(16.00 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče, a nyní mám s přednostním právem přihlášku pana ministra Stanjury. Prosím, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Nejprve budu mluvit k panu poslanci Novákovi, vaším prostřednictvím. Já bych vás chtěl požádat, abyste si nastudoval § 101 až 106 jednacího řádu, které se věnují projednávání návrhu zákona o státním rozpočtu. Zákon říká, že před třetím čtením nejdou pozměňovací návrhy do rozpočtového výboru, tak neříkejte prosím na mikrofon, že koalice rozhodla.

A za druhé, málem mi ukápla slza, jak v minulém volebním období i v minulých dvou volebních obdobích tehdejší vládní koalice, kde osm let zastával post ministra financí někdo z hnutí ANO, naslouchala opozici, podpořila rozumné pozměňovací návrhy opozice, snažila se najít dohodu. Jediné, co je, tak jste se klaněli před bolševiky, vaše ministryně financí chodila na zasedání ÚV KSČM a sehráli jste nechutné etudy, jak jste sebrali 10 miliard armádě a pak jste je dali zpátky. A pan poslanec Novák je opravdu v uvozovkách výborný prognostik. Já vám odcituji jeho slova z 18. října 2022, a to je více než třináct měsíců, kdy mluvil k rozpočtu na rok 2023, a toto prognózoval, a sami to porovnejme s realitou, v které žijeme dnes, 29. listopadu 2023: "Je potřeba říci jasně a po dnešním jednání o státním rozpočtu" - to je podobná dikce, to není moje normální dikce, kterou používá pan poslanec Novák - "to budeme mít černé na bílém. Je potřeba se připravit na bídu, chudobu, zimu a nedostatek všeho. Proč? Protože od nás odejdou, a už o tom silně uvažují, velcí zaměstnavatelé a skokově naroste nezaměstnanost, protože kvůli tomu nebudou mít lidé prostředky na udržitelné živobytí. Vzroste šedá ekonomika, nesplatitelné půjčky. Firmy a podnikatelé přestanou vyrábět vše, co je energeticky náročné. Ale to, co děláte, způsobí akorát to, že tady nebude nejen k žití, ale ani ne na umření. Lidé nebudou mít práci a přijdou za vámi skrze úřady práce pro sociální dávky. Máte to v rozpočtu? Nemáte." Tak, střih po třinácti měsících: máme nadále rekordně nízkou nezaměstnanost. Žádné velké firmy z České republiky neodešly, k žádným velkým krachům firem nedošlo. Nezmrzli jsme díky tomu, jak jste nás varovali, že když nebudeme brát od Putina ruský plyn, zmrzneme. Nezmrzli jsme vloni, nezmrzneme ani letos. Takže opravdu, vaše prognózy jsou mimořádně přesné. Já jsem se musel smát, jak jsem tady poslouchal šest měsíců, od října loňského roku: na jaře, nejpozději v létě, možná před prázdninami určitě, možná po prázdninách, nejpozději v září vláda bude muset přijít s novelou státního rozpočtu na rok 2023. Přišli jsme? Nepřišli jsme. Proč jsme nepřišli? Protože udržíme celkové výdaje. Pokud by vláda nezvládla celkové výdaje, musela by požádat o novelu státního rozpočtu. Takže vaše obavy byly stejné liché loni, jako jsou letos.

Můžete kývat hlavou - kolikrát jste tady říkal, že budeme muset novelizovat rozpočet na rok 2022, 2023, vy, vaše předsedkyně a plno vašich členů? Mnohokrát. To se sice nepovedlo, ale znova. Vy jste jak ten cibulář, co vždycky vzal tu cibuli a prognózoval, že bude buď mírná, nebo tuhá zima, a jednou za dvacet let mu to vyšlo. A všichni říkali, ježíš, ten je vynikající, vyšlo mu to, a na těch devatenáct špatných předpovědí se zapomnělo. Vy jste si vlastně přál, abychom zmrzli, abychom byli chudí. Nic jste pro to neudělal, aby tomu tak nebylo, jenom strašíte lidi. Loni, letos, obávám se, že i příští rok.

Takže když shrnu vaše vystoupení, já nejsem expert na protidrogovou problematiku, vy možná ano, ale plníme to, co máme v programovém prohlášení vlády, že spotřební daně budou nastaveny podle míry škodlivosti. Ukažte mi odborníky, adiktology, kteří s touto tezí nesouhlasí. Vy s ní nesouhlasíte, já jsem to poznal. Pan národní koordinátor protidrogový nenavrhuje legalizaci tvrdých drog. Nevymýšlejte si, nestrašte. V Evropě probíhá debata o legalizaci konopí, v Německu, v Nizozemsku, v mnoho i jiných. Já jsem přesvědčený, že v dohledné době konopí bude legální v mnoha zemích a v nich se také budou platit daně. Já jsem zastánce racionálního přístupu. Pokud bude konopí legální v Evropě a bude se z toho platit daň, tak jsem mnohem radši, když ty daně půjdou do českého rozpočtu než do německého. Možná je někdo jiného názoru, já mu ho neberu. Ano, vedeme racionální debatu o legalizaci konopí, ale je třeba říct, že jestli a jednoznačně je některá návyková látka, která má největší dopady do rozpočtu, do rodin, do zdravotního systému, tak je to alkohol, a o tom se málo mluví. Alkohol je nejhorší návyková látka v České republice. Je legální, ale má největší společenské a zdravotní dopady. Na to bychom se měli zaměřit společně, bez ohledu na to, jestli jsme ve vládní, nebo opoziční lavici, a ne odvádět pozornost tím, že někdo podle mě zastává odborný názor, že je výhodné z mnoha důvodu legalizovat konopí. Já si to myslím taky, ale to není důvod. Zaměřme se na škody, které páchá v české společnosti alkohol. Ano, je to mimořádně tolerovaná návyková látka v české společnosti, to je pravda. Jinak by to ani nešlo. Myslím si, že nás nemá těšit, že vedeme nebo jsme na čelních místech spotřeby alkoholu na hlavu na občana. Tam bychom společně měli zaměřit svou pozornost a já s tím naprosto souhlasím.

Takže jenom zopakuji: před třetím čtením nejdou pozměňovací návrhy rozpočtového výboru, stejně tak jak nešly v minulém a předminulém volebním období, a já jsem to tehdy vládě nevyčítal a nenavrhoval jsem změnu rozpočtu z opozičních lavic. Pokud si hnutí ANO myslí, že to je špatně, můžete navrhnout změnu jednacího řádu a můžeme o tom debatovat, zda je potřebné či ne ty návrhy projednat v rozpočtovém výboru. Nebyla to žádná zlá vůle nebo rozhodnutí většiny vůči menšině. Je jasné a logické, že opozice hlasuje proti rozpočtu. Pamatujete si za těch třicet let, a je jedno, kdo vládl, byl v opozici, že by pro rozpočet hlasovala i opozice? Mně to přijde i přirozené, protože vládní a opoziční strany mají i jiné názory na rozpočtové priority. Výsledkem vládních představitelů v rozpočtových prioritách je návrh státního rozpočtu, přímé výdaje, deficit, schodek, přebytek a jiné představy má opozice. Takže být překvapený, že opozice nepodpoří návrh rozpočtu, je opravdu úsměvné. Řekněte mi jeden jediný příklad, kdy opozice hlasovala s vládní většinou pro návrh státního rozpočtu, a říkám, je to jedno, za které vlády to bylo, je to naprosto přirozené a zkusím odhadnout, že tak bude i v příštím a přespříštím volebním období.

A za rok se zase vrátím k tomu, co jste dneska řekl, k vašim prognózám, pane poslanče Nováku, prostřednictvím paní předsedkyně, a zase si za třináct měsíců můžeme říct, kdo měl pravdu a kdo maloval čerta na zeď, kdo něco řešil a kdo raději strašil občany, firmy a podnikatele, tak jako se letos ukázalo, že loni jste byl vedle jak ta jedle. Nebo vy jste tady viděl hlad, bídu, vysoký skokový nárůst nezaměstnanosti? Nic z toho se nestalo. Můžete mít kolik chcete faktických připomínek, to už máme za sebou, nic z toho, co jste prognózoval, se tady nestalo.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nejdříve s faktickou poznámkou se ještě přihlásil z místa pan poslanec Novák. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Novák: Já panu ministru moc děkuji za reakci.

Začnu tedy u toho kokainu. Regulovaný trh by u kokainu mohl fungovat, tvrdí národní protidrogový koordinátor, a s jeho nápadem ale nesouhlasili někteří členové vlády ani odborníci na závislosti. Píše to ČTK, 20. 9. 2023 v 10.05 hodin, když tak vám to pošlu, kdybyste se chtěl podívat. Takže tady nejde o to, že by národní protidrogový koordinátor podával návrh, ale národní protidrogový koordinátor tady nahlas a přes média řeší otvírání legalizace kokainu. To tak je, a někteří vládní činitelé s tím nesouhlasí. Že jste byli osloveni, jak se k tomu stavíte, a stalo se z toho společenské téma, to tak prostě je. Můžeme si říkat, že nestalo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP