(16.30 hodin)
(pokračuje Karel Rais)

Myslím si, že situace je velmi vážná a že by pomohlo stabilizovat zvýšení průměrné měsíční hrubé mzdy o 5 až 6 %, a to formou plošného navýšení tarifních složek mzdy zaměstnanců na vysokých školách o 10 %. To už jsme tady také... několikrát jsem tady na to upozorňoval. Kvalifikovaný výpočet na základě dat ukázal, že pro navýšení průměrných tarifů o 10 % včetně sociálního a zdravotního pojištění by bylo potřeba asi 1 430 000 000 korun, a když budu uvažovat inflaci, meziroční nárůst minimální mzdy, tak to pokrytí nákladů na rok 2024 je asi 1 750 000 000 korun. Předkládáme proto pozměňovací návrhy pro zvýšení výdajů kapitoly 333 v oblasti vědy a vysokých škol tady o tuto částku.

Děkuji vám za - říkám, je tady torzo Sněmovny, ale třeba to ostatní vnímají prostřednictvím televize nebo tady vnitřního okruhu. Byl bych rád, kdybyste vzali tyto pozměňovací návrhy vážně, nechtěně v podstatě i požadavky stávkujících v pondělí. Prostě součást jejich návrhů nebo součást jejich požadavků byly tyto návrhy, které jsme předložili. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní tedy vystoupí pan poslanec Nacher a následuje paní poslankyně Maříková. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, vážená paní předsedkyně. Chtěl bych říct, milá vládo, ale je tady jenom pan ministr financí.

Já to zase budu mít nějak strukturované, s dovolením. Za prvé řeknu nějaké procesní věci, potom budu reagovat na projev pana premiéra a pak tady řeknu i konkrétní příklady, jak si protiřečí současná vláda ve vztahu k pozměňovacím návrhům, které tady máme v systému načtené.

Já bych nejprve chtěl vůbec ohodnotit - a vy víte, že jsem v tomhle konzistentní, já jsem si schválně vytáhl body, protože nikdy to nečtu, svého projevu při schvalování rozpočtu na rok 2022 a jsem v tomto konzistentní. Tam jsem si tady napsal: "Nejdůležitější zákon roku. Ministři tu nejsou." To platí i teď, kromě pana ministra financí. Poslanci tu nejsou. Poslanci tu nejsou, je tady úplně prázdno, to tady vidět není. Dokonce tady bylo poloprázdno, i když mluvil pan premiér. Já jsem tady seděl, já jsem to viděl, a dneska ještě výjimečně jste k tomu přidali, že na začátku tam patnáct minut nebyl ani pan zpravodaj. Já vím, že stát se to může, ale potom, když jsem viděl tady to přivítání v tom sále, jak jste se všichni hrozně smáli, jak je to hrozně veselá záležitost, tak to si myslím, že tohle kdyby se stalo, jak to pořád srovnáváte, za minulé vlády, tak bychom dostali hroznej céres. Už by to bylo všude na sítích, jak to tady funguje, a tak dále. Nevím jak kolegové, já jsem třeba vůbec na sítích tohle nekomentoval, jenom to říkám teď tady, protože mně to přišlo tedy opravdu zvláštní.

Sami říkáte, a to se shodneme, je to nejdůležitější zákon roku, a tady opravdu je jenom ministr financí, zaplaťpánbůh za to, dokonce reaguje. Teď přišel pan primátor hlavního města Prahy, kterého vítám, a jinak je tady pusto, prázdno. Z opozice je tady víc lidí. To mně přijde poněkud nedůstojné vzhledem k tomu, že přihlášeno je 15 lidí. To není 60 - 15 poslanců. Pamatuju si tady doby, kdy tady vystoupil před třetím čtením prezident republiky, jestli si vzpomínám dobře. Ne vždycky, ale někdy. Dneska prezident nevystoupil, vystoupil premiér. Já jsem si k tomu udělal pár poznámek, protože si myslím, že stojí za to některé věci okomentovat, protože prostě nebyly pravda. Nebyly pravda!

Já to vezmu postupně. Dokonce jsem si dal tu práci, že v té zimě jsem šel do auta, tam jsem si vytáhl soupis vašich pozměňovacích návrhů v době covidu. To je to, jak tady pořád popíráte a pořád říkáte, jak hnutí ANO zadlužilo zemi v době covidu, rozdávalo peníze všude, a já pořád říkám, ale to neplatí, protože vy jste měli ty pozměňovací návrhy, které chtěly kompenzovat více, na delší dobu, pro vícero osob. Hned první pozměňovací návrh: Zbyněk Stanjura - navýšení kompenzačního bonusu z 500 na 600 korun. Dopad na navýšení státního rozpočtu 3,2 miliardy, pane ministře. Zahrnout mezi příjemce kompenzačního bonusu i OSVČ a vedlejší činnost a tak dále. Celkový státní výdaj by se navýšil o 8,3 miliardy korun. Když to sečtete, já se pak k tomu dostanu, nějakých 120 miliard přes palec, kdybychom to přijali. Tak to už prostě přestaňte říkat, protože kdybychom souhlasili s vašimi pozměňovacími návrhy, ten rozpočet je o 120 miliard ve větším deficitu. Tak, teď odchází i jediný pan ministr. (Ministr Stanjura sděluje, že si jde koupit vodu.) Tak já možná počkám, ne, nebo?

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já prosím, abyste nekomunikovali napřímo, a pane poslanče, vy pokračujte.

 

Poslanec Patrik Nacher: Takže co říkal pan premiér? Pan premiér mluvil o restartu, špatné kondici veřejných rozpočtů. Už to tady ukazoval Andrej Babiš. Když ANO šlo do vlády, tak byl dluh vůči HDP ve výši 44 %. Když jste přišli vy, byl dluh 42 % a v tom je ten covid. Když se podíváte na ten graf, tak to klesalo na úroveň 29 % - ze 44 na 29, to je o 15 procentních bodů. Kdyby nebyl covid, tak to letí dolů dál. To znamená, že není pravda to, co vy říkáte.

Restart, špatná kondice veřejných rozpočtů. Já jsem dokonce četl od nějakého koaličního poslance, že směřujeme k Řecku. Ale to je přesně to, co tady pan ministr Stanjura, a já jsem mu za to zatleskal, říkal. Neříkejme, že nemáme dělat nic na straně jedné, a neříkejme, že jsme v Řecku. Ale vždyť to koaliční poslanci tady říkají, že nás čeká scénář Řecka! Tak kdo tady straší? Vy pořád říkáte, že my strašíme. Vy strašíte. Naše míra zadlužení je poloviční oproti průměru Evropské unie, tak už to přestaňte říkat, když to není pravda. Jak já říkám, stala se z toho posvátná kráva.

Schodek rozpočtu, covid. To jsem tady říkal. Schodek rozpočtu byl 5,8 % HDP, protože tady byl covid, protože tady byly zvýšené výdaje. A já jsem vám tady říkal, že vy jste je chtěli ještě navýšit. Za úplnou absurditu a demagogii tedy považuju srovnání tohoto rozpočtu - vy to sami nemáte rádi a děláte to, když už jsme u toho dvojího metru. Vy vezmete nejhorší rozpočet za minulé volební období, který byl ovlivněn covidem, a srovnáte to s rozpočtem na příští rok: 5,8 - 2,2. Podívejte, jak jsme lepší! Prostě takhle to přece nemůžete myslet vážně. To tady řekl premiér. Já jsem si napsal poznámku, dvakrát jsem si ji podtrhl, že to takhle opravdu řekl. Takhle to ale nejde! Takhle to nejde. Vy sami nejste rádi, když my srovnáváme období v momentě, kdy třeba začala válka na Ukrajině a musel se tady přijímat lex Ukrajina, muselo se tady pomáhat, a také jste neradi, kdybychom vám tohle vyčítali, co se kde zhoršilo, protože řeknete Ukrajina. A tady u toho covidu jste na to zapomněli a máte tu odvahu, skoro bych řekl drzost, jít na mikrofon a říct: vy jste měli minus 5,8, my máme jenom 2,2. Takhle to premiér řekl. Já jsem si dělal fakt poznámky.

Covid - takhle, ty vaše pozměňovací návrhy, nebudu zdržovat, ale už doufám, že konečně mi věříte, tady já je mám po jménech. Já jsem začal Zbyňkem Stanjurou. Doufám, že to nebere osobně. (Komentář z pléna.) Podle abecedy to není, pane kolego, je to podle různých kompenzačních bonusů a tisků. Možná poprosím, protože jsem pana ministra zastavil, jestli by mu někdo mohl koupit vodu, protože tady opravdu sedí. (Ministr Stanjura sděluje, že už není třeba.) Tak vidíte, je to zařízené. Děkuji.

Tak tady jsou všechny pozměňovací návrhy. Takže vy, když jste byli v opozici, jste navrhovali věci, kde ten schodek by byl větší, takže 5,8 by nebylo, bylo by to 6,5 třeba. Tak nevím, co srovnáváte. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP