(18.10 hodin)
(pokračuje Martin Kolovratník)

Já jenom připomenu, že za prvé veřejná doprava zdražuje díky daňovému balíčku ze sazby 10 na 12 %. Připomenu, že nezávisle na tom už například největší dopravce České dráhy avizuje zvýšení základních cen o 9,5 %, takže to už jsou dva sčítající se skoky, a že při té celkové hodnotě reálných mezd v současné době zkrátka 50% sleva nebo hodnota toho jízdného je úplně jiná, než to třeba bylo před dvěma roky za vlády hnutí ANO.

Takže budu prosit o podporu těchto dvou pozměňovacích návrhů. To je z mé strany vše. Děkuji moc.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuju, pane poslanče, a budeme pokračovat v obecné rozpravě. Další přihlášený v pořadí je pan poslanec Kubík, připraví se paní poslankyně Lesenská. Pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Kubík: Vážené kolegyně, vážení kolegové, nacházíme se těsně před hlasováním o státním rozpočtu na rok 2024. Není to rozpočet náš, tedy hnutí ANO, ale zároveň je to norma, která bude platit pro všechny občany České republiky - bohužel. Byly doby, kdy vláda, ať už byla složena z jakýchkoliv stran, přistupovala k tomuto klíčovému hospodářskému zákonu zodpovědně - tak zodpovědně, že ji nemusela několikrát do roka upravovat, nemusela ustupovat z naslibovaných pozic, měla o věci přehled. Doba se změnila a dnes máme před sebou normu, která je nejen již dnes nerealistická, ale zároveň neposkytne nikomu jistotu, že pravidla, která stanoví, budou platit ještě v březnu příštího roku.

Kolegyně, kolegové, v pondělí jsme byli svědky stávky, která od listopadu 1989 nemá obdoby. Neučilo se v sedmi z deseti škol, velké množství podniků přerušilo na hodinu výrobu, ještě větší množství se stávkou sympatizovalo. Problému obyvatelstva nelze nerozumět, snad jen ve Strakově akademii nechápou. Důvodů, proč se v pondělí stávkovalo, je mnoho. Jsou obsaženy v návrhu tohoto rozpočtu, který tato Sněmovna vládní většinou zřejmě přijme. Je to škoda, protože je konec listopadu a máme ještě minimálně čtrnáct dnů na to, aby se dalo množství přehmatů, domněnek a nesmyslů, které v rozpočtu jsou, ještě změnit. Nevím, proč vláda spěchá. Existuje takové přísloví, které říká, že věci se dají dělat buď rychle, nebo dobře. V této chvíli je ještě čas to celé zastavit a sestavit rozpočet České republiky dobře, ne rychle.

Kolegyně, kolegové, jsem starosta malé obce na Českokrumlovsku a jistě tam máme své problémy, které samozřejmě nedosahují rozměrů velkých měst, ale o to máme k sobě blíže. Máme u nás mateřskou a základní školu. Daňový balíček bohužel zasáhne i ji. V této chvíli není jasné jak, ale dá se předpokládat, že jako jinde zkomplikuje výuku, sníží počet asistentů, a tedy i kvalitu výuky, a to nemluvím o nepedagogickém personálu, například kuchařkách, které připravují obědy nejen pro žáky školy, ale také pro veřejnost. Dnešní vláda, v jejímž čele stojí někdejší rektor Masarykovy univerzity a ministr školství, plánuje šetřit na školství, na té části života našich dětí, která formuje jejich charaktery, objevuje skryté talenty, připravuje je na reálný život. Je to zásadní a klíčová investice, kterou jsme povinni našim dětem poskytnout, aby svět posouvaly dál. Neexistuje jiná možnost než mít školství jako prioritu, protože investice do vzdělání je tím nejlepším vkladem pro zdravější vývoj celé společnosti. Vzdělaní lidé vytvářejí nové hodnoty, přinášejí nové poznatky a objevy. Vzdělaní lidé mají snahu věci rozvíjet a starat se o ně, vzdělaní lidé jsou základ prosperujícího státu. Tam, kde je vzdělání, jsou informace. Kde jsou informace, nejsou spekulace. Uvědomuje si tato vláda smysl a význam vzdělání? Chce vzdělanou společnost? Existuje jedno nebezpečí. Stačí na chvíli slevit ze vzdělávacích nároků, stačí kvůli ušetřeným penězům na chvíli zapomenout na vzdělanou společnost, a přestane se nám jako republice dařit. Nemůžeme si dovolit polevit v této investici tak důležité, jako je investice do vzdělání a do školství, navíc když sám pan ministr Bek tvrdí, že k tomu potřebuje hloupých 5 miliard.

Kolegyně, kolegové, největším nešvarem této Sněmovny je neschopnost komunikovat. Vládní koalice se tváří, že nás opozici nepotřebuje, a většina důležitých norem je tak prosazována na sílu. Mám ze svého Jihočeského kraje jinou zkušenost. My spolu mluvit umíme a je jedno, že hejtmanem Jihočeského kraje je člen ODS. Máme totiž společný cíl a tím je, aby náš kraj byl dobré místo k životu pro naše spoluobčany. Máme na věc jiný názor, ale cíl máme stejný. Tady ve Sněmovně bychom na tom měli být stejně. Důkazem takového stavu by bylo v této chvíli to, že o státním rozpočtu na rok 2024 dnes hlasovat nebudeme, že se doplní a opraví tak, aby sloužil lidem, protože lidé se na něj skládají tím, že platí daně. My jako opoziční strana jsme připraveni.

Rád bych poprosil tedy o podporu všech pozměňovacích návrhů, které přesouvají peníze do rozpočtu školství. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkujeme a pokračujeme v obecné rozpravě. Nyní vystoupí paní poslankyně Lesenská, připraví se pan poslanec Sládeček.

 

Poslankyně Vladimíra Lesenská: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, kolegové, dovolte mi načíst legislativně technickou změnu k sněmovnímu dokumentu 3512, kterou je pozměňovací návrh k vládnímu zákonu o rozpočtu České republiky na příští rok, a to následovně: V bodě jedna se nahrazují slova "výdaje na zabezpečení plnění úkolů Ministerstva spravedlnosti v oblasti vězeňství" slovy "výdajový blok Výdaje - vězeňská část" a v bodě 2 se slova "bezpečnost a veřejný pořádek" nahrazují slovy "ostatní výdaje". Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji a nyní vystoupí pan poslanec Sládeček, připraví se pan poslanec Richter. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Karel Sládeček: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, milé kolegyně, kolegové, účelem pozměňovacího návrhu kolegy Hrnčíře a mého pod číslem 3509 je přesunout finanční prostředky určené na rozvojové programy, kterými je především podpora společného vzdělávání, takzvaná inkluze, do kapitoly speciálního školství, kde bude daleko více přínosné pro výchovu a vzdělávání dětí. Navrhuje se, aby se částka programu ministerstva snížila o prostředky určené mimo jiné na inkluzivní vzdělávání a přesunula v rámci rezortu Ministerstva školství na aktivity, které budou rozvíjet vzdělávání dětí se specifickými vzdělávacími požadavky v rámci takzvaného speciálního školství, které je pro vývoj a začleňování dětí vhodnější. Ukazatel ostatní výdaje na zabezpečení úkolů rezortu byl zvolen proto, že v minulosti zahrnoval prostředky určené na podporu speciálního školství. Požadavek Ministerstva školství na částku pokrývající inkluzi je stejně jako v minulosti předimenzovaný. Nezohledňuje priority naší politiky, kdy primárně by se měl zohlednit rozvoj ostatních forem vzdělávání, které jsou široce přijímány bez výrazných výhrad na rozdíl od inkluze. V minulosti bylo ministerstvu poskytnuto ze státního rozpočtu mnoho prostředků na inkluzi, ale účel nebyl zdaleka naplněn. Chci upozornit, že tedy nejde o navyšování finančních prostředků, ale o jejich smysluplné přesunutí. Děkuji za případnou podporu.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuji. To byl pan poslanec Sládeček a nyní vystoupí pan poslanec Richter. Připraví se zatím poslední přihlášená paní poslankyně Mračková Vildumetzová.

 

Poslanec Jan Richter: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych rád, kdybyste vy všichni, co tady v sále jste, a ti, co ještě přijdou do hlasování, podpořili moje tři pozměňovací návrhy v kapitole 362 Národní sportovní agentury, a to ve jménu celého sportovního prostředí, které příští rok bude čelit i dalším nepříjemným situacím, zejména v energiích, abychom tyto prostředky narovnali nejméně na rok 2021, a o to bych rád požádal zejména koaliční partnery. Děkuji moc. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP