(15.30 hodin)
(pokračuje Milan Wenzl)

Co tedy fakt není rozpočtovou prioritou této vlády, je kapitola státního rozpočtu Ministerstva školství a Ministerstva zdravotnictví, a to nejvíc (navíc?) v situaci, kdy naše země přijala statisíce ukrajinských občanů a poskytla jim bezprecedentní sociální pomoc právě otevřením systému veřejného zdravotnictví a veřejného školství. Jedním z výsledků této pomoci je mimo jiné i to, že naše školy jsou přeplněny, učitelé přetíženi, a snad ještě horší situace je v našem zdravotnictví. Zkuste si jít dnes na pohotovost, která v mnohých místech v důsledku jejího masivního využívání ukrajinskými občany prakticky přestává plnit svoji urgentní funkci. Už to není pohotovost pro naše občany. Rozumný člověk by čekal, že právě zde vláda projeví svou odpovědnou politiku a podaří se jí vhodně navrženým rozpočtem těchto kapitol, tedy že navýší rozpočtové prostředky ke krytí zvýšené zátěže našeho veřejného školství a veřejného zdravotnictví. Ale kdepak, budou se kupovat stíhačky, a to za každou cenu, i kdyby nemělo být na všechno ostatní. A tak už zase naši přetížení učitelé, kuchařky, školníci hrozí další stávkou a vlastně mnoho z nich i úplným odchodem, protože z těch 18 až 20 tisíc čistého fakt elektřinu, jídlo, inflaci a všechno to ostatní, co potřebují, nezaplatí. Naši lékaři a zdravotníci jsou hrdinové této doby, díky kterým náš systém veřejného zdravotnictví ještě vůbec funguje. Pan ministr Válek by měl jim každý den děkovat za jejich nesmírné úsilí a množství přesčasových hodin. Náš systém veřejného zdravotnictví ještě kvůli nim funguje. Avšak jak dlouho? Jak dlouho to ještě naši lékaři a zdravotníci vydrží? No, to si odpovězme, jak dlouho vydrží tuto zátěž na úkor zanedbávání svých rodin a svého osobního života? Rozumná vláda by měla citlivě vnímat nálady ve společnosti, a především usilovat o rozvíjení sociálního smíru ve společnosti. To se evidentně této vládě nedaří a je otázkou, zda ji to vůbec kdy zajímalo. Já myslím, že ne.

Vážené kolegyně, kolegové, mohl bych zde řečnit dlouho a dlouho a věřte mi, bylo by to smutné povídání, protože tato vláda vlastně nic povzbudivého pro naše občany nenabízí. Jak jsem již řekl výše, považuji státní rozpočet za nejdůležitější nástroj vlády k uskutečnění její politiky. Já s politikou této vlády nesouhlasím. Tato její politika je proti zájmům občanů České republiky a právě projednávaný návrh státního rozpočtu pro rok 2024 je toho nezvratným důkazem. Vláda bere peníze svému národu a cpou se cizímu státu na úkor svých občanů. Každý den posloucháme a čteme, že jsou sbírky na nemocné, na které se nevztahuje z naší pojišťovny, že by jim to někdo proplatil, ale na zbraně, na zbraně na Ukrajinu, na to máme. Pro nemocné nemáme, pro důchodce nemáme, pro matky živitelky nemáme, nemáme taky na školství, na zdravotnictví, nemáme na platy policajtům, hasičům, nemáme peníze na dobrovolné záchranáře. Hlavně že máme peníze na zbraně pro Ukrajinu. A nedávno jsme slyšeli - nebo to slyšíme skoro pořád: Nenecháme nikoho padnout, jak říká pan premiér. Ale máte už nějakou statistiku, kolik restaurací, kolik provozoven, kolik malých pekáren, skláren zavřelo? A ještě i další zavřou - jenom kvůli tomu, že se zdraží elektřina, plyn, zvedlo se DPH na jídlo, na pití a na další věci.

Chtěl bych říct, že budu tedy hlasovat proti tomuto návrhu státního rozpočtu na rok 2024. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní je přihlášen pan poslanec Hrnčíř, připraví se pan poslanec Novák. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Hrnčíř: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, vážené kolegyně a kolegové, dnes rozhodujeme o jednom z nejdůležitějších zákonů této země, totiž o rozpočtu naší republiky pro rok 2024. Rozpočet odráží i budoucí směřování této země a já bych byl rád, abychom se všichni oprostili od vzájemných animozit a sestavili rozpočet, který bude skutečně sloužit občanům naší republiky - těm občanům, kteří v nás vložili svou důvěru, zvolili nás, abychom je reprezentovali a hájili jejich zájmy, jak nejlépe dovedeme.

Zdá se mi - a ten pocit je bohužel v posledních týdnech a měsících stále častější - že vláda i vládní koalice zapomněly, čím zájmům slouží. Jsou to zájmy občanů České republiky, vážení kolegové, a právě občanům České republiky musíte skládat účty. Oni jsou ti, které máte mít na mysli, když rozhodujete o výdajích, zákonech i o rozpočtu této země. Přesto jsem přesvědčen, a se mnou dle průzkumu bohužel i většina obyvatel našeho státu, že se tak neděje. Stále klesající podpora a oblíbenost vládních stran moje slova jen potvrzuje.

Když hovoříme o občanech naší země, rád bych pronesl pár slov k pondělní stávce odborů. Do stávky se zapojilo více než 7 200 škol, což jsou téměř tři čtvrtiny regionálních škol, dále řada úřadů i firem včetně těch největších, za všechny mohou jmenovat třeba Škoda Auto. Jednalo se o největší stávku za posledních třicet let. Lidé protestovali proti chaotickým krokům této vlády, ekonomické situaci v této zemi, přijetí konsolidačního balíčku, který je jen krycí název pro plošné zvyšování daní, i dramaticky se zhoršující situaci ve školství.

A co jste udělali vy? Co udělala vláda a pan premiér? Místo očekávaného dialogu nebo minimálně snahy situaci zklidnit a nabídnout možná východiska pan premiér situaci bagatelizoval, stávkující dehonestoval a pro jistotu utekl na Moravu, aby se vyhnul možné konfrontaci. Jen připomínám, pane premiére, že stávkující jsou občané České republiky, tedy lidé, které budete za méně než dva roky potřebovat ke svému znovuzvolení. Budete potřebovat je, nikoliv občany Ukrajiny či Nigérie. Myslíte, že vašim slibům, ze kterých mimochodem nezbylo vůbec nic, ještě někdo uvěří? No, ukáže čas.

Pojďme si dále připustit, že ekonomická situace naší země je velmi vážná. Jak jsem již upozornil minule, Česká republika se jako jediná země Evropské unie nedokázala vzpamatovat z následků pandemie koronaviru a navázat na předchozí ekonomický růst. Právě naopak, naše země je podle ekonomických ukazatelů v recesi a v té chvíli je potřeba okamžitého zásahu. Jak veřejné finance, tak daňové zákony musí směřovat k opětovnému a neprodlenému nastartování ekonomiky naší země. Proto i pozměňovací návrhy k vládnímu návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2024, které předložilo hnutí SPD, reflektují potřebu a reprezentují zájmy občanů České republiky před vším ostatním. Naše hnutí předkládá celkem 33 pozměňovacích návrhů v celkové hodnotě 95 miliard korun, jejichž cílem je jediná věc - přesměrovat peníze k českým občanům, pomoci jim, nastartovat českou ekonomiku, ozdravit veřejné finance, vrátit naši zemi zdraví a suverenitu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP