(16.40 hodin)
(pokračuje Patrik Nacher)

Pan premiér znovu zopakoval, že podle vyjádření NKÚ 90 % těch výdajů nešlo na covid. Tak já vám to tady přečtu znovu, je to fakt jako už neuvěřitelný. Přečtěte si tu zprávu NKÚ a necitujte a nevycházejte, nešiřte dezinformace z titulků. Není to tak. Ještě jednou - nebudu to číst celé, abych nezdržoval: "Celkové výdaje státního rozpočtu meziročně zvýšily výdaje státního rozpočtu..."

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pokračujte, pane poslanče. Myslím, že je tady dostatečný klid na to, abyste mohl pokračovat.

 

Poslanec Patrik Nacher: Já jsem právě nevěděl, jestli jsem třeba neřekl něco špatně. Ne.

"Celkové výdaje státního rozpočtu se meziročně zvýšily o 64 miliard korun. To znamená, že nárůst výdajů, označených Ministerstvem financí jako související s pandemií onemocnění covid, činil pouze 10 % meziročního zvýšení výdajů." Takže nikoliv tak, že 90 % výdajů na covid nesouviselo s covidem, ale tak, že ten meziroční nárůst výdajů v rozpočtu, takže z toho 10 % se týkalo covidu a 90 % byly třeba zvýšené mzdy, ale to přece není tak, jak to tady furt někdo říká, že objem peněz na covid šel z 90 % někam jinam a z 10 % na covid. Přečtěte si to. Já jsem to tady schválně vytiskl, zvětšil, podtrhl. Není to pravda, je to fakt lež.

Konsolidační balíček: pan premiér se pochlubil, jak jste to krásně schválili. My jsme byli logicky proti. Vy se furt chlubíte tím, jak jste konzistentní. Tak jsem si dneska vytáhl zprávu, to mě tedy opravdu zajímá a navazuje to i na včerejšek: STAN chce prosadit balené minerální a kojenecké vody do snížené sazby DPH. Včera jsem odpovídal do médií, jak to bude s tím tichým vínem. No, tak mi řekněte, jak dlouho tedy budou trvat ty věci, které jsou v rámci toho konsolidačního - já tomu říkám daňového - balíčku. My jsme tady navrhovali, aby kojenecká voda byla v snížené sazbě. Vy jste to neodsouhlasili a teď kolegové ze STANu i z KDU, jak jsem si přečetl, v rámci novely zákona o DPH v Senátu to budou navrhovat.

Včera jsem se dozvěděl, že se neustále bojuje v koalici o to, jak zdanit tiché víno. Za mě je to nepřijatelné a je to mimochodem jedna z věcí, kde souhlasím s panem ministrem financí, kdy vás překvapím, pokud jde o to, co tady před dvaceti minutami říkal o tom alkoholu: naprostý souhlas. Jestli tady je tedy něco, na co bychom se měli dívat a na čem je ta závislost největší, tak je alkohol, zcela jednoznačně. My si tady honíme triko u konopí a alkohol necháváme být. Ale pak se ptám, jak je možné, že tiché víno má 0 %? Ano, říkám to jako Pražák, omlouvám se Jihomoravanům, ale jak to tedy bude? Jestli se to teď vrátí do hry, tak si myslím, že už je zase pozdě, protože ty věci musí mít nějaký průběh. Prostě i ti podnikatelé musí vědět, s čím mají počítat. Není možné, aby se schválil balíček a teď ex post se tady začnou nahánět ty věci, které vám jako že unikly, byť my jsme na ně na mikrofon opakovaně upozorňovali - jednou je to tiché víno, podruhé je to kojenecká voda.

Škrtáme dotace, říkal pan premiér, 80 miliard. No, tak přes 55 miliard jsou to ty vrácené dotace na obnovitelné zdroje a na distribuci. To je ta největší položka v kapitole Ministerstva průmyslu a obchodu. Největší pokles, největší úspora, když se podíváte na ty srovnávací základny, je v MPO položka dotace na OZ a distribuce. Vrátí se to na faktury podnikatelům, spotřebitelům, všem. Všem se to vrátí. V čem je ta úspora? Vždyť vy jste říkali, že daňový balíček je o zvýšení daní, a teď je to o tom škrtání. A to škrtání převedeno je, že se to dostane na faktury spotřebitelům a podnikatelům, takže vlastně ten poplatek je kvazi daň. Nejmenuje se to daň, je to poplatek, ale to je to škrtání v rámci řízení státu? Já si pamatuju a držel jsem palce jak pan ministr - třeba na mikrofon řekne, jak to přesně řekl, jak to myslel - řekl, že se klidně nebojí soudů a arbitráží. Je to tak? (Ministr souhlasí.) Děkuju. Že se nebojí arbitráží, že to zruší. Já jsem mu v tom držel palce, protože konzistentně se mi tenhleten princip nelíbí. Můj vztah ke Green Dealu znáte, je dlouhodobý, ať jsem v koalici, nebo opozici. A jak to, že to je zase tedy zpátky? Jak je to možné? Takže za mě, pan premiér se mýlí, že říkal, že se chlubil, že se škrtají dotace. Škrtají se dotace tím, že se vracejí zpátky.

No, ten projev, já jsem tady schválně seděl celou dobu, mě zklamal v tom, že právě tam byly tyhle některé nepřesnosti. Tu citaci z NKÚ tady nechám panu ministrovi, nebo ji nechám na stole u pana premiéra, aby se to stále neopakovalo s tím NKÚ. Pokud budete chtít, tak vám ofotím i ty vaše pozměňovací návrhy ke covidu, protože jste na to asi zapomněli, že jste je tady dávali.

Jinak pan premiér - já jsem si už pak přestal dělat čárky - neustále mluvil o minulosti. Já jsem čekal, že představí ten rozpočet, ale on se neustále odkazoval na předchozí vlády, na minulost, nebo to byly jinak takové fráze, floskule, jako že je potřeba podporovat individuálně, a ne plošně. To tady říkáme všichni třicet let. Kde je tam ta přidaná hodnota? Mně už tam chybělo jenom to, že by řekl, že pracujete jako vláda na 118 %, 8 dní v týdnu, 25 hodin denně.

Za mě ten rozpočet, nezlobte se na mě, důvěryhodný není, už jenom tím, jak se vyvíjela ta částka, kde vy jste přišli s tím, že to bude 210, 235, 252, a teď jsme se tady faktickými poznámkami hádali. Vy jste se mě snažili přesvědčovat, i kolega Haas, že za našich vlád tady byly půjčky od Evropské investiční banky. To já jsem ale nezpochybňoval. Vy vždycky reagujete na něco, co člověk neřekl. Já jsem říkal to, že pak je důležité, kde se to projeví, že je něco jiného, když se to projeví na té části státního rozpočtu, anebo když to jde přes SFDI a vlastně tam se to neprojeví, a tím jakoby ten schodek je vizuálně nižší. O tom se bavíme, ne o té půjčce. To, že si půjčujete na smysluplné věci, je naprosto v pořádku.

Proto trvám na tom, a když prohraju, tak tady hrdě tu prohru ponesu, že prostě i ten letošní státní rozpočet se nedodrží, těch 295 miliard. Na tom trvám. Jestli to bylo 400, to jsem já nikdy neřekl. Já se v tomhle snažím být realista.

A teď jedna základní věc. Já tady nebudu představovat všechny ty pozměňovací návrhy, od toho bylo druhé čtení, ale řeknu jeden princip, který mi vadí. Vy si vždycky selektivně vyberete jednu věc, jednu oblast a řeknete: Musíme dodržet zákon. Karel Haas říkal vždycky, že smlouvy je potřeba dodržovat, a podobně. Ale vy to děláte vždycky jenom selektivně tam, kde se vám to hodí. V tomhle případě 2 % rozpočtu na obranu. Já vám připomenu jiné věci: 130 % průměrné mzdy pro učitele, to je také v zákoně. Budou mít 130 % příští rok? Dotaz.

Stavební spoření. To tady opakuju, nemůžete říct, že překvapuju. Penzijko pro seniory, to jsou všechno věci, kde vy to berete retroaktivně, kde vy jako stát nedodržujete tu smlouvu. Měníte podmínky u běžících smluv a znemožňujete těm klientům exit, protože když odejdou, tak přijdou o státní příspěvky za předchozí roky, takže jsou tam zamčeni v tom systému. To je za mě nepřijatelná, byť nepřímá retroaktivita. Kde je to dodržování smluv? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP