(15.50 hodin)
(pokračuje Marek Novák)

Ještě jeden dovětek. S rozvojem všech typů škol včetně učilišť - protože školství jako takové je potřeba brát jako celek a nezaměřovat se jen na vysoké školství - tady je možná namístě otázka. Byl se v poslední době někdo z vlády podívat na nějakém státním učilišti, ne soukromém, ale státním? Přál bych vám, abyste to viděli, protože by to pro vás bylo velmi, ale velmi hořké zjištění.

Dámy a pánové, můj druhý pozměňovací návrh, u kterého žádám vaši podporu, se týká problematiky, které se dlouhodobě věnuji. Jde o primární prevenci proti rizikovému chování v souvislosti s dětmi a dospívajícími. V posledních dnech jsme například svědky problémů distribuce nápoje Prime. Ten je propagován masivně youtubery na sociálních sítích a je pro rozvoj dětí a mládeže extrémně škodlivý. Podobně je to s užíváním takzvaně méně škodlivých výrobků a jejich náhražek. Tohle dokonce podporuje váš protidrogový koordinátor Vobořil. Nevím, jestli vám to připadá úplně normální nabízet náhražky, nabízet vůbec něco. Nevím, jestli byste dali svým dětem do ruky nikotinový sáček nebo zahřívaný tabák s dovětkem, že je to lepší než klasická cigareta. Tohle totiž prosazuje váš protidrogový koordinátor Vobořil. Chápete ten paradox, chápete, co se děje? O kratomu se zde bavíme dva roky a díky pětikoalici nejsme schopni zamezit jeho dostupnost dětem. Mě neustále oslovují jak zástupci obcí, tak zástupci škol. Myslím si, že nejsem sám a že nejsem jenom poslanec opoziční, na kterého lidé apelují s tím, abychom něco dělali s automaty na kratom, které jsou před jejich školami. Nevím, proč na to neslyšíte, nevím, proč to nechcete řešit.

Pokud bychom kladli důraz na prevenci, tak vlastně nemusíme nic zakazovat, protože právě kvalitní prevence sníží poptávku jako takovou. Jenže bohužel vaše pětivláda nedělá ani jedno, ani druhé. Dělá to třetí, podporuje a podléhá tlaku některých neziskových organizací, pro které se starost o problémového uživatele stala byznysem, místo toho, aby to bylo poslání, jak pomoci společnosti a dělat vše, aby těchto problémových uživatelů bylo co nejméně. Jenže to nejde a nezapadá to do byznysplánů. Můj návrh jde na prevenci proti rizikovému chování komplexně, právě včetně prevence proti návykovým látkám. V České republice čelíme výzvám spojeným se zneužíváním návykových látek, které vyplývají z vysoké společenské tolerance a dostupnosti těchto látek. Je to také díky výstupům z této Sněmovny, jak se k těmto látkám stavíme. Data z evropské školní studie o alkoholu a jiných drogách ukazují, že Česká republika má jednu z nejvyšších prevalencí užívání marihuany v Evropě a zvyšující se počet problémových uživatelů. Tento problém má negativní dopady na zdraví, sociální stabilitu a kriminalitu ve společnosti. Tyhle všechny aspekty ovlivňují také státní rozpočet a ovlivňují ho zásadně. Z tohoto důvodu je třeba klást větší důraz na primární prevenci, kterou například provádí právě policie, a ta ji provádí prostřednictvím programů, které jsou garantovány, komunikovány a organizovány ve spolupráci se školami, městy a kraji. Programy se zaměřují na zvyšování právního povědomí mezi různými cílovými skupinami a spolupracuje se zde s místními samosprávami a s konkrétním problémem dané lokality. Dále také vysvětlují zdravotní a sociální dopady. Tyto snahy mají za cíl snížit negativní dopady drogového zneužívání na společnost a přispět k prevenci závislosti a kriminality. Přes veškeré výzvy, které tento problém přináší, je třeba nadále zdůrazňovat důležitost protidrogových iniciativ a investovat do protidrogových programů a primární prevence, a to tak, aby se ochránilo zdraví a bezpečí občanů a snížily se škody spojené s drogovým zneužíváním.

Abych vám to převedl do srozumitelného jazyka, v současnosti tady máme protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila. Podle jeho vyjádření by vlastně pan Vobořil nejraději legalizoval marihuanu, legalizoval kokain a schovává to za takzvané odborné stanovisko místo toho, aby řešil skutečné hrozby, aby předcházel problémům, aby se zasadil o to, aby primární prevence v tomto státě fungovala, raději otvírá Pandořinu skříňku. Opravdu chceme řešit, zda - anebo spíš jak - dostaneme tvrdé drogy mezi lidi, anebo budeme řešit, jak dětem vysvětlovat, aby o drogy neměly zájem? Pokud budeme. věnovat dostatečnou pozornost prevenci, dáme dostatečné množství financí na tuto citlivou věc, předejdeme problémům v budoucnu, a to zásadním. Potřebujeme dostat mezi děti a mládež vzdělávací programy na straně jedné a na straně druhé zřetelněji zakročovat proti novým typům návykových látek.

Věřte mi, že pokud dnes nad tímto problémem mávnete rukou, vzhledem k vypjaté neklidné době, situaci ve školství, které musí řešit nejen inkluzi, ale také nové problémy spojené s ukrajinskými školáky, nás nečeká nic veselého. Nejde přitom ani o tak významnou položku, která by státní rozpočet položila. Státní rozpočet v budoucnu může položit na záda právě stav země a jejích občanů. Bez investice právě do mladé generace naše země jistou budoucnost rozhodně nemá.

Dámy a pánové, jedna věc je hospodaření našeho státu, tomu rozumím, druhá věc je ochrana zdraví té nejzranitelnější skupiny, a to dětí a dospívající mládeže, a také samozřejmě podpora vzdělávání. Bez vzdělané společnosti bude více těch závislých. Tohle je již prokázáno, nemusíme se bavit o tom, zda to je, nebo není pravda. To je fakt.

Na druhou stranu musím konstatovat, že státní rozpočet, který má tato Sněmovna přijmout, z mého pohledu není jako celek kvalitní, stojí na mnoha domněnkách a účetních kouzlech. Je proto pravděpodobné, že již na jaře zde budeme opět projednávat jeho úpravu, do které my, opoziční poslanci, budeme zase vnášet své návrhy. Je to škoda, stačilo se například v rámci výboru poradit.

Říká se, že slibem nezarmoutíš. Tento dnešní vládní slib státního rozpočtu bohužel zarmoutí většinu občanů a firem v České republice. Já vás, kolegyně a kolegové, prosím ještě jednou a prosím především vás, kolegyně a kolegové z řad koalice. Zkuste se zamyslet, zda jsou kroky, ke kterým se při schvalování pozměňovacích návrhů chystáte, skutečně to, co chcete této zemi svojí politickou činností přinést. Věřím, že ne a že podpoříte návrhy opozice. Děkuji za pozornost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP