(15.10 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Země se cyklicky otepluje a ochlazuje. Lidstvo tomu zatím nečelilo tím, že by se pokusilo poručit přírodě, ale prostě se teplu či zimě přizpůsobilo. Nepochybně před tisíci i desetitisíci lety se našli proroci a čarodějové, co tvrdili, že když obětujeme jednu desítku nebo v případě Aztéků statisíce lidí, tak se běh světa změní. Podívejte se do dějin a zjistíte, že žádné oběti nic na přírodních cyklech nezměnily, ale ti, co bláznění falešných proroků přežili, se přírodě přizpůsobili, vynalezli teplé oblečení nebo v horku kožichy svlékli a různé klima se naopak naučili využívat ve svůj prospěch. Kdysi se lidé smáli komunistům, kteří chtěli poroučet větru, dešti. No, dnes to dělají a chtějí to dělat noví bruselští svazáci a Fialova pětikoalice. A je zřejmé, že tohle není problém jen jedné konkrétní ideologie, ale je to jen otázka míry lidské pýchy a s ní spojené hlouposti některých politických aktivistů. Pýcha a hloupost, tak se jmenuje současný problém. Přidal bych zřejmě ještě nebetyčnou aroganci a drzost.

V době, kdy důchodci nebo rodiny s dětmi obracejí každou korunu, ministr vnitra Vít Rakušan z hnutí STAN s klidem utratí na jakousi osvětovou kampaň proti dezinformacím 42 milionů korun. Tuhle směsici hlouposti a drzosti nejlépe komentuje titulek z webu Novinky.cz, který píše, cituji: "Milionová kampaň vnitra se rozjela. Web proti lžím ale negarantuje pravdu." Konec citátu.

Ano, na ministerském webu, ministerský web ministra (Ministerstva?) vnitra, které vede Vít Rakušan, se píše, cituji: "Informace a doporučení v archivních článcích odpovídají době jejich publikování. Provozovatel webu nenese odpovědnost za škodu způsobenou nesprávnou informací nebo radou, kterou by si čtenář udělal na základě článku, který v důsledku plynutí času obsahuje již neplatnou právní úpravu." Konec citátu. Takže za desítky milionů tak Rakušanovo ministerstvo, potažmo Fialova vláda, vytvořily informační zdroj, za jehož pravdivost neručí a z něhož můžete čerpat informace jen na vlastní nebezpečí. Členové této Fialovy pětikoalice, pětikoaliční vlády, se dnes a denně v té hlouposti skutečně trumfují, a to tak mistrně, že už to nemohou přehlédnout ani mainstreamová média, jako jsou Novinky.

Vzhledem k posledním průzkumům, kdy strany pětikoalice totálně propadly v důvěře, to neuniklo ani českým občanům. A jak víme z celosvětového průzkumu renomované americké agentury Morning Consult, to neuniklo ani lidem v cizině, kteří českého premiéra posadili na místo nejhoršího lídra na světě. A pan premiér Nutella se diví cenám v Německu a zároveň jeho ekonomický poradce Čechům v televizi říká, v médiích říká, že mají nakupovat v Polsku. Prostě totální vládní blamáž.

Jaké řešení má tato vláda? Cenzuru a nákupy v zahraničí. Ovšem, běžní Češi nakupují v Polsku a v Německu levnější potraviny a spotřební zboží, protože Fialova vláda, neschopná vláda, je k tomu nutí, takže našim občanům nic jiného nezbývá. Fialova vláda ale nakupuje také v cizině, ale kritéria má opačná - čím dražší, tím lepší. Vláda objednala v USA 24 předražených stíhaček F35. Tyto letouny by nám měly být dodány za jedenáct let a podle expertů budou stát i s provozem přes 400 miliard korun. I když máme stále 14 funkčních gripenů a Švédi doslova prosí o jednání nad prodloužením další spolupráce, a samozřejmě za daleko lepší ceny, než nabídly USA. Ale vládě je to jedno, 100 miliard tam, 100 sem, z cizího krev neteče. V dnešní době se tomu říká solidarita našich důchodců s americkými výrobci nadzvukových letadel. Podle vlády i americký miliardář musí přece z něčeho žít, a když česká vláda dá, tak proč by nežil z peněz českých důchodců, z peněz starých nebo invalidních lidí?

Vládní politici hovoří o nutnosti mezigenerační solidarity a úspor ve státním rozpočtu. A světe div se, za tuhle drzost se ani nestydí. Jak vypadá solidarita ve vládním pojetí, v pojetí Fialovy vládní pětikoalice, když nebudeme počítat miliardy cizím firmám a Ukrajině a miliony na sebeoslavné a dezinformační vládní kampaně? Letos si vládní poslanci a ministři sami sobě zvýšili platy. Hnutí SPD hlasovalo samozřejmě proti. Fialova vláda dnes a denně neplní své sliby, a to i v takových věcech, když v sobotu vyhověla požadavku disidenta Jiřího Gruntoráda a zároveň odvolala své usnesení, kterým se loni přihlásila k tradicím zápasu Charty 77 o lidská práva a demokracii. Vláda tím opět prokázala, že nechtějí demokracii, ve které jsou politici přímo odpovědní voličům. V srpnu 2022 napsalo několik signatářů Charty 77 včetně Jiřího Gruntoráda dopis premiéru Petru Fialovi, v němž zdvořile žádali o pomoc, přesněji o nápravu stavu, kdy někteří disidenti mají přímo žebrácké důchody, obvykle v řádu 4 až 6 tisíc korun. K nápravě nedošlo. Přesněji ministru Jurečkovi, což je ministr práce a sociálních věcí a předseda KDU-ČSL, který měl tuhle ostudnou situaci napravit, ministerský plat, jemu ministrovi, ministerský plat letos narostl o 22 000 korun měsíčně. A pochopitelně vláda raději odvolala svou veřejnou lež, že se hlásí k demokracii a lidským právům. Nejen disidenti, ale tisíce dalších starobních a invalidních důchodců živoří fakticky na pokraji smrti hladem a zimou za pár tisíc korun měsíčně. Pro tyhle lidi ani v tomto rozpočtu samozřejmě peníze nejsou. Obyčejní lidé si mají utáhnout opasky, ale vládní politici ne? A kdo si vlastně utahuje opasky? Americké zbrojní firmy to nebudou, vláda taky ne.

Vláda ale slibovala nějaké to zdanění nadnárodních korporací. Podle odhadů ekonomů každý rok odteče z nadnárodních firem do zahraničí z České republiky 300 až 500 miliard korun. Skutek ale utek. Další problémy - zneužívání vnitropodnikových transferových cen. Jde o další 300 až 500 miliard korun každý rok. Vláda s tím ale nic nedělá a peníze utíkají z naší republiky. Jak říká renomovaná ekonomka Ilona Švihlíková, vládnoucí politici jsou zbabělci a nechtějí jít do střetů s nadnárodními korporacemi a Evropskou unií. Volí raději pro ně pohodlnější řešení, jakým je například seškrtání platů některých státních zaměstnanců, například nepedagogických pracovníků ve školství, aby mohli ušetřit na pracujících lidech pár miliard. My za SPD už několik let vyzýváme, aby se tomu, k těm transferovým cenám, vnitropodnikovým transferovým cenám, tomu řešení, aby se tomu Ministerstvo financí a Finanční správa věnovaly a problém řešily, ale Fialova vláda se na to prostě vykašlala. Transferové ceny jsou ty ceny, za něž se zboží a služby anebo práva přenášejí mezi spřízněnými podniky nebo různými odvětvími jedné firmy. Nejčastěji se jedná o kapitálovou propojenost, kdy mateřská společnost fakturuje zboží a služby své dceřiné společnosti. Potíž je v tom, že některé transakce probíhají pouze za účelem zvýšení nákladů a přesun zisku do zemí s nižším zdaněním. Proč se na to vláda nezaměří? Proč místo toho berete peníze českým zaměstnancům, živnostníkům, důchodcům a firmám? Je to jednoduché, protože nehájíte zájmy České republiky a českých občanů - vy hájíte zájmy ciziny, cizinců a nadnárodních korporací. A takto lze také stručně a pravdivě hodnotit činnost vlády Petra Fialy.

Popravdě mohl bych zde vyjmenovávat další desítky věcí, které jsem již v mnoha předchozích projevech říkal, a přidat k nim další a další desítky věcí, kde lze šetřit nebo naopak lze příjmy zvýšit. Ovšem jak už jsem také řekl, vy si rozpočet schválíte bez ohledu na zájmy své vlastní země, bez ohledu na své voliče, natož abyste udělali něco pro voliče opozice. Zcela jasně zde nejste od toho, abyste pracovali pro občany České republiky a pro Českou republiku. Signatář Charty 77, básník Zbyněk Hejda měl důchod 4 500, a když mu jej konečně měli zvýšit, tak umřel. S žebráckým důchodem už zemřela i Petruška Šustrová a Fialova vláda s panem Jurečkou dobře vědí, že stejně tak zemřou i další v uvozovkách potížisté, co by chtěli důstojné důchody, tedy důchody, za které alespoň zaplatí nájem a jídlo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP