(18.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Pardon, faktická poznámka pana poslance Salvetra. Doufejme, že paní poslankyně mezitím dorazí, protože ji nevidím v sále. Pane poslanče, prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Rudolf Salvetr: Dobrý podvečer, vážené dámy, vážení pánové. Nechci natahovat diskusi, proto jsem se nehlásil s řádnou přihláškou do diskuse, ale po tom, co tady proběhlo za obšírnou diskusi, mi dovolte tři krátké poznámky.

Jednak tady zaznělo, že se nechceme vracet do minulosti. Dovolte mi, vrátím se tam z jednoho prostého důvodu, protože ten pohled s určitým odstupem si myslím, že je snazší. V době covidu jsem řadu kroků nechápal. Dnes, když se na to dívám nazpět, tak bych si nedovolil příliš kritizovat za ty kroky, které tehdejší vládní koalice dělala, protože to byla věc nepředvídatelná, a rozumím tomu.

Ale nerozumím trochu tomu, když jsme se dokázali jednoznačně shodnout na řadě podpor směrem k Ukrajině, k tomu, že armáda musí být stabilní, proč dneska mluvíme jinak a že není třeba podpořit rozpočet Ministerstva obrany. Já jsem přesvědčen, že je, že ta situace se velmi změnila, a včera, když jsme odcházeli z toho dokumentu, z Izraele, tak si myslím, že i kolegové z opozice, kolegové z hnutí ANO, byli svým způsobem šokováni. Je úplně jedno, jestli je to dneska paní ministryně Černochová nebo to bude za tři roky někdo jiný. Tady bychom měli být kontinuální a moc prosím, abychom tuto linku drželi.

A pak to poslední: často tady zaznívá školství. Školství je oborem, kde se také učí finanční gramotnost. Prosím, můj pohled, možná špatný, neekonomický, minus 200, minus 300, minus 400 miliard je vždycky dluh. Říkejme to těm lidem a neříkejme jim: Můžeme vám dáti více než těch minus 400. Někdo to bude muset splatit, ať už je to obsluha státního dluhu, anebo lidé doma v soukromí dalšími půjčkami. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Nyní vystoupí paní poslankyně Mračková Vildumetzová, připraví se pan poslanec Nový. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Vážený pane místopředsedo, vážená paní ministryně, kolegyně, kolegové, já bych se ráda vyjádřila ke státnímu rozpočtu na rok 2024. Ráda bych se vyjádřila k podaným pozměňovacím návrhům, ale než k tomu dojdu, tak bych se ráda ještě vyjádřila k svému včerejšímu vystoupení, kdy jsem tady kritizovala, že návrh státního rozpočtu nebyl v přikázaném rozpočtovém výboru. Já si za tím stojím a stojím si za tím s tím, že minulý týden byl výborový týden, a rozpočtový výbor nezasedal. Nemusím znovu opakovat, já vím, že i kdyby se na rozpočtovém výboru rozpočet jako takový neprojednával, což bych očekávala, že koalice s opozicí se sejde, že si prodiskutuje, jaká bude procedura, jakým způsobem se tady dnes bude hlasovat, popřípadě některé pozměňovací návrhy také může projednat rozpočtový výbor, může k nim být shoda - tak to prostě nebylo, protože rozpočtový výbor nebyl, udělal se per rollam. Na rozpočtový výbor mohl kdokoliv z veřejnosti a z organizací přijít a třeba se na návrh rozpočtu zeptat. Mohli přijít tak, jak já avizuji, odborové organizace, mohli přijít z řad podnikatelů, ale mohli přijít i občané, protože výbory jsou veřejné. To bohužel nenastalo.

Já jsem se včera velmi informovala i u kolegů, protože jsem byla pouze krátkou dobu v minulém funkčním období členkou rozpočtového výboru, takže jsem se především spojila s těmi, kteří byli třeba v té pozici, jako je dnes pan Bernard, a ti jasně deklarovali spolupráci koalice a opozice, že vždy se to komunikovalo, popřípadě na grémiu rozpočtového výboru, a došlo vždy k nějaké shodě, především té hlasovací procedury, ale především i třeba, co se týče jednotlivých pozměňovacích návrhů.

Já bych pro pana zpravodaje Pepu Bernarda chtěla říct, že když jsme včera na našem poslaneckém klubu probírali jednotlivé pozměňovací návrhy - a je tam řada pozměňovacích návrhů koaličních poslanců, například paní Olšákové ze STANu, který se dotýká měst, obcí, krajů - a mě by opravdu zajímal postoj Ministerstva financí. Já jsem tady i ve druhém čtení vyzývala k nějaké aktivitě ministra financí, zda by se mohl k některým věcem vyjádřit, ale žádná reakce, aby se k některým těm věcem vyjádřil, třeba například v rezortu vnitra, nebo co se týká měst a obcí, tak jsem žádnou reakci neměla.

Nepředpokládám - bylo by to určitě úžasné, kdyby pan ministr financí vystoupil a já bych ho vyzvala k tomu, aby se vyjádřil k těm pozměňovacím návrhům, především k těm koaličním, protože se dá předpokládat, že pokud podpoří, určitě bude podporovat ty koaliční návrhy. Určitě by bylo hezké, kdyby podpořil nějaký opoziční, ale nepředpokládám to, protože komunikace prostě s opozicí není. Když půjdu za naším místopředsedou rozpočtového výboru a zeptám se ho, jestli ví, jak tedy dnes to tady bude probíhat, on řekne: Nevím - ano, možná je to na stránkách, možná je to někde vyvěšené, ale já prostě si myslím, že by měli ti lidé, jestli jsou z opozice, nebo z koalice, spolu komunikovat a spolupracovat a měli by být ty věci jasné.

A řekněme si, co je hlavní úlohou rozpočtového výboru: no, sestavit ten rozpočet. Ten rozpočet je přece nejdůležitější zákon. Je to zákon, který se dotýká všech občanů České republiky. A to, že se tady v minulosti před šesti lety nastavila v jednacím řádu změna, že prakticky jakýkoliv zákon jde dvakrát do výboru, to znamená, zákon se tady schválí v prvním čtení, vyhlásí se lhůta, do doby té lhůty se dávají pozměňovací návrhy, o kterých rozhodne výbor, pak to jde na plénum, kde se opět přijímají pozměňovací návrhy a pak to jde znovu do toho výboru, kde se znovu projednávají ty pozměňovací návrhy, a teprve to jde do třetího čtení. Já jsem tedy včera i konzultovala tady s legislativou ty věci a já si myslím, že vůči právě tomu státnímu rozpočtu je to nastavené - vůči tomu, jak se to změnilo vůči ostatním zákonům - jsem přesvědčena, že je to nastaveno špatně. Měli bychom se nad tím určitě popřípadě do budoucnosti zamyslet a myslím si, že my dnes nebudeme znát ta stanoviska, bude se k tomu vyjadřovat ministr financí a my dopředu prakticky vůbec nevíme, jakým způsobem se popřípadě k těm pozměňovacím návrhům postaví. Ale především vnímám, že ty pozměňovací návrhy nejsou vůbec prodiskutované, že když například, co jsem tady zmínila, například paní poslankyně Olšákovou, která tam dává dva pozměňovací návrhy v rámci Ministerstva pro místní rozvoj, kde chce program rozvoje regionu, obnova a rozvoj zejména malých sídel, realizace projektů zvyšujících kvalitu života jejich obyvatel, na atraktivitu obecního prostoru, tak já bych o takovém pozměňovacím návrhu - za prvé bych tedy chtěla, protože to podává koaliční poslanec, paní Olšáková, pan Carbol, pan Liška, tak mě by opravdu zajímalo, jakým způsobem ministr financí, tedy jestli třeba zrovna tyto dva pozměňovací návrhy, které se dotýkají měst a obcí, jestli z jeho strany bude takový pozměňovací návrh podpořen. Takže to k této věci. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP