(13.20 hodin)
(pokračuje Ivan Bartoš)

A možná poslední věc. I v rámci třeba evropského fondu, který čerpáme v Národním plánu obnovy, spousta realizovaných věcí, ať už to je projektová příprava, o které vy jste hovořila, či další saturace potřeb v rámci projektů, jsou řešitelné z Národního plánu obnovy, ostatně jsou tam vidět i kapitoly, které pak míří na ty konkrétní oblasti.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Vaše faktická vyvolala ještě další faktickou. Paní místopředsedkyně Dostálová.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Já jenom bych nerada, aby se tady pletly hrušky s jablky, takže: mluvím o kohezní politice, to znamená, Integrovaném regionálním operačním programu. Prosím, netahejme do toho Národní plán obnovy, to jsou zase jiná pravidla. A schválně jsem to tady nezmiňovala, že v podstatě tento program, Národní plán obnovy, končí v roce 2026 a to čerpání je více než žalostné. Ale to si necháme asi na nějaké jiné.

Pane ministře, vy nemáte zdaleka vyhlášeny všechny výzvy. V příštím roce se budou vyhlašovat výzvy na sociální infrastrukturu, další výzvy na školy, zájmové vzdělávání a tak dále, a všechny tyto projekty budou kráceny na kofinancování podle nové metodiky. Prosím, vy byste měl tady obhajovat to, jak chcete proplatit 45 miliard, když na to máte v součtu vlastně teď už ani ne 1,3, ale jenom 1, když vám projde ten pozměňovák, plus 6 miliard. Takže za 45 miliard budete proplácet, ale máte v rozpočtu 7. Takže předpokládám, že máte tichou dohodu s panem ministrem financí, že vám ty peníze dofinancují, a pak se ptám, jestli ten rozpočet tedy není na vodě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a reagovat s faktickou chce pan ministr Stanjura. Prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Slyšeli jsme loni v listopadu, v prosinci, v lednu, v únoru, v březnu, v dubnu, v květnu stokrát z opozičních úst, že letošní rozpočet je na vodě a deficit se nepodaří udržet. Jaká je realita? Úplně stejně relevantní je to, jak je rozpočet na vodě na rok 2024. Zase víte rok dopředu, že to nezvládneme. Vaše špatné odhady vás dohánějí, vaše černé scénáře. Už se těším, až tady bude pobíhat v dresu pan poslanec Patrik Nacher.

Ale k tomu, co říkala paní místopředsedkyně Dostálová. Já nevím, jestli to nevíte, nebo to úmyslně říkáte špatně. Ve vzdělávání, sociálních věcech bude míra kofinancování stejná pro všechny regiony, stejná. Tak co tady říkáte o Vysočině vůči ostatním regionům - a teď mluvíte jedním dechem, v druhé větě řeknete vzdělávání? To přece moc dobře víte. Vůbec nepředkládám, že jste to nevěděla. Tak proč to neřeknete, že v těchto klíčových oblastech bude míra kofinancování stejná ve všech regionech? Je to pravda? A když už to tak kritizujete, tak řekněte, jaká měla být celková míra kofinancování před naším zásahem vlády a jaká bude po a jaký je rozdíl. A pak můžeme debatovat o tom, zda to je zásadní nebo to zásadní není. Já tvrdím, že to zásadní není, ale budu rád, když ta čísla řeknete všem přítomným v sále, i třeba na stenozáznam, aby si každý mohl ověřit, jak malá je ta změna a jak katastrofické dopady podle vás tato malá změna přinese. Není to pravda, je to lež - jako všechny ty řeči o tom, jak letos bude schodek 400 miliard, a už vás to dohání. Tak jsem zvědav, co budete říkat v lednu, až oznámíme výsledek hospodaření roku 2023: No, loni to sice vyšlo, ale letos zase vidím problém. To jsou jako ti, co říkali, že zmrzneme v zimě 2022 bez ruského plynu, pak jsme měli zmrznout v letošní zimě, a když nezmrzneme letos, tak asi zmrzneme příští rok. Nic z toho není pravda.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Paní Dostálová s faktickou.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Mě těší, že jsem asi uhodila hřebíček na hlavičku, protože pan ministr mně schválně neodpověděl na moji otázku. Já se tady nebavím o deficitu státního rozpočtu, já se bavím o tom, pane ministře, že jenom na IROPu budou k proplacení faktury, které budou předkládat starostové, starostky, hejtmani do konce letošního roku za období 2014 až 2020 - jsou ve výši - jenom na IROPu - ve výši 20 miliard plus nové období, takže IROP tam bude mít - jednička i dvojka - zhruba 45 miliard, ale v rozpočtu na to má MMR 7 miliard. Takže z čeho to zaplatíte? Asi, pravděpodobně to tam budete muset dolít, ale tím pádem neodpovídá rozpočet ministerstva realitě.

A co se týká té metodiky: no, tak se na to podívejte, pane ministře. To, co jste nám předložili v červnu, tam je, že se to dotkne všech přechodových regionů, které sanuje státní rozpočet tak, aby se vyrovnaly regionům rozvinutým. Tuto pozici, že má Česká republika tři regiony, zařídil váš pan senátor Vystrčil, předseda Senátu. My jsme ho upozorňovali, jak je to nevýhodné pro Českou republiku. Takže ty přechodové regiony nově budou mít kofinancování 70 na 30, kdežto ty méně rozvinuté 85 na 15. A bude se to právě týkat i školek, škol a všeho. Takže znova říkám, máme tři kategorie regionů, Senát si toto prosadil díky panu Vystrčilovi a teď se samozřejmě dostáváme do těch problémů, kde vy říkáte, že ty přechodové regiony zůstanou na hranici 70 na 30. My jsme jim tam dávali 15 %, aby měly stejné výchozí podmínky jako méně rozvinuté regiony.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ještě, pane ministře, chviličku, před vámi byl ještě pan poslanec Nacher. (Ministr Bartoš k poslanci Nacherovi mimo mikrofon: Parkujete?)

 

Poslanec Patrik Nacher: Ne, já jsem ještě nebyl pro to, auto mám venku, je tam zima, ale kvůli vám tam půjdu pro ty dokumenty, ale já chci reagovat na pana ministra. Za prvé, ta sázka nebyla o dres, ale o kravatu s vaším kolegou Havránkem, a myslím si, že tu slávistickou kravatu bude nosit on, protože já na tom trvám, že deficit letošního rozpočtu nebude 295 miliard tak, jak jste ho schválili, bude to přes 300. Já jsem nikdy neřekl 400, to jako pozor, já jsem řekl, že bude přes 300. Ale v momentě také záleží na tom, že vy, když tam kouzlíte různě, například těch 18 miliard nebo kolik je to, ta půjčka SFDI, která se v tom deficitu nezobrazí, nebo jaká bude míra proinvestovanosti na konci roku, když ty peníze, teď najednou nebudete, uměle je nebudete investovat, tak samozřejmě to uměle takhle srazíte. Takže vy jste takový David Copperfield toho rozpočtu - jenom aby se to naoko drželo. To znamená, mně pak jde i o ten systém. I přes tahleta kouzla si myslím, že to přes 300 miliard bude, a já tu sázku vyhraju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Píšu si sem, budu rozhodčí. Pane ministře, prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Paní místopředsedkyně mi neodpověděla. My - jak my? Já tu odpověď znám, ale všem ostatním aby řekla, jak velký je ten problém v změně kofinancování. Nemá pravdu, v oblasti školství a sociálních věcí bude stejné kofinancování ve všech regionech. Takže školky a školy patří do vzdělávacího systému - aspoň já jsem si to doteď myslel. Ale vracím se k té základní otázce - jaký je základní smysl dotací? Já tvrdím, že mají sloužit k zmenšování regionálních rozdílů. Pokud tohle pravidlo budeme ignorovat - to navrhuje paní místopředsedkyně, dávejme všem stejně - tak regionální rozdíly se nezmenší, naopak se zvětší. A my jdeme cestou, že chceme zvýhodnit a to znamená více dotací dát do strukturálně postižených regionů. Pokud to někomu připadá špatně - dobře, ale já mám jiný politický názor a tvrdím, že to je pravý smysl dotací, zmenšovat regionální rozdíly, a v tomhle přesně postupujeme.

Pro pana poslance Nachera: budeme v pátek publikovat výsledky za jedenáct měsíců. V této chvíli k včerejšímu dni je objem investic větší než v letech, kdy jste tady pořád říkali, jak se chcete proinvestovat k prosperitě. K včerejšímu dni je to 178 miliard, 85 % celkových ročních výdajů na kapitole Výdaje již bylo uskutečněno. To číslo je rekordně vysoké - nejenom absolutně, ale i relativně. Neobviňujte nás z něčeho, co neděláme. Všechny investice, které byly naplánované, a není tam objektivní důvod, například zdržení z důvodu delšího průběhu zakázky, budou uskutečněny, 178 miliard k včerejšímu dni. Uvidíme, až v pátek oznámíme. A přitom je obvyklé, že v posledních třech měsících roku se logicky kapitálové výdaje zvyšují procentuálně, samozřejmě v lednu, v únoru zase budou nižší.

Takže vůbec se nebojím toho, že by investice nedopadly stejně, a myslím si, že rozdíl mezi plánovaným objemem investic a skutečným objemem investic bude rekordně nízký - rekordně nízký v absolutním čísle i v procentuálním vyjádření. A to je odpověď na otázku, zda brzdíme, nebo nebrzdíme investiční aktivitu státu (Předsedající: Máme čas, prosím.). Nebrzdíme. Omlouvám se, pane místopředsedo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Poprosím paní místopředsedkyni. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP