještě berete z programu rozvoje regionů 140 milionů na aktivity rozvoje cestovního ruchu. (Předsedající: Čas!) Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, a vzhledem k tomu, že nevidím žádnou další faktickou poznámku, tak bych - dívám se ještě, jestli zde máme někoho s přednostním, není už nikdo s přednostním - ještě s faktickou pan ministr.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Já bych chtěl ještě uvést na pravou míru tu část, která se týká nového programového období a úpravy kofinancování. Když se podíváme na to, jak jednotlivá ministerstva spustila to programové období, a nešlo spustit dříve, protože dohoda o partnerství, a to jsme byli jednou z prvních zemí, která ho měla podepsané, byla teprve schválena nedávno. Takže my, jakmile jsme mohli zahájit spouštění programu pro kohezi, tak jsme spustili, a velké procento výzev, paní místopředsedkyně, prostřednictvím pana předsedajícího, je vypsaných a tam se to neaplikuje zpětně. Ta část, která je ovlivněná tou korekcí, kdy stát doplácel středně rozvinutým regionům tak, aby to měly jako ty méně rozvinuté regiony, se jednak týká pouze minimálního množství už těch programů, velká část je vypsaná, a dokonce, a to jsme řešili s jednotlivými provozovateli třeba služeb, má tam určité oblasti, kterých se netýká, jsou to oblasti sociální péče a další. Takže ono to není tak, že stát v tuto chvíli sebral všem, kteří mají připraveny nějaké projekty, peníze, neboť spousta těch výzev už byla vypsána, a samozřejmě za běhu se ty výzvy nemění. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP