(17.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, paní poslankyně, a nyní vystoupí pan poslanec Juchelka.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc, pane předsedající. Vážená paní ministryně, vážení páni ministři, vážený pane zpravodaji tohoto tisku, pane Bernarde, dobrý den. Já bych vám chtěl rád představit svůj pozměňovací návrh a taktéž se trošičku více zabývat právě státním rozpočtem z hlediska Ministerstva práce a sociálních věcí, ale jenom ve dvou položkách.

Můj pozměňovací návrh, který jsme tady dali za hnutí ANO, přesouvá právě pro platy zaměstnanců v sociálních službách 2,6 miliardy korun. Proč? Služby sociální péče jsou totiž dlouhodobě podfinancované a zaměstnanci, kteří sociální služby poskytují, patří opravdu k nejhůře odměňovaným pracovníkům v rámci veřejných služeb. Nedostatek zaměstnanců v sociálních službách způsobuje proto vážné personální problémy, a to obzvláště při jejich poskytování v přímé péči. Sociální služby jako zaměstnavatel jsou nekonkurenceschopné a nedostatek pracovníků ohrožuje kvalitu a rozsah poskytované péče. Náš návrh reaguje jak na sociální situaci zaměstnanců, kteří jsou nuceni kvůli nízkým mzdám pobírat sociální dávky, což je opravdu velká ostuda a považujeme to za naprosto absurdní a zatěžující systém, tak samozřejmě jsou tam důležité statistické údaje, které se týkají průměrné mzdy. Ta v roce 2022 činila skoro 39 000 korun a průměrný plat zaměstnanců v sociálních službách za rok 2022 činil 35 300 korun a průměrná mzda v organizacích, které nejsou příspěvkové, činila 33 500 korun. V roce 2021 pracovalo v sociálních službách skoro 110 000 zaměstnanců a počet zaměstnanců odměňovaných platem byl 49 188, jejich průměrná platová třída byla 6 a průměrný platový tarif byl, a to je opravdu šílené číslo, něco málo přes 21 000 korun. Celkový počet finančních prostředků na platové tarify byl něco málo pod 20 miliardami korun. Vzhledem k nutnosti personálně stabilizovat sociální služby, právě proto dáváme tento pozměňovací návrh, kde bychom chtěli zaměstnancům garantovat zvýšení platů a mezd právě v navrhované částce 2,6 miliardy korun. Zaměstnancům, kteří pracují v příspěvkových organizacích, navrhujeme tedy zvýšit platové tarify o 10 %. Vycházíme ze skutečnosti, že od roku 2022 zaměstnancům nebyly zvýšeny platové tarify a že ve většině organizací poskytujících sociální služby podle průzkumu tak nedošlo ani k žádnému zvýšení jiných, a to nenárokových složek platu. Proto dáváme tento pozměňovací návrh a prosíme o jeho podporu.

Co se týká samotného státního rozpočtu právě ve struktuře těch sociálních výdajů, tady bych se chtěl zaměřit na dvě částky, a to je státní sociální podpora a pěstounská péče, která zůstává úplně stejná jako v roce 2023. Je tam úplně přesná částka rozpočtovaná jako v minulém - nebo v tomto - roce na rok příští, a přitom už teď, v tuto chvíli jenom upozorňuji na to, že máme zákon o sociálně-právní ochraně dětí, kde například jenom doprovodným organizacím navyšujeme odměnu za jednu rodinu v pěstounské péči zhruba na 70 000 korun, a nevidíme to tady nikde rozpočtováno. A ta další částka, která je, je v rámci příspěvku na péči v sociálních službách, kde vidíme nárůst o 400 milionů korun, pokud dobře počítám, a to samozřejmě - a tady u toho bych se chtěl zastavit - neodpovídá tomu, co deklaruje tato vláda, a to, že v příštím roce navýší příspěvek na péči. Ona říká, že ho navýší od poloviny příštího roku. Pokud se tak stane, a mělo by to být o 10 %, což navrhuje zákon, který má hnutí ANO v Poslanecké sněmovně právě od příštího nebo přespříštího týdne, kdy bude zasedat Poslanecká sněmovna, tak by to bylo jenom, kdyby to bylo na půl roku, o 10 %, 2,5 miliardy. A v tuto chvíli my to tady nikde rozpočtováno nevidíme, tady je navýšení o 400 milionů korun.

A já, který opravdu velmi žádám tuto Poslaneckou sněmovnu, abychom zařadili potom v dalším týdnu, kdy bude zasedat Poslanecká sněmovna, naši novelu zákona, právě která navyšuje příspěvek na péči, vidím velikánské nebezpečí právě ve všech těch rodinách, které ten příspěvek na péči pobírají, poněvadž tato vláda díky tomu, že se zdraží veškeré zboží, potraviny, energie a tak dále, i v rámci konsolidačního balíčku navyšování cen energií, dokonce v průběhu několika málo měsíců nebo let byla dvakrát za sebou navýšena úhradová vyhláška, ale nebyl navýšen příspěvek na péči, tak mnoho těchto rodin opravdu uvedeme do chudoby. Statisticky jenom připomínám, že máme 2 miliony lidí těsně, těsně nad hranicí chudoby a ti, kteří se 24/7 starají o svého potomka nebo o svého partnera, jsou právě tady v této linii. A to nemluvě o tom, že díky konsolidačnímu balíčku tato vláda zrušila slevu na poplatníka právě pro ty, kteří se budou starat o svého rodinného příslušníka staršího čtyř let, a to byl samozřejmě také nemalý příspěvek do toho rodinného rozpočtu ve výši okolo 25 000 korun.

Takže tato vláda skutečně šlape právě po zdravotně postižených, nevidíme ani v rozpočtu navýšení příspěvku na péči, což podle důvodové zprávy, kterou mám ke svému tisku, tam vláda říká sama - cituji: "Lze odhadnout, že celkové roční výdaje státního rozpočtu na příspěvek na péči by se zvýšily celkem o 6,5 miliardy korun. Zvýšení příspěvku na péči však povede také ke snížení dotace pro poskytovatele sociálních služeb. O kolik se tyto dotace sníží, lze pouze odhadnout. Reálně tedy" - a to píše vláda - "lze předpokládat, že celkové zvýšení státního rozpočtu by nemělo překročit částku 5 miliard korun." Takže pokud by to mělo být od 1. července, tak by tady mělo být rozpočtováno 2,5 miliardy korun navíc, a bohužel to tady nevidíme. Takže vůbec nevím a nepředpokládám, ale může se to stát, jestli to tady tato vláda myslí s tím navyšováním příspěvku na péči vážně - a já pevně věřím, že ano. Jinak bych chtěl samozřejmě tady deklarovat, že 70 % meziročně je hodnota příspěvku na péči. Opravdu ztratila desítky procent díky inflaci a díky tomu, že jsme ji nijak nevalorizovali.

Apeluji na tuto vládu. Dokonce vznikla i petice, kterou podepsalo 14 000 petentů, na podporu tady tohoto zákona, aby byl co nejrychleji projednán právě v devadesátce, aby se to stihlo do konce roku a abychom zmírnili náraz díky vysokým cenám energií a konsolidačnímu balíčku právě rodinám, které mají zdravotně postiženého partnera anebo se starají 24/7 o zdravotně postižené dítě. Takže já moc prosím právě jenom tady o tento pozměňovací návrh, aby byl podpořen v rámci přesunu 2,6 miliardy na platy a mzdy pracovníků v sociálních službách. Apeluji na to a nevidím to v rozpočtu, ale pevně věřím, že tato vláda skutečně dodrží svůj slib a navýší příspěvek na péči. Nevidím to nikde tady v tomto rozpočtu. A pevně věřím, že se naopak v průběhu příští schůze Poslanecké sněmovny přikloní k novele zákona, kterou hnutí ANO má už dávno, dávno v systému a kde navyšuje příspěvek na péči o 10 % minimálně. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkujeme. Další v pořadí vystoupí pan poslanec Kolovratník, připraví se pan poslanec Kubík. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP